Logotype

Dalenrundan

Längd: ca 9 km, alternativt ca 6 km

Område: Dyverdalen, Karta Sverigeserien - Topo50, Mora blad 82

Start-mål: Dalens fäbodar

Märkning: Orange målning och skyltar. Vägsträckor ej markerade.

Terräng: Omväxlande terräng. Gamla lite ojämna stigar, småvägar, i Tramsgrav stig i motlut, men inte brant.

En annorlunda vandringstur för den lite mer “kräsne” och naturälskande vandraren. Gamla fäbodstigar har markerats på nytt, delvis igenväxta men helt framkomliga. I trakten av Dyverdalen mest väg tills man kommer fram titt naturreservatet Tramsgrav. Tramsgrav är en dalgång i norrsluttning mot Dyverdalen. Där porlar Tramsbäcken och källor springer upp på flera håll. Källorna bildar en rad bassänger och småbäckar, syns tydligast på våren. Här har vi en vild natur med gammelskog, huvudsakligen gran och ett frodigt fältskigt med olika örter, gräs och ormbunkar. Markeringen i reservatet sköter länsstyrelsen Dalarna. In mot Dalen nymarkerad gammal led.

Historik

Långfäbodarna Dalen. Gamla täkten i “fint skick”. Några byggnader kvar av de 28 som funnits en gång. Ett mejeri finns, en överbygd kallkälla.

Sevärdheter

Vildmark med Tramsgravs naturreservat som höjdpunkten. Stanna gärna till vid Stopkojan och titta på flottningsdammen och timmerrännan. Några hundra meter från vägen till vänster från Morahållet. Åk ej över den skraltiga bron mot Torrlid. Stanna även vid söderänden av Våmsjön och njut av utsikten och titta dammen.

Vägbeskrivning

Se vägbeskrivning och markera din utgångsplats så visas du till Dalens fäbodar. Man åker genom Våmhus och vidare Kanonvägen norrut. Ta höger efter ca 2 mil vid Vasselnäsdammen. Följ vägen så kommer du till Dalen när du passerat Våmsjön. Karta eller GPS rekommenderas. Några vägval alldeles mot slutet som bör studeras.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Du måste här ha bra stadiga kängor på fötterna. Några bäckar ska passeras, finns platser där man kan gå/hoppa över. Spänger på några ställen på slutet. Annars inte så blött, men relativt jämt underlag. Oftast mjukt och skönt.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Dalenrundan

Starten i Dalens gamla långfäbodar

Dalenrundan

Information om den gamla fäbodplatsen

Dalenrundan

Starten på turen

Dalenrundan

Välmarkerat och skyltat

Dalenrundan

Framme vid Dyverdalen

Dalenrundan

Nere vid Dyvran mellan bergen

Dalenrundan

Reservatsbeskrivning Tramsgrav

Dalenrundan

Tramsbäcken

Dalenrundan

Vackert

Dalenrundan

Välskyltat, snart framme i Dalen

Dalenrundan

Jaktstuga

Dalenrundan

Våmsjön, nära Dalen

Dalenrundan

Besök gärna dammen och timmerrännan vid Stopkojan

Kartor

Dalenrundan

Turkarta. Gå motsols. Turen är ca 9 km. Om du går rakt på vägen efter 3 km blir turen ca 6 km.

Översiktskarta

Skriv ut

Häxbränningsplatsen på Tuvan i Mora

Område: Mora - Tuvan

En minnessten för avrättningen av 15 personer den 24 augusti 1969. De avrättades namn finns att finna på stenen. Beskrivning av händelsen ser ni på minnestavla. Platsen vid älven är säkert vald för att morabor och andra väl skulle se avrättningarna och bränningarna i avskräckande syfte.

Historik

Lördag kväll den 12 augusti 1669 kom den nybildade Dalarnas trolldomskommission till Mora, och häxprocessen inleddes. Hälften av kommissionens medlemmar, sju stycken, var präster. Under fem dagar förhördes sextio vuxna och många barn från byarna omkring.
Morgonen den 23 augusti, efter nio dagars rättegång, dömdes 23 av de 60 misstänkta till döden för trolldom, avfall från Gud, förbund med djävulen och barnaförande. Femton av dessa skulle avrättas, men de övriga sex skulle sättas i fängelse eftersom rätten var osäker på deras skuld.
23 personer var dömda till döden för trolldom. 15 avrättades genom halshuggning. Massavrättningen utfördes 24 augusti 1669. Vädret var mycket fint den dagen. De skulle halshuggas, varefter deras lik skulle brännas på bål offentligt. “Synderskorna gick alla fort, utom de båda sista, som började något jämra och gruva sig, dock sådant utan uppehåll av exekutionen”. Bålen hade ställts upp mitt emot kyrkan på en sandudde på andra sidan älven. Därefter halshöggs de med yxa, fjorton kvinnor och en man, varefter deras lik lyftes upp på bålen “först sju på det första bålet, fem på det andra, tre på det tredje, ett gräsligt spektakel”, och brändes.

148 barn piskades med ris mellan sex och trettio gånger och en pojke fick löpa gatlopp mellan de andra sockenpojkarna. Dagen därpå lämnade kommissionen Mora.
Minnesstenen ligger på en ungefärlig plats där avrättningarna ägde rum. Älven har ändrat sitt flöde men platsen var alldeles i närheten av minnesstenen.
Platsen är fornminnesmärkt av Riksantikvarieämbetet, avrättningsplats, L2000:3794.

Vägbeskrivning

Platsen ligger på Tuvan i Mora. Från Mora centrum åker man över Badstubacksbron mot Älvdalen och tar till höger i kommande rondell. Sök parkering efter 2-300 m, grusplan finns till vänster där det går att parkera. Gå ner mot älven så finner ni minnesstenen på en mindre höjd med tallar 20-30 m från älven.
Se platsen för minnesstenen på översiktskartan.

Aktiviteter i närheten

Foto: Owe HållmarkerBilder

Häxbränningsplatsen på Tuvan i Mora

Minnesstenen på höjden vid älven.

Häxbränningsplatsen på Tuvan i Mora

Minnestavlan

Häxbränningsplatsen på Tuvan i Mora

Namnen på de dödsdömda för trolldom.

Häxbränningsplatsen på Tuvan i Mora

Minnesstenen på håll.

Översiktskarta

Skriv ut

Platsen för Mäkärns verkstad i Eldris en gång i tiden, 1910 - 1924.

Område: Eldris vid Hemulån

Vi beskriver här platsen där Halvar Anders Eriksson, “Mäkärn”, (1859 - 1931) 1910 i Eldris byggde sig en verkstad med vattenkraft från Hemulån. Där tillverkade han bl.a. knivar och Moraklockor och uppfann bland annat en tvättmaskin. Dessvärre brann hans uppfinnarverkstad ner till grunden 1924.

Historik

Historien om Mäkärn, (makaren på moramål) lånad från Moraknivs hemsida, berättad av Thomas Eriksson:

I Halvar-gården i Östnor föddes år 1859 tvillingparet Anna Ersdotter och Anders Eriksson. Systern Anna blev endast 5 år gammal men Anders nådde vuxen ålder och visade tidigt på teknisk och mekanisk begåvning och fick som ung arbete på Sveriges första symaskinsfabrik, Mora Mekaniska Fabrik, som låg just i Östnor.

Halvar-Anders som han först traditionsenligt kallades var vetgirig och ville lära sig mer om mekanikens mysterier och sökte sig vidare till huvudstaden för att där tjänstgöra på mer intressanta och lärorika arbetsplatser. Det var i Stockholm som han först kom att lära känna flickan från grannbyn Långlet där hemma, Stenis-Anna Persdotter. De förlovade sig senare med varandra och gjorde inskriptionen i tallen mellan fäbodarna Eldris och Garberg år 1881.

Halvar-Anders jobbade sedan på flera olika ställen i både Sverige och Norge innan han 1910 byggde sig en egen verkstad i Eldris med vattenkraft från Hemulån. Där tillverkade han knivar och Moraklockor och uppfann bland annat en tvättmaskin. Dessvärre brann hans uppfinnarverkstad ner till grunden 1924. Därefter arbetade han hemifrån sin gård i Långlet där han slipade skalpeller och andra kirurgiska instrument åt Mora Lasarett.

Vid ett tillfälle under sina glansdagar i uppfinnarverkstaden fick han besök från Amerika. Det var Morakniv-tillverkaren Bud-Carl Anderssons son Bud-Jannes som var hemma i Mora på besök. Bud-Jannes jobbade vid den här tiden i Hollywood som massör åt Greta Garbo och som rådgivare åt Harold Lloyd och Charlie Chaplin. Harold, som alltid gjorde sina egna eskapader hade vid en sprängolycka mist tummen och pekfingret på höger hand varpå han behövde en smidig protes.
”Mäkärn,” som Halvar-Anders numera allmänt kallades, fick en avgjutning av Harold Lloyds skadade hand skickad från USA och till den gjorde han nya trälemmar med metalleder som styrde kniprörelsen mellan tumme och pekfinger genom att vrida handleden. Man kan se i Harold Lloyds halsbrytande eskapader att han efter olyckan alltid bär handskar, ofta med tre revärer sydda på ovansidan och det sägs att det är från Harold som Walt Disney fick idén att ge Kalle Anka och Musse Pigg sina vita handskar. I Harolds scener med handskar vet vi nu att ”Mäkerns” protes gjorde sitt jobb för att vådan av sprängolyckan inte skulle kunna ses på film. ”Mäkärn” gick ur tiden 1931, 72 år gammal, och många är de historier som ännu florerar i Morabygden om hur han uppfunnit och hjälpt till att laga många mekaniska ting.

Sevärdheter

Se er om i det fina fäbodstället Eldris. Vackert läge vid Hemulån. Ta gärna en vandrings- eller cykeltur i Vasaloppsarenan.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen från Mora mot Oxberg. I Långlet tar ni vänster mot Eldris, Vasaloppskontrollen. I Eldris går ni vänster från kontrollen, se kartan. Efter några hundra meter är ni vid ån och Mäkärns plats. Titta gärna på översiktskartan, gå in på vägbeskrivning och ange er startplats.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Platsen för Mäkärns verkstad i Eldris en gång i tiden, 1910 - 1924.

Halvar Anders "Mäkärn" Eriksson.

Platsen för Mäkärns verkstad i Eldris en gång i tiden, 1910 - 1924.

Minnesskylt vid Hemulån i Eldris.

Platsen för Mäkärns verkstad i Eldris en gång i tiden, 1910 - 1924.

Harald Lloyds handprotes.

Platsen för Mäkärns verkstad i Eldris en gång i tiden, 1910 - 1924.

Platsen för verkstaden.

Platsen för Mäkärns verkstad i Eldris en gång i tiden, 1910 - 1924.

Vackert alldeles intill Mäkärns plats.

Platsen för Mäkärns verkstad i Eldris en gång i tiden, 1910 - 1924.

Här hämtade Mäkärn kraft, Hemulån.

Kartor

Platsen för Mäkärns verkstad i Eldris en gång i tiden, 1910 - 1924.

Eldris. Vasaloppsspåret grönt. Den lilla turen till Mäkerns plats brun.

Översiktskarta

Skriv ut

Rädbjörka

Område: Våmhus, översiktskarta Sverigeserien, Topo, blad 50, Mora

Rädbjörka är en så kallad hemfäbod eller åkerfäbod tillhörande Bonäs by i Mora. Vid 1863-64 års fäbodinventering finns Rädhiebiörkan omnämnd. Det har även funnits andra namn, Räbärchia och Räbarka. På storskifteskartan från 1846 ses ca 100 byggande på fäbodstället. Samma år hade 64 personer andelar i Rädbjörka fäbodar.

Historik

Se inledningen.

Sevärdheter

En fin gammal fäbod att vandra runt i. Följ bygatan, skyltar finns lite här och där vad du ser. Fina gamla timmerhus blandat med nyare fritidshus.

Vägbeskrivning

Åk till Våmhus. Ta höger mot Orsa i centrum av Våmhus. Efter några km vänster på mindre väg skyltad till Gammelgården och strax därefter Fryksås. Efter ca 4 km håll vänster i vägdelningen. Sedan ca 2 km och du är i Rädbjörka. Se översiktskartan nedan. Välj vägbeskrivning och startpunkt och du får vägen att följa till målet Rädbjörka.
Ett förslag är annars att ta cykeln upp till Rädbjörka. Häng på cyklarna på bilen och parkera den vid macken i Våmhus t.ex. och cykla upp till Rädbjörka. En tur på ca 15 km tut och retur. Vintertid är det väldigt fint att gå skoterspår nerifrån vägen till Fryksås från Våmhus. Man passerar skoterspåret efter vägdelningen där ni håller till höger. Parkera där utmed vägen och gå upp till Rädbjörka och gärna vidare upp till Fyriberg. Turskidor går bra även det naturligtvis.

Aktiviteter i närheten

Foto: Owe Hållmarker Bilder

Rädbjörka

Skoterdans runt majstången.

Rädbjörka

En av fäbodgatorna.

Rädbjörka

Skyltat här och där.

Rädbjörka

Många stenrösen, mycket slit genom åren.

Rädbjörka

Utsiktsplatsen

Rädbjörka

Vyer mor orsa och Orsasjön.

Rädbjörka

Många gamla fina byggnader.

Rädbjörka

Med lite tur ser ni en eller flera älgar utmed vägen.

Översiktskarta

Skriv ut

Fyriberg

Område: Våmhus, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 82, Mora

Fyriberg är hemfäbodar till Bonäs, Kumbelnäs, Björkvassla och Östra Storbyn. Namnet sägs komma från att platsen legat för det stora höga Överberg, 534 m.ö.h. Vid 1663 års fäbodinventering fanns där 10 delägare. 1917 fanns 29 stugor och 30 kor. Folk och fä från Bonäs dominerade. 1974 var sista året man buförde till Fyriberg.
Om man fortsätter över Överberg och norrut kommer man till ödefäbodarna Kallbol. Kallbols fäbodar var vid liv mellan 1883 och 1909. En “fin” ödefäbod” att besöka med trollskog. Kallbol finns presenterad på denna webbplats.

Historik

Se beskrivning ovan.

Sevärdheter

En vacker gammal plats med fina välbehållna fäbodstugor kompletterade men nyare fritidshus. En magnifik utsikt över Orsasjön och Siljan i horisonten. En vacker dag och ni blir så nöjda.

Vägbeskrivning

Åk till Våmhus, ta till höger vid kyrkan mot Björkvassla. Skyltat. I Björkvassla skyltat Fyriberg. Ett tips är att gå på Översiktskartan - vägbeskrivning - ange startplats på denna sida. Då ser ni vägen upp till Fyriberg.
Är ni mer för vandring så kan i gå t.ex från Fryksås eller Våmhus, Nybron. Då är det Siljansleden som gäller.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Fyriberg

Vy från Fyriberg mot Orsasjön.

Fyriberg

Fyriberg samfällighet har ställt i ordning detta.

Fyriberg

Siljansledens skyltning.

Fyriberg

Man skönjer äldre tider.

Fyriberg

Stuga i Fyriberg.

Fyriberg

Vinter, många skoteråkares mål.

Fyriberg

Bild från 1905 ur boken om Fyriberg. Ugiven av fäbodlaget i Fyriberg.

Fyriberg

Långdans 1905. Bild ur boken om Fyriberg.

Översiktskarta

Skriv ut

Malibambo

Område: Solleröskogen

Beskrivning av Malibambo på Sollerö webbplats:
Under mitten av 1300-talet kom pandemin, digerdöden, till Dalarna och Sollerön. Solleröborna flydde västerut. När de återvände efter sju år var gårdar och tillhörigheter orörda. Endast ett
fåtal personer av de som stannade kvar på ön överlevde. Unga Malin var en av dem som drog västerut för att undkomma pesten.
Efter en kort vandring till Rossbergs fäbodar fann hon ett smycke på marken som föreställde Jesus på
korset. Malin beslutade sig för att stanna kvar där för att vårda de sjuka som fanns i fäboden. Hon
blev smittad, dog i pesten kort därefter och är enligt legenden begravd invid en sten här i Malibambo, som
betyder Malins kyrka. Detta är text
Den här platsen används idag för gudstjänster, mässor, meditation och yoga.
I början av 2000-talet spelades en pjäs om Malin här.
Ring i klockan. Känn friden när klockan klingar ut mellan trädstammarna.

Historik

Se beskrivningen ovan.

Sevärdheter

Fin speciell plats med kulturhistoria.

Vägbeskrivning

Kör mot Gesunda. Åk upp mot backen och passera infarten till skidbacken. Följ grusvägen rakt fram. När ni passerar en skylt “Jesustjärn” till höger har ni drygt en km kvar. P-plats för besökare till Malibambo är markerad på vänster sida av vägen. Slijansleden passerar där och Malibambo naturligtvis.
Hit tar man sig alltså bra med bil. Det går naturligtvis bra med cykel. Tunga motlut från Gesunda som blir njutbara neröver.
Gå in på Översiktskarta - Vägbeskrivning och fyll i startplats. Då har du vägen till Malibambo.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Malibambo

Högtids- och minnesplatsen.

Malibambo

Bild från stora stenen i Malibambo

Malibambo

Stigen från P-platsen.

Översiktskarta

Skriv ut

Fraggelberget Mångån

Område: Mångberg, Mångån

En lite mytomspunnen plats i Mångån. Ingen badplats som är iordningställd utan en plats där man vid lite högt vatten kan glida med nerför klipporna/stenarna i ån.

Vägbeskrivning

Platsen är inte utmärkt i terrängen eller utmed vägarna. Man får på eget sätt hitta dit. Platsen är nämnd på Gesundas webbplats, angivet att den finns på hemlig plats. Man får söka efter de hemliga stigarna till Fraggelberget.

Utrustning

Badkläder

Foto: Owe Hållmarker, Pontus SeldermanBilder

Fraggelberget Mångån

Fina klippor att glida på utmed strömmen.

Fraggelberget Mångån

Fraggelberg

Skriv ut

Åsklikten i Venjan

Längd: 3,5 km tur och retur

Område: Venjan, Åsens fäbodar

Start-mål: Åsens fäbodställe i Venjan.

Märkning: Orange

Terräng: Barrskog, enstaka öppna partier. Hygglig lutning mot toppen. Men ej svår.

En fin kortare tur upp på Åsklikten/Åsklitten i Venjan. Utgår från Åsens fäbodar. Utomordentliga vyer däruppe, hela Venjanssjön ligger för era fötter. Perfekt fikaplats där på klipphällarna.

Historik

En plats som besökts under långa tider. En naturlig utsiktsplats. En minnessten finns däruppe med inskriptioner.

Sevärdheter

Utsikten österut, över Venjanssjön m.m. Venjans by syns lite åt nordost.

Vägbeskrivning

Åk till Venjan. Åk Limavägen ca 2 km. Sedan skyltat Åsen 6 till vänster. Stanna i slutet av fäboden där ni snart ser skyltar för starten. Gå inte fel, stig finns även till Matsäl. Se översiktskartan. Välj utgångspunkt.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Gärna vandringskängor. Liten bäck ska passeras. Kan vara lite blött bitvis. Alltid bäst med kängor på vandring.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Åsklikten i Venjan

Strax efter Åsens fäbodar.

Åsklikten i Venjan

Grusväg passeras, välmärkt.

Åsklikten i Venjan

Välmärkt fin stig.

Åsklikten i Venjan

Uppe på klinten, vid vyerna.

Åsklikten i Venjan

Venjanssjön m.m.

Åsklikten i Venjan

Minnessten på hällen.

Åsklikten i Venjan

Naturkonst

Åsklikten i Venjan

Åter i Åsens fäbodställe.

Kartor

Åsklikten i Venjan

Karta. Åsen till Åsklikten.

Översiktskarta

Skriv ut

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Längd: 6 eller 7 km

Område: Älvdalens skjutfält

Start-mål: Skarptäkts fäbodar på Älvdalens skjutfält.

Märkning: Orange

Terräng: 7 km, rundtur med start genom en bäckravin. Svår terräng i ca 1 km. 6 km, fram och åter till brandtornet. Lättare, se nedan.

En riktig skogs/naturupplevelse. Om ni väljer rundturen så får ni vara beredd på rätt svår framkomlighet dryga 500 m. Men helt möjlig om man vill se naturen i bäckravinen i naturreservatet. Lindrigare om man följer leden mot Storvarden och viker av vänster efter ca 2 km. Då har man en stigning på ca 1 km, inte alltför svår. Några lite blötare korta partier. Turen är en topptur, tyvärr har vyerna “förstörts” av skogen, men ändå på ca 780 m.ö.h. Öppettider på skjutfältet finner ni om ni söker på Älvdalens skjutfält. Där finns information om när skjutfältet är stängt. Öppet oftast stor del av sommaren, men kolla så slipper ni åka dit förgäves.

Historik

Naturreservatet Rödberget skapades 1996. 607 ha stort. Urskogskaraktär och biologisk mångfald. Se länken till Länsstyrelsen Dalarna. Brandtornet ett av de äldsta i Sverige, 1887, renoverat i omgångar, senast 2002.

Sevärdheter

Den här turen passar er natur- och skogsintresserade. Naturskog med uråldrig skog. På köpet den fina rastplatsen i det gamla brandtornet. Vyer dyker upp ibland, men skogen erövrar våra berg. Även så här högt upp. Vi var där för ca 25 år sedan och man ser skillnaden på träden höjd.

Vägbeskrivning

Till Älvdalen, via Rot till Jöllenbron väg 1029. Över bron och ta sikte på Sunnet på de fina grusvägarna. Mot Mossidammen och när ni når den ser ni skyltat till Lederna till Storvarden m.m. Parkera där nere eller ta bilen upp till Skarptäkt, ha karta eller GPS med. Se kartbilden här på sidan. Se översiktskarta och sök vägbeskrivning där.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Här behövs känner på fötterna. Stadigt och skyddar för väta som finns på några korta avsnitt.

Länkar

Foto: owe HållmarkerBilder

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Start- och målplats, Skarptäkts fäbodar.

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Strax efter starten på rundturen, 7 km.

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Bäckravinen

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Brandtornet dyker upp genom fjällbjörkarna.

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Det fina brandtornet på ca 780 m.ö.h.

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Fin övernattningskoja, liggplatser och kamin m.m.

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Fin nerfart från tornet.

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Naturreservat med gammelskog och annat.

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Viloplats för många gamlingar.

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Information om naturreservatet.

Rödbergets brandtorn och naturreservat i Älvdalen

Turen. 7 km: rundturen 0 till 0. 6 km: 0 till 4 fram och tillbaka.

Översiktskarta

Skriv ut

Hittaut

Område: Hittaut finns i olika områden varje sommar. Det finns kartor för Mora; Orsa och Älvdalen.

Hittaut är en aktivitet där du söker s.k. checkpoints /kontroller och rapporterar in dem i en app på mobilen när du funnit dem. Det finns kartor att hämta på diverse utlämningsställen i kommunerna, bl.a. Johns Sport och simhallen i Mora. Orsa Grönklitt och biblioteket i Orsa. Älvdalens bibliotek och Älvdalens kommun.

Historik

Hittaut har nu funnits i flera år och ökar i populäritet.

Utrustning

Ett gott humör och karta samt en app i mobilen.

Länkar

Bilder

Hittaut

Karta Hitta ut 2024 Mora, Orsa och Älvdalen

Hittaut

Information fpå 2023 års karta.

Skriv ut

Björka

Skriv ut

Sjurby

Område: Oxberg. Karta Sverigeserien - Topo 50, Mora 82

En vackert belägen fäbod till hörande Oxbergs by. Ligger vid Oxbergssjön.1663 fanns där 4 brukare, alla tillhörande Oxberg. Namnet kommer från gammal ar-genitiv av sjö (mor,sju). Enligt Bror Lindén, ortsnamnsspecialist. I närheten ligger den välbevarade Axi kvarn intill Vasaloppsleden.

Historik

Gammalt fäbodställe tillhörande Oxberg. 4 brukare från Oxberg år 1663.

Sevärdheter

Vandra runt i fäboden som ligger fint vid Dysån och Oxbergssjön. Bada gärna där i sjön. Slogbod finns. Om ni tar er åter till Vasaloppsvägen och parkerar intill vägen, P-plats finns, så ligger en väl bevarad kvarn, Axi kvarn utmed Axiån, några hundra meter på andra sidan vägen. Där har Vasaloppsleden en övernattningsstuga och grillplats finns i anslutning till den. Björnarvets fäbodar ligger alldeles intill Sjurby. Lite tidigare från Morahållet på vänster sida. När ni är så närma Björnarvets fäbodställe så ta en till även där. Vasaloppsarenan passerad genom Björnarvet.

Vägbeskrivning

Från Mora åker du Vasaloppsvägen till Oxberg och fortsätter ca 5 km tills du ser skylten Sjurby till höger. Åk 3-400 m och du är framme vid fäbodstället. Se vägbeskrivning under Översiktskarta nedan.

Aktiviteter i närheten

Foto: Owe HållmarkewrBilder

Sjurby

Fäbodgatan i Sjurby.

Sjurby

Fäbodstuga

Sjurby

Dysån intill fäbodstället.

Sjurby

Fin promenadväg.

Sjurby

Gamla tider i Sjurby.

Sjurby

Oxbergssjön nära fäbodstället.

Sjurby

Axi kvarn vid Axiån, nära Sjurby.

Sjurby

Axi kvarn på 1920-talet.

Kartor

Sjurby

Karta Sjurby och Björnarvets fäbodar.

Översiktskarta

Skriv ut

Amberg

Område: Vika Karta: Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora.

Terräng: Fäbodstället ligger på en sluttning. Omväxlande kupering. Cirka 10 km från Vika.

Amberg är en Vikafäbod. Fäbodstället har haft många namn genom tiderna, Halmberg, Håmbergh, Åmberg m.m. I dagsläget gäller Amberg för de flesta. Vid 1663 års fäbodinventering hade fäbodstället 18 delägare, samtliga Vikabor. Namnet kommer från halm, dialektalt åm, och syftar på att säden brukat växa bra och mogna på bergshöjden. Även när det slog fel nere i byn. Uppgifter från Bror Lindéns bok “Bebyggelsenamnen i Mora kommun”.

Historik

Vid fäbodinventeringen 1663 fanns här 18 delägare i fäbodstället.

Sevärdheter

Ett trivsamt fäbodställe att vandra omkring i. Många vägar finns att promenera på. Siljansleden passerar här på sin väg från Siljansfors mot Fulåberg. Om man följer Siljansleden mot Siljansfors kan man ta Leksbergsturen som är länkad nedan. En fin utsiktstur.

Vägbeskrivning

Åk till Vika/Stenis. Ta höger vid skolan över järnvägen, från Morahållet. Åk förbi fotbollsplanen/idrottsplatsen Svale och vidare västerut. Efter ca 8 km skylt till vänster Amberg. Använd gärna vägbeskrivningen som finns nedan under Översiktskarta.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Amberg

Entrén till Ambergs fäbodställe.

Amberg

Fäbodmiljö, gammal och nyare.

Amberg

Fäbodgatan med gammal brunn.

Amberg

Siljansleden går genom fäbodstället.

Amberg

Höst i Amberg.

Amberg

Gårdstun i Amberg.

Översiktskarta

Skriv ut

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Område: Ulvsjö. Karta: Sverigeserien - Topo 50, blad Mora 82.

Märkning: Följ gammal stig.

Terräng: Omväxlande

En liten fäbod som ligger mellan Skuråsen och Ulvsjö. En historisk plats väl värd ett besök och stanna till i och höra historiens vingslag. En promenad från vändplanen på 2 km enkel väg ingår i besöket.

Historik

Många har nog på kartor sett fäbodarna Gnåstra alternativt Gnostra som ligger mellan Ulvsjö och Skuråsen i de norra delarna av Mora. Klart färre har varit dit på besök. Vägbeskrivning dit, se ovan. Gnostra finns beskriven i Härdalsboken 1979 och i den artikel som det där hänvisas till i Mora Tidning 5/5 1939. Artikeln är skriven av O.P. Östlund född 1872. Han emigrerade från Skuråsen vid 19 års ålder till Amerika och hade mycket att berätta om Gnostra m.m. i sin artikel.
Bland annat berättar Östlund från Skuråsen att en Bonäsare vid namn Erik som i väldigt gamla tider byggt ett hem där i Skuråsen. Familjen från Bonäs bestod av far, mor, två söner och en dotter. Krigiska tider kom och sönerna måste gå ut i fält. Vart vet inte O.P. Östlund. De kom inte hem efter flera år och då flyttade resten av familjen till Gnostra mellan Skuråsen och Ulvsjö. Där bodde tidigare en familj från Älvdalen. Vilka byar som haft Gnostra som fäbod är oklart just nu. Torde varit Ulvsjö. Vi forskar vidare. Enligt Bror Lindén så kommer namnet troligen från ”gnissla, knarra eller gnälla”. Namnet torde primärt syfta på en myrjärnsblästa vid Kölån helt nära fäbodstället.

Sevärdheter

Den gamla fäboden med sin vall ner mot Kräggån är värd att besöka. En riktigt öde historisk plats. Om ni har appen “Fornsök” kan ni se platsen för två myrjärnsblästor vid Kräggån. Att vandra dit är bara det en upplevelse. Man passerar gamla små broar som syns nere i vattendragen mellan myrarna. Det är naturligtvis läge att besöka själva ödebyn Ulvsjö när man är i trakten. Där bodde en gång ca 70 personer och det fanns skola och t.o.m. en liten affär i skolbyggnaden. Skogskyrkogården är värd att besöka med sin fina klockstapel. Numera bor några enstaka personer där. Ulvsjö är med en plats för fritiden. Sommar som vinter, främst vårvintern med alla möjligheter till skidåkning på de vidsträckta myrarna.

Vägbeskrivning

Åk mot Lillhärdal/Ulvsjö via Älvdalen. Väl framme vid Ulvsjö så ta till höger ett par hundra meter före klockstapeln. Stordammsvägen. Följ den ca 500 m och ta till höger. Åk till vägs ände ca 2 km till vändplan. Därifrån stig ca 2 km fram till Gnostra. Använd vägbeskrivningen på webbplatsen. Där ser ni platsen, men ta inte den vägen fram på slutet. Följ i stället den beskrivning som ges här under Vägbeskrivning. Vid problem och frågor kontakta gärna Owe Hållmarker, 070 643 5181 eller på mail owe.hallmarker@gmail.com

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Här tar stigen vid från vändplan.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Riktigt gammal bro,

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Fäbodvallen med stuga. Numera jaktstuga.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Skönhet i skogen.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Kräggån intill Gnostra. Två myrjärnsblästor låg här.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Vackert däruppe i Gnostra.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Ladugården

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Vallen i Gnostra.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Brorester

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Fler hus fanns här en gång.

Kartor

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Karta från Ulvsjö till Gnostra

Översiktskarta

Skriv ut

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Längd: 13 km

Område: Våmhuskölens och Norra Mora Vildmarks naturreservat.

Start-mål: Vid skylten 692 meter över havet utmed väg 1029 mellan Älvdalen och Ulvsjö.

Märkning: Orange markering på träd och stolpar, skyltar.

Terräng: Nästan fjällterräng. Småkuperat med några större stigningar. Mjuk terräng, leden röjd och bra markerad mestadels.

Leden går så länge under namnet Vildmarksturen. Leden är nymärkt till stor del och namn är inte bestämt. Leden ligger inom naturreservaten Våmhuskölen och Norra Mora Vildmark. Reservaten sköts av Länsstyrelsen Dalarna. De märker och underhåller lederna däruppe i norra Mora.
Vid startplatsen 692 m.ö.h. utgår även turer till Malmborgskojan - Grenkojan -  Skuråsen. Likaså till Oradtjärnbodarna som delvis samgår med denna led.
Denna nya led samgår med den till Skuråsen de första 4,5 km. Sedan viker den av till höger mot Kättingåsen. Därefter kommer Södra Oradtjärnberget och Oradjärnsbodarna. Turen avslutas med Norra Oradtjärnberget och de sista kilometrarna vilsamma till starten.
Leden är nymarkerad och det fattas någon skylt därute. Avtaget mot Kättingåsen ska skyltas och vid Oradtjärnbodarna ska markeringen förbättras genom fäbodarna. Man går rakt fram där man kommer in i fäbodarna. Därefter kommer bättre markering åter. Det kan ändå påpekas att stigen fram till vägen upp till masten på N Oradtjärnberget ska kompletteras med markeringar. Från “Mastvägen” till “mål” är allt helt perfekt.
Den här turen är rätt tuff såtillvida att den är ganska lång och går i rätt sugande terräng. Stigningarna är inte svåra, inte heller promenaden utför. Viss vandringsvana rekommenderas ändå.

Historik

Vildmarksleden är ny från i sommar och det har inte hunnit bli stig än. Men välmarkerad och spännande som den är står det inte på. Den äldsta stigen utmed leden är säkerligen den ni kommer på någon km före Oradjärnbodarna.
Stigen, buffringsvägen, kommer från Skråcka fäbodar, även de tillhörande Våmhus. En skaplig bit att ta sig upp och ner härifrån med boskap och alla tillbehör. Riktiga långfäbodar.

Sevärdheter

Naturen är sevärdheten. Omväxlande med riktig gammelskog bitvis. Ett par björniden, ett raserat och ett intakt lockar många. Övergivna iden.
Oradjärnbodarna ligger fint där på sluttningen mitt inne i reservatet. Husägarna har dispens att ta sig dit med skoter på vintern.

Vägbeskrivning

Åk väg 1029 via Älvdalen mot Ulvsjö. Startplats vid skylt “692 meter över havet” på höger sida. ca 4 km före Kräckelbäcken. Se vägbeskrivning på den stora kartan nedan.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Vandringskängor är nödvändiga. Varför inte stavar för er som är vana med dem. Mycket fika i ryggsäcken.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Strax efter starten.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Gå mot Malmborgskojan här.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Kall morgon, lite is.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Ta höger här upp för Kättingåsen. Nymarkerat.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Gammeltall på Kättingåsen.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Tall med påhäng.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Uppe på Södra Oradtjärnsberget.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Björnide. Gammalt.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Passage Oradstjärnbäcken. Bro/sten till vänster vid bäcken.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Oradtjärnbodarna tillhörande Våmhus.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Installation, nära målet.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Typiskt terrängavsnitt.

Kartor

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Turkarta. Vandring medsols. Obs skylt fattas efter 4,5 km upp mot Kättingåsen.

Översiktskarta

Skriv ut

Karlsbergsrundan

Längd: ca 5,5 km

Område: Västra Mora, Karlsberget

Start-mål: Vid Hemulsjövägen, Infart mor Karlsberg. Ca 4 km västerut från Norra Selbäck. Se karta.

Märkning: Omärkt, men samgår delvis med andra leder. Se beskrivning.

Terräng: Flackt i början, grusväg. Övergår i stigning mot Karlsbergs topp. Mestadels smal grusväg. Stig mestadels i partierna nerför.

Turen är inte markerad men med kartans hjälp är den lätt att följa. Det är många leder markerade i området och det kan bli rörigt med en till markerad led. Turen följer delvis de markerade lederna. Mora Trail och Siljansleden.
Start vid infarten mot Karlsberg från Hemulsjövägen (se vägbeskrivning nedan) - vänster drygt 1 km utefter grusvägen - förbi markeringarna Mora Trail m.fl upp för berget - rakt fram hela tiden och förbi bommen upp till lilla stugan nära toppen, efter ca 3 km. Därifrån obanat uppför på vänster sida av hygget. Efter ca 200 m kommer en stig som ni tar till höger. Snart når ni Mora Trail, vita prickar. Gå rakt fram där det spåret kommer upp från höger. Gå utför och snart kommer Siljansleden, orange, följ den till höger utför berget. Efter cirka 1 km kommer ni ut på grusvägen ni nyligen gick på. Ta den till vänster mot bilen.
Rörigt kanske, men med kartan i mobilen är det enkelt.

Historik

Delar av leden, Siljansleden är en s.k. buffringsväg där bönderna gick med sina kor och getter m.m. från Morkarlby först till närfäbodarna Selbäck och Rostberg och senare vidare till långfäbodarna Risberg och Hemulsjö.

Sevärdheter

Turens stora upplevelse är vyerna. Först söder och öster, senare norr och öster.

Vägbeskrivning

Från Mora till Norra Selbäck mot Hemulsjö - åk ca 4 km till avfartsväg till vänster. Det står Karlsberg på en skylt. Parkera där på vänster sida. Gå in på och vidare på grusvägen. Följ sedan beskrivningen ovan. Kom ihåg att det är många märkningar i omgivningen.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Den här turen går på torra marker. Men stadiga skor/kängor är alltid bäst för vandrare. Löparna kör trailskor.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Karlsbergsrundan

Grusvägen första kilometern.

Karlsbergsrundan

Här bär det av uppåt.

Karlsbergsrundan

Vyerna allt bättre.

Karlsbergsrundan

Stugan som ska passeras dyker upp, efter ca 3 km.

Karlsbergsrundan

Mot Siljan och Mora.

Karlsbergsrundan

Vy norrut. Hökberg närmast till vänster.

Karlsbergsrundan

Stugan från ovan.

Karlsbergsrundan

Gammelskog däruppe.

Karlsbergsrundan

På hemväg, nerför med härliga vyer.

Karlsbergsrundan

Vackra höst.

Karlsbergsrundan

Rakt fram här.

Karlsbergsrundan

Siljansleden, orange, ner till grusvägen, där vänster.

Kartor

Karlsbergsrundan

Karta över utsiktsturen.

Översiktskarta

Skriv ut

Koppången, vandring

Längd: 7,3 eller kortare varianter

Område: Orsa/Koppången

Start-mål: Vid naturreservatet Koppångens P-plats.

Märkning: Orange på träd och stolpar samt blå plåtskyltar.

Terräng: I kanten av och ibland över myrar. Delvis barrskog. Spänger där nödvändigt. Grusväg mellan P-platsen och Blomtäkt, ca 2 km.

Det går att ha det bra och njuta på Koppången även sommartid. Relativt nymärkta leder väntar på er. Naturreservatet sköts av Länsstyrelsen som nu ordnat med sommarleder till mångas glädje. Den längsta cirka 7.3 km, men det går att ta kortare varianter. 7,3:an går från P-platsen vid naturreservatets parkering och via Tunturikojan - Blomtäkt och ner till bilen via “Björnidet”, en slogbod med vedbod och eldplats. Om ni går leden medsols, se kartan, så ser ni en orange markering in till vänster strax före slogboden i Tunturi. Leden går upp på Tunturiberget, ca 300 m. Bergets höjd är 652 m.ö.h.
Koppången är mest känt för skidturer på vårvintern.

Historik

En känd plats, mest friluftsliv vintertid. Vårvintern mest. Nu även leder för vandring på sommaren.

Sevärdheter

Naturen. Ca 550-600 m.ö.h.

Vägbeskrivning

Från Mora, E45 genom Orsa, mot Sveg. Efter ca 50 km från Mora finns skyltar Naturreservat Koppången.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Här gäller rediga vattentäta kängor eller stövlar. Bitvis blött på myrarna. Mer eller mindre beroende på sommaren varit.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Koppången, vandring

Ledval vid starten.

Koppången, vandring

Lite blött i början.

Koppången, vandring

Skogen tar över.

Koppången, vandring

Många vandrare vid Tunturikojan.

Koppången, vandring

Mot Blomtäkt i myrkanterna.

Koppången, vandring

Färggrannt

Koppången, vandring

Överfart

Koppången, vandring

Nästan fjällterräng.

Koppången, vandring

Framme i Blomtäkt efter ca 5 km.

Koppången, vandring

Dold på vintern, ruin av fäbodstuga.

Koppången, vandring

Rast/övernattningsstuga.

Koppången, vandring

Björnidet, slogbod med eldplats nära parkeringen.

Kartor

Koppången, vandring

Koppången vandring. 7,3 km. Orange

Översiktskarta

Skriv ut

Discgolf Våmhus

Längd: 12 hål

Område: Våmhus

Start-mål: Våmevi IP

En ny discgolfbana är anlagd i Våmhus under sommaren 2023 och tas i bruk under hösten 2023. Banan ligger intill Våmevi IP och är på 12 hål. Svårighetsgraden är mellan den vid Mora skidstadion, Mora discgolfpark, och den på Sollerön. Banan ligger i ett fint småkuperat område med mestadels tallskog.
Preliminär invigningsdag 1 oktober 2023. Håll koll på Facebooksidan, se länk nedan.

Vägbeskrivning

Åk till Våmhus. Våmevi idrottsplats skyltad från stora vägen.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Discgolf Våmhus

Information Våmevi IP

Discgolf Våmhus

Till Tee 1

Discgolf Våmhus

Tee 1

Discgolf Våmhus

Tee 1 par 3

Översiktskarta

Skriv ut

Haftahedarna Malung

Längd: 9 eller 3 km

Område: Malung/Vansbro Haftahedarna

Start-mål: Skyltad startplats utmed väg 502. Vid Oxåsen.

Märkning: Orange målning på träd och stolpar.

Terräng: Omväxlande småkuperad. Mestadels på gamla isälvsavlagringar. Extra fina åsar med vacker tallskog.

En ovanligt fin och “behaglig” vandringsled. Perfekta stigar i en perfekt omgivning. Över vackra slingrande åsar och utmed Västerdalälven med en Kvissedeforsen. Gott om rastplatser med soffor. Även möjlighet till ett bad i älven. Fin skog som sagt, mestadels ståtlig tallskog men även inslag av s.k. trollskog/ gammelskog.

Historik

Haftahedarna har bildats från inlandsisens smältvatten som förde löst material såsom grus och sand genom tunnlar vid isens avsmältning. Då bildades isälvsavlagringar som är de höga åsarna i området. Åsarna tillhör Malungsåsen som är en stor rullstensås i Malung.
Här finns spår efter boplatser och fångstgropar från Stenåldern. Här finns även rester från järnframställning.

Sevärdheter

Lederna är sevärdheter i sig själva. Det räcker långt.

Vägbeskrivning

Från Morahållet. Åk till Malung, ta vänster E 16 mot Yttermalung. Ta där höger väg 502 mot Sillerö och Tyngsjö. Några km efter Sillerö ser ni skyltar Haftahedarnas vandringsleder.

Utrustning

Torrt och jämt underlag. Vandringskängor inte nödvändiga, men alltid bra. Någon enstaka plats med lite lera, någon meter.

Foto: Owe HållmarkerBilder

Haftahedarna Malung

Startplatsen med information.

Haftahedarna Malung

Information

Haftahedarna Malung

Fin start på turen.

Haftahedarna Malung

Broar och spänger där så behövs.

Haftahedarna Malung

Information i gammelskogen.

Haftahedarna Malung

Uråldrig fångstgrop.

Haftahedarna Malung

Sagolika stigar.

Haftahedarna Malung

Djupare skogsavsnitt.

Haftahedarna Malung

Västerdalälven med Kvissedeforsen.

Haftahedarna Malung

Ta ett dopp i älven. Snart framme.

Kartor

Haftahedarna Malung

Turkarta 9 km turen.

Översiktskarta

Skriv ut

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Längd: 21 km

Område: Venjan, västra Mora. Karta: Sverigeserien Topo50, blad 74 Vansbro.

Start-mål: Venjans camping eller Axi fäbodar.

Märkning: Orange målning/skyltar

Terräng: Omväxlande, småkuperat, korta myravsnitt.

Det här är ett parti av en riktigt gammal färdväg mellan Mora och Venjan. Den omnämns i gamla böcker av “resande” och finns med på kartor från 1600-talet. Det är med stor säkerhet den första sommarförbindelsen mellan Mora och Venjan. Kanske inte exakt i alla stycken men väldigt nära. Leden är till stora delar i ursprungligt skick, kanske 80%. Tidigare har två delar av leden presenterats. Mellan Venjan och Grundsjön, 8 km, samt Grundsjön till Långsisdammen, 9 km. Numera, 2023-07, är delen Långsisdammen till Axi fäbodar, 4 km, markerad. Alltså en tur på totalt 21 km presenteras här.
Turen är inte krävande med avseende på terrängen och underlaget. Men 21 km är en lång vandring och lite vana av längre vandringar på ojämt underlag gör turen behagligare. Är du osäker, ta en kortare del av leden. Gå till exempel mellan Venjan och Grundsjön, 8 km, eller mellan Grundsjön och Axi, 13 km.

Historik

Den markerade färdvägen på 21 km är förmodligen den bäst bevarade gamla färdvägen/ridleden i Mora kommun. Hela leden mellan Vika och Mora finns på riktigt gamla kartor från 1600-talet. Delar av leden är klassade som fornlämningar av Riksantikvarieämbetet. Det är lätt att höra historiens vingslag när man vandrar fram där i den totala tystnaden och avskildheten.

Sevärdheter

Hålvägar som bildats genom århundradena. En viloplats intill en liten bäck. Under flera myrstråk ligger s. k. kavelbroar under myrlagren. Upplev hur man sökt sig till torra områden med ridleden. Stigen går inte spikrakt direkt.

Vägbeskrivning

Startplatser kan väljas på den långa turen. Förslag: Axi fäbodar ligger väster om Vika. Åk från Mora till Stenis i Vika och där mot Axi. Skyltat. Efter ca 15 km skyltat till höger Axi. Starten i Venjan går från campingen som ligger strax före byn på vänster sida.

Utrustning

Vandringskängor rekommenderas. Löpare vet vad dom springer bäst i på ojämn terräng.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Startplats vid Venjans camping.

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Start i Axi vid sjön.

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Hålväg, visar åldern på leden.

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Informationmsskyltar på vägen.

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Omväxlande terräng

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Åsen vid Långsisdammen.

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Urgammal stig som ny.

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Lättgånget

Kartor

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Karta färdvägen.

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Västra delen av leden.

Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar

Östra delen av leden.

Översiktskarta

Skriv ut

Gopshus -  6 markerade stigar/vandringsleder

Längd: Från 2,7 km (Linneéstigen) till 6 km (Berget runt och Åsmyrrundan)

Område: Gopshus

Start-mål: Vid foten av Gopshusberget, där Vasaloppsspåret passerar.

Märkning: 6 olika färger på träd och stolpar/pilar.

Terräng: De tuffare turerna är Högåsstigen, 4,5 km och Linnéstigen, 2,7 km. Övriga relativt lätta fina stigar.

6 vandringsleder/löpstigar.
Linnéstigen 2,7 km - röd. Grillplats nära toppen vid ett gapsjul.. Finnsannrundan 3,8 km - vit, med många aktivitetsstationer.  Enmyrrundan 4,4 km - mörkgul. Högåsstigen 4,5 km - röd. Runt berget 6 km - blå. Åsmyrrundan 6 km - gul.

Historik

Leder som funnits länge och nu fått nya fina markeringar och kartor.

Sevärdheter

Vyerna från Gopshusberget och Högåsen är magnifika. I övrigt fin omväxlande skogsterräng i anslutning till bymiljö. I maj månad 2024 har Gopshusgården har övertagits av ett par från Nederländerna. De har i maj 2024 öppnat för servering. Övernattningsmöjligheter har funnits sedan i vintras. Ni ser deras öppettider m.m. på deras webbplats, se ovan.

Vägbeskrivning

Ta Vasaloppsvägen från Mora till Gopshus. Skyltat till Gopshusbacken i Gopshus. Skyltat även norrifrån naturligtvis.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

På dessa leder gäller som vanligt kängor eller stadiga skor. Stigarna är i huvudsak torra, men bra på fötterna är alltid ett plus.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Gopshus -  6 markerade stigar/vandringsleder

Startplats för lederna. Foten av berget.

Gopshus -  6 markerade stigar/vandringsleder

Högåsstigen och Finnsannrundan.

Gopshus -  6 markerade stigar/vandringsleder

Högåsstigen

Gopshus -  6 markerade stigar/vandringsleder

Aktivitetsstation på Finnsannrundan.

Gopshus -  6 markerade stigar/vandringsleder

Finnsannrundan och Åsmyrrundan.

Gopshus -  6 markerade stigar/vandringsleder

Högåsstigen

Gopshus -  6 markerade stigar/vandringsleder

Finnsannturen

Gopshus -  6 markerade stigar/vandringsleder

Garberg från Högåsen.

Kartor

Gopshus -  6 markerade stigar/vandringsleder

Karta över de sex lederna och stigarna i Gopshus.

Översiktskarta

Skriv ut

Söderberget, utsiktstur

Längd: 2,2 km enkel väg.

Område: Hökberg/Gopshus

Start-mål: Mellan Hökberg och Gopshus. Skylt Naturreservat 2 km.

Märkning: Orange

Terräng: Brant delvis, stenig ojämn vissa partier.

En rätt kort tur men den tar sin tid. Brant på mitten och stenig stig bitvis. Lättast i starten och på slutet på de 2,2 km. Turen avslutas med väldigt fina vyer söderut mot Mora, Siljan m.m. Värt det lite tuffa underlaget upp. Definitivt så en vacker dag. Leden går utmed naturreservatet Söderberget till större delen.

Historik

Gammal led upp på berget. Stor delar leden användes av Mora-Nisse Karlsson på sina träningsturer från Hökberg där han hade stuga.

Sevärdheter

Leden går utmed Naturreservatet Söderberget och mycket finns att finna. Se länken till Länsstyrelsen Dalarna.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen från Mora. Förbi infarten till Hökberg mot Gopshus. Snart en skylt till vänster Naturreservat 2 km. Skyltat även Gopshushållet. Vägbeskrivning får du på översiktskartan.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Bra skor. Stadiga med bra sula. Gärna stavar för er som brukar sådana.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Söderberget, utsiktstur

Startplatsen

Söderberget, utsiktstur

Första enklare biten.

Söderberget, utsiktstur

Stigen går ovanför branten.

Söderberget, utsiktstur

Knöligt och brant på mitten av leden.

Söderberget, utsiktstur

Uppe. Gul markering är Mora-Nisses runda från Hökberg.

Söderberget, utsiktstur

Vyerna öppnar sig.

Söderberget, utsiktstur

Spjutmodammen och Siljan i horisonten.

Söderberget, utsiktstur

På vägen ner.

Kartor

Söderberget, utsiktstur

Karta på turen, 2,2 km enkel väg.

Översiktskarta

Skriv ut

Öjsberget I Malung/Sälens kommun

Längd: 4 km totalt.

Område: Öje i Malung-Sälens kommun.

Start-mål: Vid Vålbergets fäbodar.

Märkning: Orange målning.

Terräng: Barrskog, gran i huvudsak. Lite myrmark vid sidan om stigen i början. Svagt uppför till utsiktsplatsen på 513 m.ö.h.

En fin lätt skogspromenad på ca 2 km enkel väg. Fram till den naturliga fikaplatsen med utsikt över alla vatten i Öje. Utsiktsplatsen ligger i naturreservatet Öjsberget dit det är skyltat. Lätt stigning upp, men inget tungt och brant. Reservatet nås även från väg som passerar Arvsälen. Se karta. Då går man förbi Sandbäck-Nilskojan.

Historik

Stigen torde vara en gammal led mellan Arvselen och Vålberget.

Sevärdheter

Ta gärna en runda till fots i Vålbergets fäbodar. En Öjefäbod från gamla tider. Mindre fritidshus dominerar. Äldre och några rustade nyare. Fina vyer från fäbodarnas högsta läge. Vändplan där.

Vägbeskrivning

Om man startar från Mora tar man E45 mot Malung. Tar in mot Vålbergets fäbodar i Öje centrum. Ca 60 km från Mora. 18 km från Malung.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Vandringskängor. Gympadojor fungerar vid torr väderlek. Men kängor är alltid bäst, stadiga, täta och bra.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Öjsberget I Malung/Sälens kommun

Start till utsiktsplatsen. I Vålbergets fäbodar.

Öjsberget I Malung/Sälens kommun

Fin stig mot utsikten.

Öjsberget I Malung/Sälens kommun

Info om reservatet.

Öjsberget I Malung/Sälens kommun

Från utsiktsplatsen på 513 m.ö.h.

Öjsberget I Malung/Sälens kommun

Öje därnere.

Öjsberget I Malung/Sälens kommun

Gå gärna runt i Vålbergets fäbodar.

Öjsberget I Malung/Sälens kommun

Telefonkiosk i fäbodarna. Vålberg.

Öjsberget I Malung/Sälens kommun

Vilsten mellan Öje och Vålberg. Fornfyndsklassat.

Översiktskarta

Skriv ut

Stor Höktanden

Längd: 6,2 km enkel väg.

Total stigning: ca 180 m.

Område: Norra delen av Älvdalens skjutfält.

Start-mål: Vid vägen mot Lokavallen. Ca 100 m efter kalkautomaten på vänster sida. Skylt vid vägen.

Märkning: Orange

Terräng: Bitvis gammelskog, något myrmark, fjällterräng mot slutet. 785 m.ö.h.

En annorlunda vildmarkstur. Markerad i maj/Juni 2023. Bra terräng att gå i och inte alls så jobbig. Mot slutet lite större stigning. Upp till 785 m.ö.h. med rejäla vyer 360 grader. Norska fjäll, Städjan m.m. Ni som vill komma lite bortom standardturerna ska prova på denna vandring. Vägen dit från Mora är lång, ca 90 km,  men att åka genom skjutfältet har bara det sina upplevelser av fin natur. Variera gärna upp- och nerfart. Viktigt att titta på information om skjutfältets öppetstatus. Sök på Älvdalens skjutfält och ni hittat när fältet är stängt eller öppet.
Skidåkning i skoterspår eller på skaren är ett alternativ. Om vägarna är plogade det vill säga.

Historik

Hit tog den s.k. järvfprofessorn och Österikaren Peter Krott turister på 50-talet. De gick från Mossiberg, dåvarande kronoparkens anläggning. Läs om honom i boken Tupu-Tupu från 1957. Passa på att åka upp på Snoddskallen när ni ändå är så nära. Bilväg upp. Beskrives i aktiviteter i närheten nedan.
Toppen av Stor Höktanden är ett riktigt landmärke i Norra Dalarna i gränsen mot Härjedalen.

Sevärdheter

Vyer från höga höjder. Trivsam spännande terräng att vandra i. Den vilda ensliga naturen är en sevärdhet i sig själv.

Vägbeskrivning

Sök på kartan på Mora Outddoor. Välj Stor Höktanden och ni får förslag på bilväg. Bästa sätteet är att ha en papperskarta eller en GPS att söka på.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Ta gärna vandringskängor eller stövlar då det är någon myrpassage. Naturligtvis en rejäl matsäck. Det tar ändå några timmar.

Länkar

Foto: Owe Hållmarker, Bosse TegnerBilder

Stor Höktanden

Skylten ute vid vägen mot Lokavallen västerifrån.

Stor Höktanden

Gammelskog på mitten av turen.

Stor Höktanden

En tjärn intill leden.

Stor Höktanden

Fallen hjälte.

Stor Höktanden

Uppe på 785 m.ö.h.

Kartor

Stor Höktanden

Detaljkarta över turen upp på Stor Höktanden.

Stor Höktanden

Karta i större skala där ni ser turen i rött. Något att orientera sig efter.

Översiktskarta

Skriv ut

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

Längd: 8 km

Område: Siljansfors

Start-mål: Vid dammluckan vid sjön Jugan

Märkning: Ingen sammanhängande märkning. Se beskrivning.

Terräng: Tallhedar, fina stigar 85%, grusväg resten. Småkuperat och Harkenberg med större stigning.

En rundtur med start vid dammluckan vid sjön Jugan. Infart ca 500 m till höger efter Siljansfors anläggning. Ni ser turen på kartan. Först drygt en km utmed grusvägen intill Jugan. Skylt till höger Abbortjärnsstigen ( håll utkik, kan vara lite svår att se). Följ stigen i ca 3 km. Ni kommer på Cykelstigen som viker höger. Följ stigen i närmare 2,5 km och ni kommer på en stig till höger från Cykelstigen. Följ den upp till Harkenbergets topp. Följ stigen ner ca 1 km till bilen. Gulmarkerad från andra hållet den sista biten, från stigen upp på Harkenberget. Ett par hundra meter före “målet, ta höger över en spångad stig och ner mot Jugan och bilen. Ha kartan med så ska det inte vara några problem.
Om man vill startar man vid Siljansfors skogsmuseum och går fram till Jugan, dammluckan och går rundturen därifrån. Samma väg från dammluckan till bilen som ni kom på. Det blir då ca 11 -12 km.

Historik

När ni är i trakterna så gör ett besök på Siljansfors skogsmuseum. Servering sommartid. Mycket sevärt där.

Sevärdheter

Cykelstigen som är markerad som sådan är fin. Man cyklade ut till arbetsplatserna.
Det finns fler cykelstigar, de är från 1920 -. och 30-talen. Den markerade “Cykelstigen” är i bäst skick.
https://www.slu.se/institutioner/skoglig-faltforskning/forsoksparker/siljansfors-forsokspark/informationsverksamhet/skogsstigar/cykelstigar/
Minustallen efter ca 500 m är fin, 3,5 m i omkrets. Ett förslag på namnets ursprung är att den tallen fick inte avverkas och då blev det minus i kassan. Vad vet man?
En fin liten begravningsplats för hunden Lola strax före “målet”. Tidig bild, ägaren till hunden jobbade på Järnkontorets kolarskola 1916.

Vägbeskrivning

Ni kommer till starten på turen om ni kör E 45 mot Malung/Vansbro. Åk förbi Siljansfors skogsmuseum ca 1 km och sväng in till höger på en liten väg. Följ den ca 500 m och ni är vid starten. Parkera vid sjön Jugan.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Mestadels torrt underlag. Men kängor eller stövlar rekommenderas. Löpare fixar detta enkelt med löparskor, men för vandring rekommenderas alltid kängor.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

Start vid dammluckan till sjön Jugan.

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

Gå utmed Jugan, gamla vägen till Malung.

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

Spana in Minustallen utmed vägen.

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

Abbortjärnstigen

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

Kanonfina Cykelstigen.

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

1,5 m hög myrstack.

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

Vy från Harkenberg.

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

Konstverk i skogen.

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

Karta vid graven till hunden Lola

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

Åter vid bilen.

Kartor

Siljansfors, Abbortjänsstigen - Harkenberg

Karta över turen, ca 8 km.

Översiktskarta

Skriv ut

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Längd: 12 km enkel väg

Område: Norra Mora Vildmark - Ulvsjö/Kräckelbäckenområdet

Start-mål: Vid skylten 692 m.ö.h. utmed väg 1007 mellan Älvdalen och Ulvsjö/Lillhärdal

Märkning: Orange, märkt i bägge riktningarna.

Terräng: Omväxlande gammelskog och myrområden. Småkuperat med mjuka fina stigar.

Det här är en lite annorlunda tur. I alla fall i jämförelse till de tallhedar vi ofta har i Moraområdet. Mjuka och därmed lite sugande stigar. Men inga jobbiga stigningar, småkuperat. Vacker vildmark året om, kanske främst på höstkanten med alla färger. Turen är ca 12 km från punkt 692 på väg 1029 till Skuråsen. Antingen går man hela leden fram och tillbaka eller så fixar man logistiken med fordon så att enkel väg räcker. Det går ju även att gå en bit och vända. Turen går först i Våmhuskölens naturreservat och sedan in i Norra Mora Vildmark. Man passerar först Malmborgskojan efter ca 5 km och sedan Grenkojan efter ca 11 km. Bägge husen är öppna och det går att gå in och fika. Men man lämnar stället som man kom. Ingen nedskräpning alltså. Mellan dessa hus finns ett vindskydd/slogbod med ved och eldstad. Det går att övernatta där om så önskas. Det här är alltså en tur om ni söker något annorlunda. Ingen fjällvandring, men en vildmarksvandring. Leden är märkt från bägge håll så det går bra att starta vid Skuråsen eller vid punkt 692.

Sevärdheter

Naturen. Hörbarhet - tystnaden.

Vägbeskrivning

Åk via Älvdalen och vidare väg 1029 mot Ulvsjö/Lillhärdal. Stanna vid skylten “692 m. över havet”. P-plats finns. Start med skylt för turen. Alternativet är att åka till Skuråsen och starta där. Fortsätt då mot Ulvsjö. Åk till höger vid Kräckelbäcken på Emådalsvägen. Efter ca 5 km ser ni skyltar till höger till startplatsen. Några 100 m före nerfarten till Skuråsen.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

För turen ska ni ha bra på fötterna. Inte så blött, men myrmark ändå stora partier. Kängor eller stövlar. Allt beroende på väder vandringsdagen eller före.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Startplatsen

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Infotavlor vid starten. Ta sikte på skuråsen.

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Njutbara höstfärger.

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Gamle kämpen har vikt ner sig.

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Fjällbjörkar

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Fint helt enkelt.

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Malmborgskojan efter ca 5 km.

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Njutbart

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Vindskyddet

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Grenkojan

Kartor

Vandring från punkt 692 m.ö.h på väg 1029 /Älvdalen (Ulvsjö/Lillhärdal) till Skuråsen.

Turkarta. Här har cyklats mellan Skuråsen och åter till 692:an.

Översiktskarta

Skriv ut

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Längd: 6,5 km

Område: Våmhus, norr om Våmhus utmed Kanonvägen till Älvdalen

Start-mål: Stor-Vasselnäs

Märkning: Orange och pilar

Terräng: De första 3 km fin stig, något uppåt. Spänger där så är nödvändigt. Ett par ställen. Resterande del är grusväg, småkuperad.

En omväxlande tur som startar i Stor-Vasselnäs fäbodar. Börjar i “centrum” vid majstången. De 3 första km är fin stig i blandad skog. Oftast gammelskog. När Hykjeberg börjar skymta kommer ni ut på en grusväg. Vägen börjar alldeles intill en rast- och övernattningskoja som inte tillhör leden. Grusvägen är omväxlande med fina vyer över dalen och skogen. Man kommer tillbaka in i fäbodarna utmed fäbodgatan.

Historik

Stor-Vasselnäs tillhör byn Limbäck i Våmhus. 1663 fanns här 6 brukare i fäbodarna. Brukare både från Våmhus, Bonäs och Älvdalen (Näset). Vid storskiftet 1849 fanns 50 gårdar. Busskungen Erik Wickmans (han med Greyhoundbussarna i USA) farmor föddes 1825 i sista backen upp mot fäbodarna. Drygt 100 år senare var Erik i fäbodarna och gav fäbodungarna 50- eller 100 kronorssedlar i grindslant.  Dom blev nästan “rika”. Djur fanns på bete fram till 2014. Numera syns får beta där emellanåt. Genom årlig slåtter fortlever en mångfald av örter på platsen. Majstången sägs alltid stå lite snett.

Sevärdheter

Hela fäboden är en sevärdhet. Många gamla välskötta hus i en välskött fäbod.

Vägbeskrivning

Åk till och genom Våmhus och via Heden ut vidare ut på Kanonvägen mot Älvdalen. Åk tills ni ser skyltat Nybolet 12 till vänster. Följ vägen rakt på tills ni ser skylt Stor-Vasselnäs till höger. Strax framme. Ca 3,5 mil från Mora kyrka.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Stor-Vasselnäs fäbodar. Start på turen.

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Höger här, Selsåsrundan.

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Spänger där så behövs. Få ställen.

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Ljungstig i 2,5 km, vacker blom.

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Kojan på vägen.

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Hykjeberg i sikte, vi ska inte upp dit nu.

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Hykjeberg, ovanlig vinkel.

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Grusvägen hem till fäbodarna.

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Åter i fäbodarna.

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Gamla välskötta byggnader i Stor-Vasselnäs.

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Drönarbild över Stor-Vasselnäs.

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Karta Selsåsrundan och Ausklittrundan.

Kartor

Selsåsrundan från Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs

Karta över rundorna, Selsåsrundan och Ausklittrundan, i Våmhusfäbodarna Stor-Vasselnäs.

Översiktskarta

Skriv ut

Fäbodtur Indnäs -  Bönsaberg i Våmhus

Längd: ca 30 km

Område: Våmhus

Start-mål: Indors by i Våmhus

Märkning: Ingen märkning. Följ beskrivning här och kartan.

Terräng: Relativt lätt mestadels men tuffare upp mot fäbodarna de sista km.

En fin cykeltur med start i Indors by. Parkeringsplats går att hitta utmed vägarna eller i byn. MTB rekommenderas men standarcykel fungerar även den. Till Indnäs följer man Indån länge. I Indnäs rekommenderas en tur inne i fäbodarna. Slogbod finns på höjden för fikapaus. Väl framme i Övre Bönsaberg, titta er runt även där. Fina vyer från vägen längst upp i fäbodarna. Naturligtvis en sväng runt även i Nedre Bönsaberg. Om ni kollar kartan riktigt så ser ni att man åker upp till Indnäs och vänder. Sedan åter ner ett par km och till höger mot Bönsaberg.
Vi rekommenderar att ni när ni kommer ner på asfaltsvägen mot Våmhus efter några km tar vänster före bron över Våmån. Cykla rakt frambär hela tiden och ni är snart i Indor. Alternativet är asfalten, då kommer ni genom Hedens by före infarten till Indor.

Sevärdheter

Indor by och två fina fäbodar, Indnäs och Bönsaberg, övre och nedre. Sevärda gamla platser. Ta god tid på er.

Vägbeskrivning

För att komma till Indor kör ni genom Våmhus by , den s.k. Kanonvägen mot Älvdalen. Ni passerar Bäcks by och strax därefter skyltas Indor till vänster. Ca en km till starten på turen. Parkera efter grusvägen mot Indnäs eller inne i Indor.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Fäbodtur Indnäs -  Bönsaberg i Våmhus

Starta i Indors by i Våmhus

Fäbodtur Indnäs -  Bönsaberg i Våmhus

Framme i Indnäs fäbodar.

Fäbodtur Indnäs -  Bönsaberg i Våmhus

Vackert i Indnäs.

Fäbodtur Indnäs -  Bönsaberg i Våmhus

Vägen mellan Indnäs och Bönsaberg.

Fäbodtur Indnäs -  Bönsaberg i Våmhus

Framme i Övre Bönsaberg.

Fäbodtur Indnäs -  Bönsaberg i Våmhus

Fina fäbodar med vackra vyer. Övre Bönsaberg.

Fäbodtur Indnäs -  Bönsaberg i Våmhus

Nedre Bönsaberg. Bara nerför "hem" nu, nästan.

Fäbodtur Indnäs -  Bönsaberg i Våmhus

Utmed Våmån till Indor. Ta vänster strax före bron.

Kartor

Fäbodtur Indnäs -  Bönsaberg i Våmhus

Karta över turen på ca 30 km.

Översiktskarta

Skriv ut

Åmåsängsleden

Längd: 9 km t.o.r.

Område: Mora - Utmeland

Ägare: Kommunal

Start-mål: Vid Saxviken/kajen i Mora. Nära restaurangen.

Märkning: Röda skyltar och pilar.

Terräng: Flackt

En fin lätt cykeltur från kajen i Mora ut till Åmåsängsbadet. Badplatsen är i väldigt bra skick och väl underhållen. Cykelturen är drygt 4 km enkel resa. Kommunen har tillsammans med trafikverket markerat upp denna “badled”.

Sevärdheter

På vägen följer ni till att börja med Siljan/Saxviken. Passerar Zorns gammelgård. Väl värd ett besök. Vasamonumentet ligger i nära anslutning till leden. Vidare via några bostadsområden innan åkrar/ängar tar vid. Ofta kor eller får på bete därute. Strax före badet ligger Åmåsängsgården, boende - camping och stugor. Restaurang finns intill boendet.

Vägbeskrivning

Se kartan. Välmarkerad från startplatsen vid Saxviken/kajen.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Åmåsängsleden

Skyltning från Kajen/Saxviken Mora.

Åmåsängsleden

Start vid kajen.

Åmåsängsleden

Bort mot Zorns gammelgård.

Åmåsängsleden

Zorns gammelgård från tidigt 1900-tal.

Åmåsängsleden

Framme vid badet. Nyasfalterat till glädje för många.

Åmåsängsleden

Åmåsängsbadet, så nära centrum och så välordnat.

Åmåsängsleden

Kor med vägen, ser ut att trivas.

Åmåsängsleden

Ledkarta

Kartor

Åmåsängsleden

Ledkarta, Åmåsängsleden.

Översiktskarta

Skriv ut

Sästjärn runt 9 km

Längd: 9 km

Område: Bonässkogen

Start-mål: Start vid RV 70 mot Älvdalen, ca 8 km från Mora. Efter ytterligare 300 m efter rastplats Alderängarna sväng in höger, grusväg, åk ca 300 m till ett litet rött hus på höger sida. Säs sopstation. Där ser ni skylt Sästjärn runt 9 km.

Märkning: Blå

Terräng: Lätt terräng, tallhedar med flack kupering. Skogsvägar och stigar.

En omväxlande lätt runda med närhet till och vyer över Lintjärn och Sästjärn. Torrt underlag.  Fin skog och natur att njuta till. Spåret samgår olika delvis med Björkaspåret och Mora Långa. (spåren finns presenterade med på sidan)

Sevärdheter

Naturen med tjärnarna. Säs fäbodar ligger nära turen.

Vägbeskrivning

Start vid RV 70 mot Älvdalen, ca 8 km från Mora. Efter ytterligare 300 m efter rastplats Alderängarna sväng in höger, grusväg, åk ca 300 m till ett litet rött hus på höger sida. Säs sopstation. Där ser ni skylt Sästjärn runt 9 km.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Kängor ej nödvändiga. Torrt. Vid cykling rekommenderas Mountainbike. Mestadels lätt cykling. Några “trängre” stigpartier.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Sästjärn runt 9 km

Startplatsen

Sästjärn runt 9 km

Ner mot Linjärn efter ca 1 km.

Sästjärn runt 9 km

Fina stigar i härlig natur.

Sästjärn runt 9 km

Lintjärn

Sästjärn runt 9 km

Samtrafik med Björkarundan.

Sästjärn runt 9 km

Omgivning på turen.

Sästjärn runt 9 km

Flaggstång modell naturlig vid Vasslarna.

Sästjärn runt 9 km

Ruin vid Vasslarna.

Sästjärn runt 9 km

Skogsvägar och stigar.

Sästjärn runt 9 km

Sästjärn

Sästjärn runt 9 km

Passage Sästjärn.

Sästjärn runt 9 km

Strax framme.

Turkarta

Kartor

Sästjärn runt 9 km

Översiktskarta

Skriv ut

Nusnäsleden Cykel

Längd: 26 km helas rundan

Område: Mora - Nusnäs - Färnäs

Start-mål: Start vid Saxviken/kajen vid restaurangen.

Märkning: Markerad med röda skyltar.

Terräng: Lättcyklat. Inga backar att tala om. Asfalt ca 70 %, grus resten.

Mora kommun har i samarbete med Trafikverket skyltat upp den här turen för besökare och lokalbefolkningen. En trivsam cykeltur från Mora till Nusnäs och det stora “målet” är nog trähästtillverkningen hos Grannas A. Olsson Hemslöjd AB och Nils Olsson. Ett stort besöksmål i Mora. Hemvägen tar man med fördel över Färnäs. Först över skos- och ängsmark och vidare genom byn Färnäs ner till Mora och målet för turen. Turen lämpar sig för standardcykel eller mountainbike.

Sevärdheter

Vasastatyn i Mora, korgmakeriet i Mora-Noret, Färnäs och Nusnäs byar, Siljans strand, trähästtillverkningen m.m. i Nusnäs, fin ängs- och skogsmark utmed grusvägarna in mot Färnäs, fågelkvitter, Saxviken i Mora med den stora Dalahästen helt i trä.

Vägbeskrivning

Starta turen vid Saxviken/kajen i Mora. Skyltat från restaurangen.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Standardcykel eller mountainbike.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Nusnäsleden Cykel

Båthusen i Färnäs vid Siljan.

Nusnäsleden Cykel

Mot Nusnäs från Färnas.

Nusnäsleden Cykel

Åter ner mot Siljan och Nusnäslandet.

Nusnäsleden Cykel

Nere i Nusnäs, bad och ångbåtsbrygga.

Nusnäsleden Cykel

Genom "trähästbyn" Nusnäs.

Nusnäsleden Cykel

Trähästtilverkare Grannas A. Olsson Hemslöjd AB

Nusnäsleden Cykel

Trähästtilverkare Nils Olsson Dalahästar

Nusnäsleden Cykel

Vi lämnar Nusnäs.

Nusnäsleden Cykel

Mot Färnäs. Ängs- och skogsmark.

Nusnäsleden Cykel

Genom delar av Färnäs by.

Nusnäsleden Cykel

Framme vid Saxviken ni Mora.

Nusnäsleden Cykel

I mål! Vid Saxviken och hästen.

Kartor

Nusnäsleden Cykel

Den fina omväxlande cykelturen, Nusnäsleden i Mora.

Nusnäsleden Cykel

En annan kartvariant på cykelleden.

Översiktskarta

Skriv ut

Mora - Orsaleden cykel

Längd: 17,5 km enkel tur

Område: Mora - Orsa

Start-mål: Mora vid kajen/Saxviken eller Campingen i Orsa

Märkning: Skyltat med röda skyltar, Mora - Orsaleden.

Terräng: Lätt tur på mestadels asfalt utan större stigningar.

En lätt cykeltur mellan Mora och Orsa. Välmarkerad med röda skyltar. Se upp lite vid utfarten ur Mora och likaså i Orsa. Många vägar att hålla koll på. Cykelturens uppmärkning är resultat av samarbete mellan Mora Orsa kommuner och Trafikverket.

Sevärdheter

Mora vid Siljan, Österdalälven,Vattnäs by, Orsa vid Orsasjön, fågeltorn vid Lisselhedsvägen, Kungshaga hotell, Orsa Hembygdsgård, Orsa centrum m.m.

Vägbeskrivning

Starta turen antingen vid Saxviken/kajen i Mora intill restaurangen där. Eller så startar ni vid entrén till Orsa camping. Är ni lite hemmastad i omgivningarna, eller se karta,  är turen väldigt lämpad för att komplettera med hela Orsasjön runt. Bara lite längre, men mer omväxlande naturligtvis. Den turen finns beskriven här på Mora Outdoor.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Mora - Orsaleden cykel

Starten vid Saxviken. Intill restaurangen

Mora - Orsaleden cykel

Efter ca 3 km, älven vid Mora-Noret.

Mora - Orsaleden cykel

Framme i Vattnäs utmed Orsasjön.

Mora - Orsaleden cykel

Lisselhedsrakan

Mora - Orsaleden cykel

Orsa Hembygdsgård

Mora - Orsaleden cykel

Genom Orsa centrum.

Mora - Orsaleden cykel

Enån i Orsa.

Mora - Orsaleden cykel

Vattnäs på vägen mot Mora.

Mora - Orsaleden cykel

Åter vid Saxviken i Mora.

Mora - Orsaleden cykel

Karta Mora-Orsaleden

Kartor

Mora - Orsaleden cykel

Karta över Mora-Orsaleden 35 km t.o.r.

Översiktskarta

Skriv ut

Hykjeberg söderifrån

Längd: 6 km tur och retur

Total stigning: ca 400 m

Område: Älvdalen Hykjeberg

Start-mål: Vid mötesplats utmen Kanonvägen mellan Rot och Våmhus.

Märkning: Orange

Terräng: Fin sti, delvis lite stening, med rejäla motlut. Jobbigast de sista 500 m.

En annorlunda tur för vandrare. Mer använd av skidåkare och löpare. Träningsslinga för Älvdalens IF skidåkare och på senare år en del av den tuffa löptävlingen Uka Pain. Start vid en M-plats utmed Kanonvägen mellan Rot och Våmhus. Först ner till en bäck sedan mer eller mindre uppför i 2 km. Tuffast mot slutet. Vid bäckövergången fanns ingen bro i nov. 2021. Då var det högt vatten och vid normalflöde ska man klara att ta sig över via stenar. Annars finns trädstammar att nyttja ca 100 m söderut för den mer vige och “modige”. Turen kräver rätt stor vana och kondition, ingen elitklass, men som sagt lite strapatsvana. För tränade löpare och skidåkare inga som helst problem.

Sevärdheter

Det fina med turen är den fina skogen på väg upp och ner, mestadels naturreservat. Finast i Persgrav, utmed bäckfåran. Vyerna från toppen talar för sig själva.

Vägbeskrivning

Från Mora, åk genom Våmhus och vidare på den s.k. Kanonvägen. Ni har efter någon mil Hykjeberg på höger sida. Går inte att ta miste på. Åk vidare så att ni får berget snett bakåt till höger. Från Älvdalshållet åker ni via Rot och får berget snett fram till vänster. En Mötesplats, M, i en svag utförsbacke ser ni orange markering. Kör sakta så hittar ni. Parkera på M-platsen.

Utrustning

Bra kängor alltid bra för vandrare. Löpare vet vad dom ska ha på fötterna.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Hykjeberg söderifrån

Från starten, dit ska ni.

Hykjeberg söderifrån

Fin välmärkt stig mestadels.

Hykjeberg söderifrån

Stigen följer en bäckravin, Persgrav.

Hykjeberg söderifrån

Kanonvyer, nästan 600 m.ö.h.

Hykjeberg söderifrån

Tappa inte fotfästet utför.

Hykjeberg söderifrån

Trolskt i gammelskogen.

Hykjeberg söderifrån

Gammal körväg.

Hykjeberg söderifrån

Frost i skugglägen.

Kartor

Hykjeberg söderifrån

Kartbild över toppturen från Kanonvägen.

Översiktskarta

Skriv ut

Husklitten vid Stora Vasselnäs

Längd: 4 km tur och retur

Område: Våmhus

Start-mål: Stora Vasselnäs fäbodar

Märkning: Orange

Terräng: Omväxlande skogsterräng med rejäl stigning mot slutet.

En trevlig kortare tur upp på Husklitten, Ausklitt som startar vid majstången i Stora Vasselnäs. När man är uppe finns soffor för fika vid utsikten ner mot fäbodarna. Stora Vallsjön finns även i blickfånget.

Sevärdheter

Utsikten på Husklitten är fin och måste ni gå runt i fäbodarna och titta på gamla fina hus.Det finns en till markerad led från fäbodarna, Selsåsrundan. Den är längre och vi återkommer till den. Om ni ändå är i trakterna så passa på att besöka andra Våmhusfäbodar: t.ex. Rifsäl, Bönsaberg, Nybolet, Lilla Vasselnäs. Klicka på bilderna för förstoring.

Vägbeskrivning

För att komma till Stora Vasselnäs, ca 30 km från Mora, så åker ni genom Våmhus och viodare på den s.k. Kanonvägen. Ni tar sedan in vid skylten till vänster Nybolet 12. Fortsätt tills ni ser en mindre skylt “Stora Vasselnäs”.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Husklitten vid Stora Vasselnäs

Startplatsen för turen upp på Ausklitt.

Husklitten vid Stora Vasselnäs

Följ orange markering.

Husklitten vid Stora Vasselnäs

Fin start på toppturen.

Husklitten vid Stora Vasselnäs

Bitvis gammelskog i ravinen.

Husklitten vid Stora Vasselnäs

Brantare mot slutet.

Husklitten vid Stora Vasselnäs

Fikaplatsen med vy mot fäbodarna.

Husklitten vid Stora Vasselnäs

Stora Vasselnäs och bergen i Nordost.

Husklitten vid Stora Vasselnäs

Fäbodarna.

Husklitten vid Stora Vasselnäs

Stenrösrikt här.

Husklitten vid Stora Vasselnäs

In/ut-farten till fäbodarna.

Kartor

Husklitten vid Stora Vasselnäs

Karta över turen. Upp till 509 m.ö.h.

Översiktskarta

Skriv ut

Färdväg Grundsjön - Långsisdammen

Längd: 8 km

Område: Venjan, Mora Västra

Start-mål: Vid Grundsjön utmed Studentvägen eller vid Långsisdammen intill Ryssån, Axi-Hållindanvägen.

Märkning: Orange

Terräng: Småkuperad, omväxlande

Det här är ett parti av en riktigt gammal färdväg mellan Mora och Venjan. Den omnämns i gamla böcker av “resande” och finns med på kartor från 1600-talet. Första förbindelsen mellan Mora och Venjan med stor säkerhet. Kanske inte exakt i alla stycken men väldigt nära. Leden är till stora delar i ursprungligt skick, kanske 80%. Första delen av färdvägen från Venjan till Grundsjön, 9 km, är markerad sedan tidigare, orange. Den finns presenterad på sidan, “Färdväg Venjan - Grundsjön”. Slå ihop turerna och du har en vandring i en riktning på 17 km.

Historik

Kanske Moras bäst bevarade och äldsta s.k. färdväg. Stora delar intakt från urminnes tider, 5-700 år sedan kanske. Denna delen av leden ska dokumenteras av arkeolog och blir till stor del säkert klassad som fornlämning.

Sevärdheter

Man kan inte säga att leden är full av sevärdheter, men full av historia. Tankarna går lätt till gamla tider när man ser de fina s.k. hålvägarna m.m.

Vägbeskrivning

För start vid Grundsjön/Studentvägen åker ni Studentvägen från Mora - S Selbäck ca 30 km. Leden är skyltat vid vägen strax intill Grundsjön. Syns bra från vägen. Vill ni starta vid Långsisdammen så åk via Vika mot Amberg - Axi och sakta ner när ni åker över bron över Ryssån. Knappa 30 km från Mora. Ni är då vid Långsisdammen och starten är efter bron till höger. Från Venjanshållet åker ni upp från Venjansvägen mot Hållindan vid Järpesbo.  Åk förbi Hållindan ca 5 km. Ni når bron över Ryssån och stannar strax före bron. Skylt syns in till vänster. P-platser finns på bägge ställena.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Kängor på fötterna är bra, två små myrar ska passeras. I ojämn terräng har ni även bättre stöd för fötterna.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Färdväg Grundsjön - Långsisdammen

Fin s.k. hålväg på färdleden.

Färdväg Grundsjön - Långsisdammen

Parti utmed leden.

Färdväg Grundsjön - Långsisdammen

Röjningsjobb på den igenväxta leden.

Färdväg Grundsjön - Långsisdammen

Välmärkt och skyltad led numera.

Färdväg Grundsjön - Långsisdammen

Rekognosering av leden.

Färdväg Grundsjön - Långsisdammen

Tydlig hålväg.

Färdväg Grundsjön - Långsisdammen

Den sista fina åsen mot Ryssån/Axivägen.

Färdväg Grundsjön - Långsisdammen

Kavelbro utmed leden.

Färdväg Grundsjön - Långsisdammen

Karta från 1676 där färdvägen framgår tydligt.

Kartor

Färdväg Grundsjön - Långsisdammen

Ny karta över färdvägen.

Översiktskarta

Skriv ut

Färdväg Grundsjön - Venjan

Längd: 9 Eller 6,5 km enkel väg.

Område: Venjan

Start-mål: Vid Grundsjön (utefter den s.k. Studentvägen) eller i Venjan (Vid Tempo)

Märkning: Orange

Terräng: Stig, spångad över myrar, modern kavelbro. Småkuperad terräng

Leden är ca 9 km om man startar inne i Venjan vid Tempo, 6,5 km med utgångspunkt från bron över Kräggån. Efter bron börjar den fornlämningsklassade färdvägen som är märkt till Grundsjön. Märkning pågår numera, 2021-07-20, från Grundsjön till Långsisdammen, ca 7 km.

Historik

Den del av leden som är fornimmesförklarad är i princip i originalskick efter röjning. Den nämns tidigt, 1600-talet, och finns på riktigt gamla kartor. Hela färdvägen som funnits mellan Mora/Vika och Venjan har naturligvis haft olika sträckningar. Men den här fornminnesmärkta leden tillhör ursprungsleden. Vägen gick ofta via fäbodar där man mötte folk och kunde övernatta. Vid Grundsjön delade stigen sig. En mot Långsisdammen-Axi-Amberg-Vika. En led gick via Axi till Siljansfors.

Sevärdheter

Är ni i Venjan ska ni naturligtvis se er om i omgivningarna. En speciell plats vid Venjanssjön. Fin natur och omfattande kultur att ta del av.

Vägbeskrivning

Starta som sagts ovan i Venjan och gå mot Grundsjön eller vice versa. Vänd där det passar, ingen runda detta.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Färdväg Grundsjön - Venjan

Alldeles efter starten vid Grundsjön.

Färdväg Grundsjön - Venjan

Typisk hålväg från forna tider.

Färdväg Grundsjön - Venjan

Gammelskog emellanåt.

Färdväg Grundsjön - Venjan

Omväxlande fin stig.

Färdväg Grundsjön - Venjan

Välmärkt led.

Färdväg Grundsjön - Venjan

Spänger där så behövs.

Färdväg Grundsjön - Venjan

Stockbro över myren.

Färdväg Grundsjön - Venjan

Naturens konstverk.

Kartor

Färdväg Grundsjön - Venjan

Karta över leden från Tempo i Venjan till Grundsjön framtagen av Pether Öman

Översiktskarta

Skriv ut

Bufferstigen till Lidens fäbod, Gävunda

Längd: 7,8 km t.o.r.

Område: Gävunda

Start-mål: Start i Krokfors 3,5 km söder om Gävunda, gamla vägen.

Märkning: Gul märkning.

Terräng: Väl spångad skogsstig, sista 700 m skogsbilväg. Stigen har använts vid "buffring" av kreaturen till Lidens fäbod.

En fin stig till /från Lidens fäbod i Gävundatrakten, Söromsjöbygden. Omväxlande skogsvandring, efter halva sträckan ca 1,5 km en “sovhol”, rastplats vid Rämyren. Blåbär och lingonmarker. I fäboden Liden finns slogbod,brunn och grillplats. En fin rast kan tas där innan promenaden åter, eller upphämtning med bil.

Historik

Det här är en gammal s.k. buffringsväg. Här gick man med djuren till fäboden på sommaren.

Vägbeskrivning

Kör in i Gävunda, på anslagstavlan efter bron finns kartor och information om stigen. Kör gamla vägen till Krokfors, skyltat, där finns också en informationstavla.

Länkar

Bilder

Bufferstigen till Lidens fäbod, Gävunda

Rastplatsen vid Lidens fäbod.

Kartor

Bufferstigen till Lidens fäbod, Gävunda

Karta. Start Krokfors. Led till Liden, gul.

Översiktskarta

Skriv ut

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

Längd: 900 m

Total stigning: Ca 90 m stigning

Område: Näcksjövarden

Start-mål: Vid vändplanen, reservatsgränsen. Utmärkt med skylt .

Märkning: Orange målning på träden

Terräng: Stig i gammelskog, motlut mestadels. Liten myr i början av turen.

En fin kort vandring upp till ett utsiktstorn och en slogbod/grillplats. En skaplig biltur dit, ca 45 km från Mora, men verkligen en pärla att besöka. Härlig panoramautsikt från tornet.

Sevärdheter

Behållningen är reservatet med dess natur och grädde på moset är utsiktstornet och slogboden med grillplats.

Vägbeskrivning

Åk Våmhus - Kanonvägen - ta av mot Bösjövarden - passera den avfarten - åk mot Bösjön - förbi Bösjön höger vid Prästvallen - första vänster efter Björnbergskojan - stanna på vändplanen. Ta med karta eller GPS.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

Strax före reservatet, Prästvallens fäbod.

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

I början av stigen upp till tornet.

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

Vacker gammelskog.

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

Kojtärnen

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

Uppe vid tornet och slogboden.

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

Vy mot Bösjön från 728 m.ö.h.

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

Vindsnurrorna på Bösjövarden.

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

Torn- och slogbodsbyggarna.

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

Reservatsbeskrivning och regler.

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

Gedigen gammal bro ut mot reservatet.

Kartor

Näcksjövarden, utsiktstornet och slogboden med grillplats

Karta, sista biten upp till tornet.

Översiktskarta

Skriv ut

Hemulsjö - slogbod/grillplats

Område: Hemulsjö, karta Topo 50, Mora blad 82

Två slogbodar med grillplatser i Hemulsjö. En utmed Siljansleden vid Hemulån och en vid Hemulsjön vid badplatsen.

Sevärdheter

Fint område att vandra runt i. Gammal Morkarlbyfäbod.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen från Mora mot Gopshus-Oxberg. Ta vänster i Morkarlby/Hemus. Skylt mot Venjan. Följ sedan skyltning mot Hemulsjö. Drygt 20 km.

Utrustning

Slogbod, grillplats toalett vid Siljansledens plats och slogbod, grillplats vid sjön. Ved medtages, kan finnas vid Hemulån, men inte säkert, så ta med. Mora kommun sköter den vid Siljansleden och Hemulsjö fäbodlag den andra. Håll god ordning på platsen och städa efter er.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Hemulsjö - slogbod/grillplats

Slogboden utmed Siljansleden och Hemulån.

Hemulsjö - slogbod/grillplats

Fin grillplats vid Hemulsjön.

Översiktskarta

Skriv ut

Siljansfors vid Äjsjön. Grill-/fikaplats.

Område: Äjsjön vid Siljansfors

En fin plats vid Äjsjön utmed grusvägen från Siljansfors, ca 2 km. Lämplig för fikastopp eller grillning vid utflykten.

Historik

Siljansfors skogsmuseum ligger ute vid E 45:an. Här ligger även Siljansfors försökspark. Ett gammalt bruk låg här och masugnen ståtar kvar.

Sevärdheter

Siljansfors skogsmuseum, masugnen, försöksparken med 3 gångstigar. Matservering - café. Platser efter gamla kolartorp finns att besöka. En fin gammal cykelstig går in mot bruket alldeles intill fikaplatsen. Värd att ta en titt på och gå en bit.

Vägbeskrivning

Åk E 45 från Mora mot Malung. Efter ca 15 km är ni i vid Siljansfors Skogsmuseum. Där är det skyltat Äjsjön till höger, grusväg. Ca 2 km och ni ser grillplatsen vid sjön. Fin fikaplats på utsikten.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Bänkar, bord, grillplats. Grillgaller saknas. Liten bod att gå in i vid regnväder. Ved bör tas med för säkerhets skull. Perfekt plats för matsäcksintagande. Rent och snyggt när ni lämnar, tack för det!

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Siljansfors vid Äjsjön. Grill-/fikaplats.

Grillplatsen vid Äjsjön.

Siljansfors vid Äjsjön. Grill-/fikaplats.

Cykelstigen nära grillplatsen.

Översiktskarta

Skriv ut

Axi fäbod vid Ryssån, slogbod med grillplats

Område: Axi fäbod, vid Ryssån

En slogbod med grillplats finner ni vid Ryssån i Axi. Det kan finnas ved, men ta med om ni ska grilla.

Sevärdheter

Det här är förslag på en utflykt till Axi fäbod med fikapaus nere vid Ryssån. Promenera runt i den fina fäboden vid Axitjärnen. Mycket sevärd fäbod.

Vägbeskrivning

Åk E45 mot Vika. I Norra Vika åk Fulåbergsvägen från Vika mot Axi, ca 15 km. Skyltat. Framme vid avfarten till Axi, ta i stället till vänster några hundra meter och över Fläsbruni, slogboden till vänster intill Ryssån.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Slogbod med grillplats.

Foto: Owe HållmarkerBilder

Axi fäbod vid Ryssån, slogbod med grillplats

Nere vid Ryssån i Axi.

Axi fäbod vid Ryssån, slogbod med grillplats

Åk över Fläsbruni. Slogbod t.v.

Översiktskarta

Skriv ut

Eldris, slogbod/grillplats. Vid vasaloppskontrollen.

Område: Eldris fäbod vid vasaloppskontrollen.

Vasaloppet/Vasaloppsarenan sköter anläggningen. Där finns även en övernattningsstuga för vandrare. Ved kan finnas men medtages för säkerhets skull. Platsen lämnas ren och städad som vanligt när ni är ute.

Sevärdheter

Eldris är en gammal fäbod, numera med några åretruntboende. Ta en tur runt i fäboden och gå gärna ner till Hemulån. Här passerar en av Biking Dalarnas MTB-turer i Mora, Edristuren med start vid MoraParken hotell.

Vägbeskrivning

Åk från Mora Vasaloppsvägen mot Gopshus/Oxberg. Vid Långlet efter ca 6-7 km står det skyltat Norra Garberg till vänster. Följ vägen ca 3-4 km och ni är i Eldris fäbod. Ni ser slogbod och grillplats. Liksom vandrarnas övernattningsstuga.

Utrustning

Slogbod, grillplats, toalett och övernattningsstuga avsedd för vandrare utmed Vasaloppsleden.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Eldris, slogbod/grillplats. Vid vasaloppskontrollen.

Grillplats och slogbod i Eldris vid vasaloppskontrollen.

Översiktskarta

Skriv ut

Läde, grillplats/slogbod

Område: Läde intill Vasaloppsarenan

En slogbod med grillplats intill Vasaloppsleden. Något norr om slaktladan utmed leden.

Sevärdheter

Terrängbanan Bananna startar här, 12,4 km, via Hökberg m.m.
Hökbergs fäbod ligger ca 5 km norr om Läde utmed leden.

Vägbeskrivning

Följ Vasaloppsvägen mot Gopshus/Oxberg från Mora. Efter ca en mil ta andra infarten till vänster, till Läde/Venjan. Efter ca 300 m ser ni slogboden till höger något norr om slaktladan.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Här finns en ny slogbod, grillplats och toalett. Den ingår i Vasaloppet/Vasaloppsledens utbud. Ved medtages. Ingen garanti att det finns på plats. Platsen lämnas snygg och ren som vanligt.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Läde, grillplats/slogbod

Slogbod med grillplats i Läde, intill Vasaloppsarenan.

Översiktskarta

Skriv ut

Slogbod på Gopshusberget utmed Linnéstigen.

Område: Gopshusberget

Märkning: Linnéstigen är markerad från linbanestationen.

Utmed Linnéstigen, som går upp på Gopshusberget, finns en slogbod för fika och vila nästan på toppen. Fin utsikt åt Morahållet med Spjumodammen närmast. Hökbergs fäbod syns bra från slogboden. På nervägen i skidbacken är det kanonvyer norrut. Ca. 2 km promenad totalt.

Sevärdheter

Det är vyerna som är behållningen, och motionen inklusive fika naturligtvis.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen från Mora till Gopshus. Parkera vid slalombacken och gå den markerade Linnéstigen.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Slogbod.

Foto: Owe HållmarkerBilder

Slogbod på Gopshusberget utmed Linnéstigen.

Slogboden nära toppen på Gopshusberget.

Slogbod på Gopshusberget utmed Linnéstigen.

Vy mot Hökberg från Slogboden.

Slogbod på Gopshusberget utmed Linnéstigen.

Vy norrut i skidbacken.

Översiktskarta

Skriv ut

Alderängarna, grillplats/slogbod

Område: Alderängarna

Utmed Österdalälven vid Alderängrnas naturreservat finns en slogbod med grillplats.

Sevärdheter

Naturreservat med “urskog” delvis. Vackert utmed älven och i terrängen.

Vägbeskrivning

Vid riksväg 70 mot Älvdalen finns skylt, Naturreservatet Alderängarn, cirka 8 km från Mora kyrka. Där startar olika vandringsturer. Bl.a. en Blå tur på 8 km. Följ den markeringen och ni kommer ut till älven efter ca 2 km. Ute vid älven ser ni slogboden till vänster. Gå hela rundan eller samma väg tillbaka.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Slogbod och grillplats. Ved medtages. Städning efter vistelsen en självklarhet.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Alderängarna, grillplats/slogbod

Slogboden med vackert läge vid älven.

Alderängarna, grillplats/slogbod

Österdalälven

Alderängarna, grillplats/slogbod

Skylt från riksväg 70 ca 8 km från Mora, utmed vägen mot Älvdalen.

Översiktskarta

Skriv ut

Ätjärn, grillplatser och fikabord.

Område: Ätjärn - Våmhus

Det finns en markerad led runt Ätjärn. Vita “bollar”. Se beskrivning på länken nedan.

Sevärdheter

Det ni bör göra om möjlighet finns är att knalla runt tjärnen. Lättgånget och inga backar. En trivsam tur helt enkelt. 4,5 km.

Vägbeskrivning

Söker man grillplatsen vid badet, norra delen av Ätjärn, så är anslutning bäst från vägen mellan Våmhus - Björka. Om ni är uppmärksamma ser ni leden som några hundra meter går utmed vägen intill tjärnen. Det finns parkering uppe vid vägen och nere vid badet. Se även kartan här på sidan.
Är “fikabordet” det man trånar mest efter så ansluter man helst från grusvägen som passerar södra delen av Ätjärn. Se kartan på länken nedan, Ätjärn runt 4,5 km. Starten är markerad med grön och röd prick. Gå banan medsols.
I alla sådana här sammanhang rekommenderas en app som heter Topo GPS där ni hela tiden ser er position. Det finns fler liknande appar naturligtvis.
Den andra slogboden/grillplatsen ligger ca 500 m norr om “fikabordet”.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Vid bägge slogbodarna finns grillplatser med galler. Ved håller man sig själv med. Kan finnas, men säkrast att ta med. Det fina bordet/fikaplatsen på höjden är just för fika/picknick med utsikt över tjärnen. Naturligtvis städar vi efter oss på alla platserna. Bonäs-Våmhus fiskevårdsförening har satt upp slogboden som nyttjas mest av fiskare. Den ligger nära mångas båtplatser.

Bilder

Ätjärn, grillplatser och fikabord.

Grillplats och slogbod intill badplatsen vid Ätjärn. Nära påfarten på turen från Björka-Våmhusvägen.

Ätjärn, grillplatser och fikabord.

Den eleganta fikaplatsen med så fint bord inkl. sittplatser. Max 500 m från den södra startplatsen.

Ätjärn, grillplatser och fikabord.

Slogbod nr 2. En plats för fiskare i första hand, men allmänhet sägs välkommen om man håller rent efter sig.

Översiktskarta

Skriv ut

Södra Selbäck, vid Bossån. Grillplats/slogbod.

Område: Södra Selbäck/Bossån

En slogbod med grillplats nere vid en krök av Bossån. Fint placerad där i Södra Selbäck.

Sevärdheter

Selbäcks fäbodar breder ut sig i närheten, Södra, Mellersta och Norra Selbäck.

Vägbeskrivning

Åk till Södra Selbäck. Passera majstången och strax till höger nere vid ån ser ni grillplatsen. Det går även att komma via Berihol. Strax före majstången till vänster ser ni då grillplatsen.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Här finns slogbod och grillplats med grillgaller. Ved medtages.

Foto: Owe HållmarkerBilder

Södra Selbäck, vid Bossån. Grillplats/slogbod.

Snö på bilden, snart vitsippor på den platsen.

Södra Selbäck, vid Bossån. Grillplats/slogbod.

Vårvinter vid Bossån.

Översiktskarta

Skriv ut

Hemulån, Hemusområdet vid Spången/Storspårsbron. Grillplats/slogbod.

Område: Hemusområdet

En slogbod och grillplats utmed Siljansleden nere vid Hemulån.

Vägbeskrivning

Ta er dit via N Selbäck. Gå in vid bommen till höger strax efter fäboden. Ca 800 m ner till grillplatsen. Alternativt gå/cykla från skidstadion, följ orange markering, Siljansleden, mot Rostberg/N Garberg. Ca 3 km från skidstadion/Hemus.

Utrustning

Grillplats med grillgaller. Slogbod och toalett.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Hemulån, Hemusområdet vid Spången/Storspårsbron. Grillplats/slogbod.

Slogbod Hemulån vid Spången.

Hemulån, Hemusområdet vid Spången/Storspårsbron. Grillplats/slogbod.

Grillen vid Hemulån, Spången/Storspårsbron.

Hemulån, Hemusområdet vid Spången/Storspårsbron. Grillplats/slogbod.

Fint vid ån i solen.

Översiktskarta

Skriv ut

Selja, grillplats vid badet.

Område: Selja, vid Österdalälven

Vid Selja badplats finns en grillplats, cementring med grillgaller. Ved medtages och städning sker naturligvis efter besöket.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen genom Selja, ta höger före majstången, Selja byväg. Ta sedan Mysvägen rakt ner till badet.

Bilder

Selja, grillplats vid badet.

Grillplas vid Seljabadet

Översiktskarta

Skriv ut

Åmåsängsbadet i Mora - grillplats med bänkar.

Område: Åmåsängsbadet i Mora

Ägare: Kommunal

Det finns en grillplats vid badet i Åmåsäng vid Siljan. Håll rent efter er, gäller alltid naturligtvis. Mora Kommun sköter badplatsen. Ta med ved vid grillning.

Vägbeskrivning

Åk gamla vägen mot Sollerön via Klockarhagen. Följ skylt vänster Åmåsängsbadet, ca 1 km från avfarten till badet. 3 km från Mora centrum.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Grillplats med grillgaller. Toalett.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Åmåsängsbadet i Mora - grillplats med bänkar.

Grillplatsen vid Åmåsängsbadet i Mora/Siljan.

Översiktskarta

Skriv ut

Väsagnupen/Väsaberget

Längd: 3,5 km totalt

Total stigning: Ca 240 m

Område: Väsa i Älvdalen. Karta Sverigeserien Topo 50, Mora blad 82

Start-mål: Gamla skidbacken i Väsa

Märkning: Blåmålade pinnar/stickor

Terräng: Gammal slalombacke, tungt upp - lätt ned. Lite stenigt bitvis, välmarkerad och fin led/stig.

En fin utsikts/topptur. Välmarkerad stig, inget att gå fel på. Belöningen kommer uppe vid toppstugan med fin utsikt från ca 480 m.ö.h. Fikaplatsen given på altanen vid stugan. Håll rent efter er bara. Stavar passar bra för er som går, gärna stabilt på fötterna. Bilder med vyer kommer snart.

Historik

Backen startade i början av 60-talen men lades ner 2013. En knapp 50-årig epok.

Sevärdheter

Utsikten är belöningen och motionen naturligtvis.

Vägbeskrivning

Åk mot Älvdalen Riksväg 70. Sväng in mot Väsa och berget i Gåsvarv. Går inte att missa, ca 35 km från Mora. Alternativt åk via Oxberg och ta vänster före bron, då kommer ni rakt på backen på vänster sida. Om ni kommer från Mora. Från Älvdalen är det drygt 5 km på höger sida. Berget syns bra.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Väsagnupen/Väsaberget

Disig dag.

Väsagnupen/Väsaberget

Upp i dimman.

Väsagnupen/Väsaberget

Väsaberget, gammalt vykort.

Väsagnupen/Väsaberget

Starten på bergsturen.

Väsagnupen/Väsaberget

Toppstugan, fikaplats.

Väsagnupen/Väsaberget

Vy, om än gammal, 1977.

Väsagnupen/Väsaberget

Stolliften

Väsagnupen/Väsaberget

Toppbild mot Gåsvarv, 1977.

Kartor

Väsagnupen/Väsaberget

Kartbild över Väsa och Gnupen/backen

Översiktskarta

Skriv ut

Fulåberg - Södra Garberg t.o.r.

Längd: 5,5 km

Område: Fulåberg, Södra Garberg, Mora Västra. Karta Topo50, blad 82 Mora

Start-mål: Fulåbergs fäbod

Märkning: Orange, Siljansleden

Terräng: Grusväg, skogsväg, stig. Stigning till S. Garberg

En relativt kort tur på bar underlag. Från vackra Vikafäboden Fulåberg med vyer upp till S. Garberg. Fina vyer mot S Garberg. Efter att ha vandrat runt lite i Fulåberg, gärna upp till dansbanan och vänd, så följer ni Siljansledens oranga märkning till S Garberg. Ni går även ner från S Garberg via Siljansleden. Ta höger när ni kommer ner på grusvägen - och strax är ni på vägen ni nyligen gick från Fulåberg och hittar tillbaka.

Sevärdheter

Fulåbergs fäbod är sevärd med sitt fina läge och vyer över Siljan m.m. Även på vägen upp till S Garberg är det fina vyer, mot Mora och bergen i söder och väster.

Vägbeskrivning

Åk E45 mot Vansbro. Efter ca 5 km sväng höger mot Vika. ca 1 km till och ta av mot Fulåberg, skyltat. Ca 15 km från Mora centrum. Framme i Fulåberg, parkera i anslutning till majstången.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Vid blöt sommar, gärna kängor för nerfarten på stigen från S.Garberg. Garanterat torrskodd om ni tar samma väg åter som dit, till S Garberg.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Fulåberg - Södra Garberg t.o.r.

Fulåbergs centrum

Fulåberg - Södra Garberg t.o.r.

Mot S. Garberg

Fulåberg - Södra Garberg t.o.r.

Myrpassage

Fulåberg - Södra Garberg t.o.r.

Vy från S. Garberg - mot Mora

Fulåberg - Södra Garberg t.o.r.

Abborrtjärn, söderut

Fulåberg - Södra Garberg t.o.r.

Rast- och övernattningsstuga

Fulåberg - Södra Garberg t.o.r.

Fäboden med sin stora ek

Fulåberg - Södra Garberg t.o.r.

Underbar skogsmiljö

Kartor

Fulåberg - Södra Garberg t.o.r.

En schematisk kartbild på turen.

Översiktskarta

Skriv ut

Skoljoggen Morkarlbyhöjdens skola

Längd: 3 och 5 km

Område: Morkarlby, Morkarlbyhöjden

Start-mål: Vid Morkarlbyhöjdens skola, Kvarnholsvägen

Märkning: 3 km gul, 5 km röd

Terräng: Lätt terräng, inga backar. Tallhed mestadels.

En trevlig lätt tur, 3 eller 5 km. Välmarkerad med start vid Morkarlbyhöjdens skola, Kvarnholsvägen i Mora.

Vägbeskrivning

Start vid Morkarlbyhöjdens skola vid Kvarnholsvägen i Mora.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Skoljoggen Morkarlbyhöjdens skola

Start Skoljoggen

Skoljoggen Morkarlbyhöjdens skola

Fina stigar

Skoljoggen Morkarlbyhöjdens skola

Bort mot bostadsområdet Ljungvägen

Skoljoggen Morkarlbyhöjdens skola

Över "urgamla" (50-talet) idrottsplatsen Kanada

Skoljoggen Morkarlbyhöjdens skola

Småkuperad tallhed

Skoljoggen Morkarlbyhöjdens skola

Höstbro

Skoljoggen Morkarlbyhöjdens skola

Spänger mot slutet av banan

Skoljoggen Morkarlbyhöjdens skola

Välskyltat, röd 5 och gul 3 km

Kartor

Skoljoggen Morkarlbyhöjdens skola

Karta över Skoljoggen vid Morkarlbyhöjdens skola, Kvarnholsvägen i Mora

Översiktskarta

Skriv ut

Vikaturen

Längd: 7,5, 15,5 eller 14 km

Område: Vika - Amberg

Start-mål: Svale idrottsplats

Märkning: Märkt vid platser för val av längd på turen.

Terräng: Blandat underlag, skogsväg, grusväg, stigar, järnvägbank.

En fin omväxlande runda. Möjligheter till tre längder på turen. Start vid Svale idrottsplats - ner mot järnvägen i Stenis - följ Gamla Sudibynsvägen till höger - järnvägen några hundra meter -  Tjärnmyrsvägen till höger. Därefter stig till höger, märkt Löpstig. Följ stigar och vägar efter valfri längd som är markerad vid vägvalsplatser. Ni kommer ut på Ambergsvägen som ni tar höger åter ner till Svale idrottsplats, vilken längd på turen ni än väljer. Stigpartierna väl underhållna och med bra fast underlag. Torrskodd är det som gäller.
Vikaturen är ett arbetsnamn så länge. Mountainbike passar bäst på de två kortare turerna. Men en van cyklist klarar även den längre på 14 km.

Historik

En lite “hemvävd” tur i Vika som använts länge. Delar av den som skidspår upp till Amberg. Förmodligen delvis gamla buffringsvägar mellan Vika och Ambergs fäbod och vidare mot Axi.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Vikaturen

Fint stigparti på långa rundan.

Vikaturen

En kort bit på Inlandsbanan.

Vikaturen

Uppåt på Tjärnmyrsvägen.

Vikaturen

Välmarkerat vid vägval.

Vikaturen

Aktiva Vikabor visar vägen.

Vikaturen

Ute på 14 km-turen.

Vikaturen

Fina tallhedar.

Vikaturen

Fin höstdag.

Kartor

Vikaturen

En lite "manuell" karta. Bättre kommer.

Översiktskarta

Skriv ut

längdskidor

Skriv ut

Vitturn, Klitten - Älvdalen

Längd: 500 m

Område: Klitten, Älvdalen

Start-mål: Vid Vitturnvägen i Klitten.

Märkning: Följ stigen från vägen, Ockelbovägen/Vitturnsvägen. Orange målning vid starten.

Terräng: Fin stig upp på berget. Lite stenigare/ojämnare sista biten.

En kort tur upp på den fina utsiktsplatsen på berget Vitturn i Klitten, Älvdalen. Fina vyer däruppe över Nässjön, Näset och stora delar av Älvdalen. Berg i oändlighet. Stigen delar sig däruppe. Ta vänster så får ni lättaste vägen upp. Men gå fram höger först så ni ser den lodräta klättervägen. Mäktig. Ni kan även gå upp där, ta vänster väg vid “väggen”. Fina fikaplatser uppe på berget. ca 500 m.ö.h.
Torr stig, men kängor rekommenderas ändå.

Sevärdheter

Knalla eller åk runt i den fina högt belägna byn Klitten. Åk även till Hykjeberg om tid finns. Det ligger alldeles i närheten. Även det en kortare vandring. Se länken.

Vägbeskrivning

Åk till Älvdalen - mot Sveg - ta av till Klitten efter Rot. I Klitten höger Grundinsvägen, höger Ockelboägen, i trakten av där Vitturnsvägen kommer från höger - håll utkik efter en stig upp till Vitturn. Parkera och knalla upp de 500 m.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Vitturn, Klitten - Älvdalen

Upp mot toppen.

Vitturn, Klitten - Älvdalen

Väggen, används som klättervägg.

Vitturn, Klitten - Älvdalen

Uppe på utsiktsplatsen.

Vitturn, Klitten - Älvdalen

Fina vyer, Nässjön och Näset här.

Vitturn, Klitten - Älvdalen

Nässjön med vindsnurrorna i Rämma i horisonten.

Vitturn, Klitten - Älvdalen

Kottrikt

Vitturn, Klitten - Älvdalen

Skärklitt till höger, Björnberg till vänster.

Vitturn, Klitten - Älvdalen

Hemfärd i grönskan.

Kartor

Vitturn, Klitten - Älvdalen

En kartskiss.

Översiktskarta

Skriv ut

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Längd: 44,7 km

Total stigning: 484 m

Område: Venjan

Start-mål: Vid Tempo, affären, i Venjan.

Märkning: Skyltat, röda skyltar med text.

Terräng: Blandat, mest grusväg, mindre stig och asfalt. Rejäl stigning upp till Spjutsäl. annars mindre kupering.

En varierad tur med grusväg som basunderlag. Värsta stigningen upp via Tiberget till Spjutsäls fäbod. Men inte alltför brant. Fina “slakmotor”. Inslag av stig och asfalt.

Vägbeskrivning

Åk till Venjan. Stanna vid Tempo och parkera där om ni önskar starta där.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Ut från skidstadion.

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Hålltjärn passeras

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Fina stigar i starten på leden, lite teknikträning.

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Information om Tiberget.

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Bemötande i Tiberget.

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Tiberget

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Spjutsäls fäbod

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Litterån passeras på hemvägen.

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Strax framme i Venjan.

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Framme i Venjan.

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Välskyltat som de andra turerna.

Vasaloppsleden tur och retur, MTB Venjan

Framme vid Tempo, start och mål.

Översiktskarta

Skriv ut

Kallbol ödefäbodar

Längd: Upp till fäboden 1 km. Sen finns led till Bleckets fäbodar.

Område: Våmhus - Rädbjörka och norrut.

Start-mål: Vändplanen på Kallbolsvägen

Märkning: Stolpar med rödfärgning i toppen.

Terräng: Brant upp till fäboden.

Det här är en tur där ni får se en ödefäbod. På storskifteskarta från 1849 fanns redan då ca 20 byggnader. Det startades en mejeriförening 1883 som lades ner 1909. Kallbol var långfäbodar, tillhörande Våmhusbyarna Björkvassla, Östra Storbyn och Moren. Vissa delar ägdes av Bonäs.

Sevärdheter

Den fina platsen för ödefäboarna är värt ett besök. Se den otroliga naturen och rester av fäbodbyggnaderna. Låt fantasin spela och tänk er in livet där för drygt 100 år sedan med människor och djur. Gammal mjölk- och gräddehantering i “mejeriet”. Källan syns väl.

Vägbeskrivning

Passera Våmhus och åt mot Orsa. Ta vägen mot Fryksås innan ni lämnar Våmhus. Åk sedan Rädbjörkavägen i nästa korsning. Åk förbi Rädbjörka. Första “riktiga” korsningen efter Rädbjörka till höger. Det står Kallbol 5 km på skylt. Kolla karta på Hitta.se. Vid vändplanen, hitta stigen rakt norrut. Käppar rödmarkerade i toppen. Först över en liten myr. Sen 1 km. Cirka 32 km från Mora enkel väg.

Foto: Owe HållmarkerBilder

Kallbol ödefäbodar

Liten myr före uppgång på Oxbrottet.

Kallbol ödefäbodar

Ruiner av fäbodhusen.

Kallbol ödefäbodar

Kanske ett stall en gång?

Kallbol ödefäbodar

Slagen hjälte.

Kallbol ödefäbodar

Mejeriplatsen vid källan.

Kallbol ödefäbodar

Vallen

Kallbol ödefäbodar

Jättetallar

Kallbol ödefäbodar

Lättare hemfärd.

Översiktskarta

Skriv ut

Indnästuren

Längd: 14 km

Total stigning: ca 150 m

Område: Våmhus, Indor

Start-mål: Indors by i Våmhus

Märkning: Omärkt, grusväg, skyltat till Indnäs.

Terräng: Fin stigning upp till fäboden ca 9 km, ej slitsam, böljande. Brantare på hemvägen, max 5 km, ej svårt dock.

En fin cykeltur från Indor by i i Våmhus till fäboden Indnäs. Parkering hittar ni med säkerhet i Indor. Ta vägen, Indalsvägen, den längre, 9 km till Indnäs. Ni åker vid Indån en lång bit och kommer till Indsjön på vänster sida, fortsätt och en högerkörning ca 2 km före fäboden, skyltat. Cykla igenom fäboden och lämna den via den gamla vägen mot Indor, max 5 km. Perfekt fikaplats vid en slogbod på det högre partiet inne i fäboden. Vandra runt och se den välskötta platsen.

Historik

Indnäs är en närfäbod till Indors by.

Sevärdheter

Fäboden är den stora sevärdheten. Så välskött och mysig.

Vägbeskrivning

Åk genom centrala Våmhus mot Heden och Kanonvägen mot Rot. Skyltat in till vänster till Indor. Parkera på lämplig plats och häng av cyklarna från bilen. Har ni cyklat dit så fortsätt Indnäsvägen till vänster vid majstången.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Indnästuren

Framme i Indnäs fina fäbod.

Indnästuren

Indsjön på vägen upp.

Indnästuren

Vackert däruppe.

Indnästuren

In i fäboden.

Indnästuren

Idylliskt med gärdsgårdar.

Indnästuren

Vi lämnar och rullar mot Indor.

Indnästuren

Uppe vid slogboden, nedfart här.

Indnästuren

Siljansleden inte lika mossig.

Indnästuren

Fina utförslöpor med vyer.

Indnästuren

Åter i Indors by.

Kartor

Indnästuren

Karta för cykelturen.

Översiktskarta

Skriv ut

Mora Trail testlopp 4.75 km

Längd: 4 750 m

Område: Selja/Långlet

Start-mål: Startplatsen ca 500 m från eljusspåret vid bygdegården Selja/Långlet. Spåret passerar där, bara att "gå på" där.

Märkning: Vita "prickar" och skyltar.

Terräng: Tallhedar, delvis kuperat. Fina stigar/skogsvägar.

En fin bana att springa eller t.ex stavgå. Se karta på bild. Två slingor får att få hela banan.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen mot Oxberg. Parkera vid Selja/Långlets bygdegård. Gå på banan vid starten på elljusspåret.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Mora Trail testlopp 4.75 km

Startplatsen

Mora Trail testlopp 4.75 km

Härliga stigar.

Mora Trail testlopp 4.75 km

Ner mot Selja.

Mora Trail testlopp 4.75 km

Nostalgiskyltar, 60-70-tal, Storspåret.

Mora Trail testlopp 4.75 km

Karta, kanske lite svårtydd.

Översiktskarta

Skriv ut

Krångdalsrundan Venjan

Längd: 37 km

Total stigning: 327 m

Område: Venjan, Krångdalen

Start-mål: Vid Tempo i Venjan

Märkning: Skyltad, röda skyltar. Karta och info, se länk nedan.

Terräng: Grusvägar mestadels, några skogsvägar. Minimalt med asfalt. Rätt tungt till Krångdalen från Studentvägen. Sedan lättare.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Krångdalsrundan Venjan

Mot Krångdalen.

Krångdalsrundan Venjan

Många tjärnar och åar på vägen.

Krångdalsrundan Venjan

Snart Krångdalen, en del motlut var det allt.

Krångdalsrundan Venjan

Uppe i Krångdalens fäbodar.

Krångdalsrundan Venjan

Ut ur fäboden, mot Venjan.

Krångdalsrundan Venjan

Ful fart utför, Transtrandsfjällen snett bakåt till höger.

Krångdalsrundan Venjan

Ute på Dåsenrundan, fina skogsvägar delvis.

Krångdalsrundan Venjan

Vägexempel, men mest grusväg var det.

Krångdalsrundan Venjan

Fika vid Majtjärn, (vi hade bilarna där)

Krångdalsrundan Venjan

Stopp vid Grundsjön på hemvägen, Studentvägen.

Översiktskarta

Skriv ut

Kräggaholmsleden Venjan

Längd: ca 9,5 km

Total stigning: ca 75 m

Område: Venjan

Start-mål: Vid Venjans Camping eller vid Kräggbergsvägen

Märkning: Orange markering

Terräng: Omväxlande, grusväg, fina stigar, spångade små partier. Inga stora höjdskillnader.

En perfekt tur som går i omväxlande terräng. Inga tunga partier. Gå från campingen eller parkera vid Kräggbergsvägen någonstans. Lite sten bitvis, men lättpasserat ändå. Kängor rekommenderas, även det är bra spångat över blöta partier. Gå gärna motsols, alltså uppströms Kräggån. Se karta. Vi gjorde så vid vår tur som är på kartan. Gick även ner till campingen. Inte nödvändigt.
Det går vid bron på bilden att gå den gamla klövjestigen mot Mora, avstånd 5 km från bron, totalt ca 6,5 km. Den går till Grundsjön som ligger vid den s.k. Studentvägen. Klövjevägen nämns på väldigt tidigt i litteraturen. Den är markerad orange, med det gäller att gå fram och tillbaka.

Sevärdheter

Ni måste gå ner till den gamla kvarnen vid ån och titta på fornminnet. Längre upp, där leden vänder låg Kräggaholms bruk tillhörande Siljansfors bruk. En stångjärnssmedja låg där. Det finns ruiner/grunder efter byggnader. Knalla runt och undersök, kanske något oväntat dyker upp. Malmen till smedjan kom från Insjön via Siljan och hästtransport. Ved och vattenkraft fanns där vid ån. De kan skönjas var bruket låg, rester av dammen m.m.

Vägbeskrivning

Åk mot Venjan, stanna till och hitta parkering i anslutning till vägen mot Kräggberget, eller åk till campingen på vänster sida och parkera där. Skyltat därifrån. Om ni går från Kräggbergsvägen, se kartan här på sidan.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Kräggaholmsleden Venjan

Efter starten en bit på leden.

Kräggaholmsleden Venjan

Vacker terräng, fin stig.

Kräggaholmsleden Venjan

Bron över Kräggån, fel håll!

Kräggaholmsleden Venjan

Ruiner av en gammal kvarn.

Kräggaholmsleden Venjan

Stenskoning för flottningen.

Kräggaholmsleden Venjan

Vacker liten bäck.

Kräggaholmsleden Venjan

Bra spångat.

Kräggaholmsleden Venjan

Njutbar terräng.

Kräggaholmsleden Venjan

Rester av bruket vid vändningen.

Kartor

Kräggaholmsleden Venjan

Turen vi gick, motsols.

Översiktskarta

Skriv ut

Säxberg/Trollkyrkan

Område: Mora Västra, karta: Sverigeserien - Topo50, blad 74

Start-mål: Till Trollkyrkan, skylt ute vid vägen som leder till sprickdalen, ca 500 m.

Märkning: Det finns en "dålig" skylt vid infarten till Trollkyrkan.

Terräng: Stenigt bökigt, fint ibland.

Reservatet är rätt stort, 66 Ha. Trollkyrkan i den vildmarksliknande terrängen år spännande att besöka. Trollkyrkan är registrerad som en kulturhistorisk lämning av typen naturföremål/naturbildning med tradition. Enligt tradition och folktro har trollen haft sin kyrka på platsen för sprickdalen.

Historik

Reservatet bildades 2018. Fin vild natur där den s.k. Trollkyrkan är pricken över i:et.

Vägbeskrivning

E 45 mot Malung. Vänster alldeles efter Vimo. Se länsstyrelsens karta och startplatsen på Google maps. Ca 26 km från Mora.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Säxberg/Trollkyrkan

Reservatsgräns

Säxberg/Trollkyrkan

Raserade skylten. Följ stigen.

Säxberg/Trollkyrkan

Början på stigen.

Säxberg/Trollkyrkan

In mot "kyrkan".

Säxberg/Trollkyrkan

Framme i sprickan.

Säxberg/Trollkyrkan

Vildmark

Säxberg/Trollkyrkan

Vackert där "inne".

Säxberg/Trollkyrkan

Krokodil

Kartor

Säxberg/Trollkyrkan

Bra karta finns på länken till Länsstyrelsen.

Översiktskarta

Skriv ut

Skordberget Blyberg Älvdalen

Längd: ca 600 m enkel tur.

Total stigning: ca 100 m

Område: Älvdalen, Blyberg, karta Sverigeserien, Topo 50 Blad 82

Start-mål: Vid Stops fäbodar, nära Blyberg. Skylt finns.

Märkning: Gula cirklar, lite otydligt i början. Från skylten, följ muren, vita snitslar och ni kommer på stigen

Terräng: Brant mot slutet

En kort fin tur, lite brant på slutet. Belöningen kommer däruppe vid fikabänken. Kanonutsikt, ca 470 möh, väster, söder och nordväst. Ta det försiktigt i branten, annars inga problem.

Historik

Lite kuriosa: SKORD, belägen norr om Blyberg har också varit en långfäbod till Kråkberg, men där slutade fäbodlivet i slutet på 1800-talet. Rester av några husgrunder och ett par gamla ängar, en gång tillhöriga bönder från Kråkberg, finns kvar idag.

Sevärdheter

Den klara sevärdheten är naturligtvis utsikten över byarna och bergen i närheten. Siljan och Mora skönjes också, t.ex. Vatten- och Teletornen i Utmeland. I området finns många fäbodar att besöka, t.ex. Skinnarbodarna, Nybolet, Indnäs m.fl. Knalla naturligtvis även runt i Skord fäbod.

Vägbeskrivning

Om du kommer från Mora så åk mot Blyberg strax bortom Spjutmodammens rastplats. I blyberg ta höger i “centrum” Skordvägen. Följ skyltar Skords fäbod. Några km från Blyberg. Parkera före fäboden, vid bommen om den är nere, och gå upp till skylten, Skourdbjärr.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Skordberget Blyberg Älvdalen

Startskylten i fäboden.

Skordberget Blyberg Älvdalen

Uppåt i trollskogen.

Skordberget Blyberg Älvdalen

Härlig terräng.

Skordberget Blyberg Älvdalen

Fika vid utsikten.

Skordberget Blyberg Älvdalen

Blyberg i höstskrud.

Skordberget Blyberg Älvdalen

Mot Mora och Siljan.

Skordberget Blyberg Älvdalen

Gopshusberget och Gopshus.

Skordberget Blyberg Älvdalen

Den lilla fäboden Skord.

Skordberget Blyberg Älvdalen

Kuperat i blybergstrakten.

Skordberget Blyberg Älvdalen

Besök gärna Sågdammen i Blyberg.

Översiktskarta

Skriv ut

Karlsbergs- Rostbergsturen, utsikts- topptur

Längd: 12 km

Område: Mora Västra, Rostbergsområdet. Karta Sverigeserien - Topo50, Blad 82 Mora.

Start-mål: Ca 3 km från Norra Selbäck utmed vägen mot Hemulsjö. P-plats på vänster sida vid en bom. Skylt Karlsberg.

Märkning: Vita prickar Mora Trailbanan och blå/vit markering där turen avviker från den banan. Se bilder. Karta Sverigeserien Topo 50 Blad 82, Mora. Se turen på bifogad karta.

Terräng: Omväxlande upp och ner. Från Rostbergs topp i princip bara utför.

En riktigt fin topptur där Karlsberg, 403 m.ö.h. och Rostberg, 515 m.ö.h. passeras. Härliga vyer i alla väderstreck bjudes från bergtopparna. Rostberg tuffast, men fina stigar överlag. Välmärkt utmed Mora Trailbanan. Avvikelser tydligt angivna med skyltar. Du måste klara rätt avancerad vandring eller löpning för att ge er upp för dessa bergstoppar.

Sevärdheter

Här är de väldigt fina vyerna lön för mödan och naturen omkring naturligtvis. Rostbergs fäbod är en fin liten pärla på vägen.

Vägbeskrivning

Ca 3 km bortom Norra Selbäck utmed vägen mot Hemulsjö. P-plats på vänster sida vid en bom. Skylt Karlsberg.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe Hållmarker Anna Mattsson-SvenssonBilder

Karlsbergs- Rostbergsturen, utsikts- topptur

Startskylten vid vägen Hemulsjövägen.

Karlsbergs- Rostbergsturen, utsikts- topptur

Vy från Karlsberg, Mora kyrka m.m.

Karlsbergs- Rostbergsturen, utsikts- topptur

Vy från rostberg, Solleröbron.

Karlsbergs- Rostbergsturen, utsikts- topptur

Sista klättringen, mot Rostbergs topp.

Karlsbergs- Rostbergsturen, utsikts- topptur

Sista biten, ner till bilen vid Hemulsjövägen.

Karlsbergs- Rostbergsturen, utsikts- topptur

Välj här.

Karlsbergs- Rostbergsturen, utsikts- topptur

Rostberg

Karlsbergs- Rostbergsturen, utsikts- topptur

Fina stigar.

Kartor

Karlsbergs- Rostbergsturen, utsikts- topptur

Turkarta

Översiktskarta

Skriv ut

Högåsens utsikts-/topptur

Längd: 5 km t.o.r.

Total stigning: Ca 250 m

Område: Gopshus, västerut. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Start-mål: 1,6 km väster om Gopshus, vägen mot Fagerås. P-plats.

Märkning: Märkning från andra hållet, röna punkter/brickor/skyltar. Turen ingår i Högåsrundan med start och mål i Hökberg.

Terräng: Karta Sverigekartan Topo 50, blad 82 Mora.

En fin utsikts/topptur för en lagom avancerad och lagom lång utflykt. På toppen och på väg upp/ner fina vyer. 555 m.ö.h. En ljus och öppen tur med omväxlande hyggen, myrar och skog. Fikat sker på toppen. Turen är markerad från Hökberg men hittas lätt ändå “baklänges”.
För att komma dit, åk upp från Vasaloppsvägen i centrum av byn och rakt västerut i stället för att svänga mot skidbacken. Åk sedan 1,6 km och parkera på en öppen plats där. Gå vänster utmed skogsvägen och ni ser snart markeringarna där stigen svänger upp höger.

Sevärdheter

Sevärdheterna på en sådan här tur är omgivningarna och de härliga vyerna, Evertsberg, Blyberg, Garberg, Väsaberget, Mora, Orsa m.m.

Vägbeskrivning

Gopshus, upp mot skidbacken. Åk rakt fram mot Fagerås, ej till backen. Efter 1.6 km ser ni en parkeringsficka/skogsväg på vänster sida. Stanna där, parkera, vandra in efter skogsvägen och ni ser snart röda markeringar, markerade från toppen och ner, men ni ser stig och markeringar utan problem.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Den här turen kräver inte vandringskängor, men rekommenderas. Det kan vara lite fuktigt halvvägs och det blir allt stadigare med kängor.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Högåsens utsikts-/topptur

På vägen upp, vy mot nordost.

Högåsens utsikts-/topptur

Ibland gammal skog och gamla markeringar.

Högåsens utsikts-/topptur

Vy mot Garberg i Älvdalen.

Högåsens utsikts-/topptur

Gopshusberget där "nere" med starthuset.

Högåsens utsikts-/topptur

Härliga vyer, utan tvekan.

Högåsens utsikts-/topptur

Efter branden, 1888. Här kring 1920, Anna Karlström från Gopshus.

Högåsens utsikts-/topptur

Minne från storbranden 1888.

Högåsens utsikts-/topptur

På toppen, 555 m.ö.h. Gästbok m.m.

Översiktskarta

Skriv ut

Karlsberg topp-/utsiktstur

Längd: ca 5 km

Total stigning: 170 m

Område: Mora västra, mot Rostberg, översiktskarta Sverieserien Topo 50, blad 82, Mora.

Start-mål: Vid infart vänster, bom, ca 3 km bortom Norra Selbäck.

Märkning: Första km omärkt, grusväg. Sedan följer du vit "prick" och tavlor till toppen av Karlsberg. Mora Trails, (30 km) markering. Vik höger när Mora Trail går vänster i korsning. Orange markering ner och återfärden följer utfärden.

Terräng: Fina skogsstigar. Några hundra meter mot toppen mer branta och steninga. Grusväg 2 km. Kraftig stigning mot slutet.

En s.k. utsiktstur/topptur. Väldig fin utsikt österut mot Mora/Orsa och norrut mot bergen. Lite brant några hunddra meter mot toppen, men välmarkerat och slyröjt. Ta det lugnt bara om det tar emot. Se kartan för alternativ nerfart från berget. Omarkerad, men lätt att hitta.
För att komma dit åker ni Selbäcksvägen från Morkarlby i Mora. Mot Norra Selbäck och efter fäboden ca 4 km en väg vänster. En vägbom en bit in. Parkera där och gå grusvägen bort ca 1 km. Därefter följer ni beskrivningen under märkning ovan.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarekrBilder

Karlsberg topp-/utsiktstur

Ta in här från Siljansleden.

Karlsberg topp-/utsiktstur

Upp, lite drygt på slutet.

Karlsberg topp-/utsiktstur

Härlig utsikt, här mot Mora. Kyrkan t.v.

Karlsberg topp-/utsiktstur

Bergen norrut, mot Älvdalen.

Karlsberg topp-/utsiktstur

Fin fikaplats.

Karlsberg topp-/utsiktstur

Verkligen fint.

Karlsberg topp-/utsiktstur

Fina stigen.

Karlsberg topp-/utsiktstur

Åter ner mot bilen.

Kartor

Karlsberg topp-/utsiktstur

Karta. Två sträckningar.

Översiktskarta

Skriv ut

Skråcka fäbodar

Område: Mora/Våmhus. Karta: Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora.

Märkning: Orange mot Oradtjärnvallen

Skråcka är en långfäbod till Våmhus. Fäboden har haft stor betydelse för Våmhus på 1800-talet och en bit in på 1900. Den ligger 2 mil norr och Blecket som i sin tur ligger 2 mil norr om Våmhus, fågelvägen. Skråcka stavas Skrocka i vissa skrifter och kartor. Det varierar alltså, å eller o.

Historik

Skråcka, ca 4 mil fågelvägen från Våmhus valdes för de stor gräsmyrarna som fanns där. Karta finns äver långfäboden från 1847 där fäbudstugan och åtta uthus är markerade. 1883 bildades Skråcka mejeriförening. Kor från 26 bönder fanns där då. 1883 fick fäbodarna en trävattenledning från källan, en bit upp i åsen, till källhuset intill stugan. En ovanlig typ av ledning som gjordes av en man från Mora-Noret, Skeri L Olsson. Ledningen kostade mejeriföreningen 42 kr och 43 öre. Allt arbete, inkl. resa med ångbåt t.o.r Mora - Våmhus. Ledningen fungerar bra än idag. Som mest fanns 50-60 kor i Skråcka en bit in på 1900-talet. Korna kom främst från V Storbyn, Vidbäcken och Myran. Två dajor och en vallpojke skötte oftast allt i fäboden. Ungdomar mestadels. Till Skråcka kom man alltid strax efter midsommar från Blecket. Det mesta fick man bära dit, ibland behövdes klövjehäst för väldigt tunga saker. Hembuföringen skedde oftast 18-19 augusti. Namnet kommer från skrock, skrunk; skrynkligt föremål. Något i terrängen åsyftades säkert enligt Bror Lindén, ortsnamnsforskaren.

Sevärdheter

Se om ni hittar källan och vattenledningen i trä, nergrävd i myren. Ca 200 m upp mot åsen. Från Skråcka går en vandringsled till Oradtjärnvallen, uppmärkt, men bitvis lite svår att hitta. Ta god tid på er. 5-6 km ska den vara. Gamla leden mellan Älvdalen och Lillhärdal passerade här. Start i Klitten - Göransbodaarna - Dalstuguvallen - Dyvernäs - Skråcka - Oradtjärnsvallen - Kräckelbäcken - Ulvsjön - Olingskog - Lillhärdal. Idag jaktkoja och några uthus. Ruiner syns efter gamla byggnader. Fin biltur dit, djur kan ses, ovanliga fåglar, älgar och kanske en björn.

Vägbeskrivning

Åk förbi Älvdalen mot Lillhärdal/Ulvsjö. Passera Dyverdalsvägen som går mot höger. Några km längre fram ta höger mot Andljusen. Följ skyltar Andljusen i 5-6 km. Då dyker skylt skråcka upp på vanster sida. Promenara ca 300 m och du är framme. Titta på app, t.ex. Topo GPS, eller karta för säkerhets skull.

Aktiviteter i närheten

Bilder

Skråcka fäbodar

Promenad 300 m från grusvägen.

Skråcka fäbodar

Huvudbyggnaden, jaktstugan.

Skråcka fäbodar

Fin grillplats

Skråcka fäbodar

Byggnader på fäbodvallen

Skråcka fäbodar

Vackert däruppe

Skråcka fäbodar

Färska varor

Skråcka fäbodar

Leden till Oradtjärnvallen, 5 km

Skråcka fäbodar

Historien om Skråcka, sid 1

Skråcka fäbodar

Historien, sid 2

Översiktskarta

Skriv ut

Tre Toppar i Rättvik

Längd: 8 km

Område: Rättvik, Lerdal. Karta: Sverigeserien - Topo50, blad 75.

Start-mål: Nedre delen av slalombacken.

Märkning: Orange markering

Terräng: Kuperat, omväxlande stigar

En fin utsiktstur i Rättvik. Upp på tre toppar där Lerdalsberget med toppstugan är kronan på verket. Andra halvan omväxlande och delvis bymiljö mot målet. Fint i Vitsippsdalen, kanon på våren kan vi förstå. Hedsåsberget och Hökolsberget passeras. Hygglig utsikt från Hedsåsberget norrut mot Boda m.m.

Sevärdheter

De fina utsikterna naturligtvis. Halvvägs ungefär går en “fyrhjulingsväg” till vänster några hundra meter. Där renoveras nu den gamla toppstugan från 30-talet. Den ska bli raststuga för Tre Toppar och Siljansleden förmodligen. Gör ett besök. Backen mot norr har växt igen, men ska delvis öppnas för utsiktens skull.

Vägbeskrivning

Rättvik. Mot Slalombacken och parkeringen nere vid slalombacken, bredvid stugbyn Fyklövern.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Tre Toppar i Rättvik

Efter en knapp km

Tre Toppar i Rättvik

Gemensam stig med Siljansleden

Tre Toppar i Rättvik

Gamla toppstugan renoveras

Tre Toppar i Rättvik

På väg mot nya toppstugan

Tre Toppar i Rättvik

Utsikt mot Rättvik från Lerdalsberget

Tre Toppar i Rättvik

Långbryggan med höstfärger

Tre Toppar i Rättvik

Ner mot Dalen

Tre Toppar i Rättvik

Snart "i mål"

Tre Toppar i Rättvik

Så höstvackert!

Tre Toppar i Rättvik

Nästan brand

Översiktskarta

Skriv ut

Mångberg - Solleröåsen/Åsengården

Längd: 7 km

Område: Solleröskogen, Solleröåsen. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Start-mål: Mångbergs fäbod

Märkning: Följ tävlingen Fäbodlunkens markering

Terräng: Stigar, grusvägar, körvägar, kuperat.

En finfin tur att vandra eller springa/cykla. Starta vid Mångbergsdammen och följ markeringarna för tävlingen Fäbodlunken. En omväxlande tur med extra stigning de sista 600 m upp till Åsengården. Följ leden och från Mångberg når du snabbt Holen och längre fram de små platserna Kansberg, Kanshol och Svenbacken. De ligger i anslutning till Björka fäbod. Vackert där med utsikt över Siljan. Före Åsengården väntar en grusväg som övergår i körväg/stig de sista 600 m. Bra stigning där. Kanonutsikt uppe vid Åsengården i Solleröåsens fäbod. Visst kan man gå fram och tillbaka, men att köra upp en bil till Åsen först är att rekommendera. Springa och cykla kan man gått göra fram och tillbaka. Springer du så ta gärna då hela Fäbodlunken som startar i Gesunda vid majstången. Att cykla mellan Gesunda på fäbodlunkens bana till Mångberg är inte så njutbart, väldigt stenigt. Men ta med karta så kan du ta grusvägar till Mångberg och följa leden därifrån. Fäbodlunkens bana år bra märkt hela vägen, 12 km.

Sevärdheter

De fina fäbodstugorna på vägen och vyerna från flera platser över Siljan. Bara att njuta i den omväxlande terrängen och underlaget.

Vägbeskrivning

Åk till Gesunda by, över Vika eller Sollerön. Åk mot Siljansnäs och det är efter ca 5 km skyltat Mångberg till höger. Parkeringar finns utanför majstångsplatsen.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Mångberg - Solleröåsen/Åsengården

Start vid vackra Mångbergsdammen.

Mångberg - Solleröåsen/Åsengården

Onödigt vackert kanske?

Mångberg - Solleröåsen/Åsengården

Holen

Mångberg - Solleröåsen/Åsengården

Fint underlag.

Mångberg - Solleröåsen/Åsengården

Vackra vyer på vägen.

Mångberg - Solleröåsen/Åsengården

Siljan

Mångberg - Solleröåsen/Åsengården

Uppe i Solleröåsens fäbod.

Mångberg - Solleröåsen/Åsengården

Vy från Åsengården åt Morahållet.

Översiktskarta

Skriv ut

Ödarvsklitten

Längd: 2 km tor

Område: Orsa. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Start-mål: Ödarvs fäbod

Märkning: Skyltat från vändplan i Ödarvs fäbodar.

Terräng: Stigar, uppför.

En fin liten vandringstur med utsikt som belöning. Gå från Ödarvs fäbodar till Ödarvsklitten. 2 km tor. Gå fram till utsiktsplatsen mot sydväst på klipphällen. Därifrån kan ni gå tillbaka 100-talet meter och följ stig till vänster för att få utsikt nordväst mot Koppången m.m. Gå gärna runt nere i fäboden Ödarv och se er om. Fler sevärdheter på vägen upp. Ångens fäbod m.m.

Sevärdheter

Vyerna från Klitten, missa inte inristningen på hällen gjord av en Orsalärare. Fäbodarna Ången och Ödarv. Nära till Storstupet, Helvetesfallet och Skräddar-Djurberga.

Vägbeskrivning

Orsa - Mässbacken - Ången - Ödarv. Bra skyltat.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Ödarvsklitten

Ödarvs fäbod

Ödarvsklitten

Skyltat upp från vändplan.

Ödarvsklitten

Stuga i fäboden.

Ödarvsklitten

Utsikstplats vid klippan.

Ödarvsklitten

Ristning i hällen.

Ödarvsklitten

Utsikt mot Koppången.

Ödarvsklitten

Fina vyer, 525 möh

Ödarvsklitten

Bild från fäboden upp till Klitten/utsikten.

Översiktskarta

Skriv ut

Fåsåsrundan långa, MTB ca 50 km

Längd: 52 km

Total stigning: 328 m

Område: Noret, Färnäs, Garsås, Fåsås, Bergkarlås.Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Start-mål: Vid kajen/Saxviken

Märkning: Omärkt, följ bifogad karta.

Terräng: En lättcyklad tur, delvis motlut från Garsås mot Fåsås, men inte tufft.

En fin lättcyklad tur. Start vid Kajen/Saxviken - Noret - Färnäsängarana - Fudalen - Skejsnäs - Garsås (upp på riksvägen vänster 50 m och höger igen upp mot Fåsås)  - Fåsås - Grustaget Färnäs - Bergkarlås - Noret - åter kajen. Naturligtvis kan du åka direkt ner till Färnäs från Fåsås. Förkortar turen några kilometer. Kartan kan förstoras och går bra att följa, se länk. Klicka på turen. Höjdkurvan visar medsols, kanske bättre att åka motsols.

Sevärdheter

Vackert över delar av Färnäsängarna och Fudalens “fäbod”. Fåsås är fint, lämpligt stopp för liten rast, ev fika.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Fåsåsrundan långa, MTB ca 50 km

Start Noret - Färnäsängarna.

Fåsåsrundan långa, MTB ca 50 km

Upp över järnvägen från Skäjsnäs, ta sen höger.

Fåsåsrundan långa, MTB ca 50 km

Mot Mora 200 m sen höger. Vid RV 70.

Fåsåsrundan långa, MTB ca 50 km

Upp mot Fåsås. 3: vägen vänster från RV 70.

Fåsåsrundan långa, MTB ca 50 km

Genom fina Fåsås, huvudgatan.

Fåsåsrundan långa, MTB ca 50 km

Till vänster framme vid mjölkpallen.

Fåsåsrundan långa, MTB ca 50 km

Ner mot Noret/Mora genom Bergkarlås.

Fåsåsrundan långa, MTB ca 50 km

Tillbaka vid Saxviken.

Översiktskarta

Skriv ut

Korskälla, vandring

Längd: 8 km

Total stigning: Ca 200 m

Område: Älvdalen, gränsen till Mora och Härjedalen. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 86, Särna.

Start-mål: Vid dammen, slogbod vid Rällan,(Rällån)

Märkning: Orange till Dritränn, därifrån till Korskälla röd och gul markering på Romboleden..

Terräng: Upp till Dritränn och Korskälla svagt motlut nästan hela vägen. Men inga tyngre partier eller branter. Således lättare tillbaka.

En jättefin vandringstur en fin dag. Gärna på hösten. Lite långt att åka till starten, ca 8 mil från Mora, men värt turen. Fina vyer även på vägen upp. Bra kängor eller stövlar gäller. Efter 1,5 km kommer man till den gamla Älvdalsfäboden Dritränn, eller som den hette förr, Övre Rälldalen. Här finns en fin välutrustad raststuga. Där ansluter man på Romboleden, från Mälaren till Nidaros/Trondheim, mot Korskälla, ytterligare 3,5 km. Källan ligger på ca 770 möh, fjällnatur. Även där en liten stuga och verkliga vidder i mötet av Mora, Älvdalen och Härjedalens kommuner.

Historik

Korskälla är en mycket omskriven plats med olika teorier om dess ursprung och betydelse. Helge Lindberg, från Älvdalen, har 1956 i Dalarnas Hembygdsförbuds årsbok avhandlat frågan. Mycket intressant läsning. Artikeln heter: “Korskällan, ett gammalt gränsmärke”. Han beskriver en färd från Älvdalen och dom söker upp gångstigen som leder till den på kartan benämnda platsen Övre Rälldalen som nere i Älvdalsbygden kallades Dritränn. Dom var på väg mot målet, Korskällan, det gamla råmärket, nämnt vid sitt namn redan vid medeltiden. Som då markerade riksgränsen mot den norska provinsen Härjedalen, efter Brömsebrofreden 1645 råpunkt i landskaps- och länsgräns. Korskällan beskrivs i “turisthandledning” från 1778 av bl.a.nämndeman Ambrosius Ambrosieson i Våmhus och fjärdingsman Lars Larsson i Bonäs:
“Kiorskälla är belägen en fjärdingsväg ifrån drittkiälls fäbodars täkt, när man går Härjedals wägen som går ut från samma täkt vid Olof Pärssons fähus, som ligger på en backa nor sijdan ocm becken som gårigenom bem:te fäbodar och när man går i härjedahlsvägen som sakt är en fjärdingsväg, då är kiorskälla på östra sidan vägen tvåhundra fyrtio famnar på en myra därest samma kiälla upgår emellan stenar i botten…”.  Handlingen finns i Mora kyrkoarkiv. Namnet Korskällan nämns första gången1403 då gränsen mellan Norge och Sverige beskrevs av biskop Sigurd i Hamar.

Sevärdheter

Naturen och Korskällan.

Vägbeskrivning

Åk förbi Älvdalen mot Ulvsjö/Lillhärdal. Vi Jöllen, bro, ta vänster och åk utmed Rotnen norrut. Vid Sunet över rotnen och vidare norrut utmed Rällan. Efter ca 80 km från Mora kommer du till en slogbod på höger sida markerad med Rällan. Se bild. Åker du för långt kommer du till en vändplan, efter någon km. Ta naturligtvis med karta eller följ på GPS. Terrängkarta 661 Trängslet 661 är perfekt för turen.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Korskälla, vandring

Start, slogbod vid Rällan.

Korskälla, vandring

Spänger delvis. Nya på gång.

Korskälla, vandring

Framme i Dritränn.

Korskälla, vandring

Över myrar mot Korskälla.

Korskälla, vandring

Stugan vid Korskälla, efter 5 km.

Korskälla, vandring

Själva Korskällan.

Korskälla, vandring

Härlig fjällnatur, ca 800 möh.

Korskälla, vandring

Vacker hemfärd.

Översiktskarta

Skriv ut

Snodskallen, Älvdalens skjutfält

Område: Älvdalens skjutfält. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 86, Särna.

Start-mål: Det är bilväg ända upp. Men det går bra att även gå upp de sista 2 km för motionens skull. Det finns även en stig upp på knappa kilometern, men brant.

Snodskallen är ett berg på Älvdalens skjutfält på 764 m höjd över havet och därmed en fantastisk utsikt i alla väderstreck. Högsta berget på skjutfältet är Storvarden, 822m.ö.h. Det finns slogbod för fika vid Snoddskallen. Norska fjäll syns, Sylen, liksom Städjan, Funäsdalen och naturligtvis närbelägna höjder som Storvarden och Mossiberg. Se det här mer som en utflyktstur samtidigt som ni ser Trängsletdammen. Det finns många vägar upp, t.ex över Brunnsberg eller via RV 70 och Trängslet. 8-10 mil från Mora beroende på vägval. Fina vägar uppe på skjutfältet och fin natur. Ta med karta och utforska. Varför inte passera Navardalen. Inför resan, kolla alltid att det är tillåtet att åka in på skjutfältet. Se länk till Älvdalens kommun.

Historik

Namnet kommer från Älvdalskan och betyder kal skalle. Berget har varit kalt i äldre tider. Skogen, trädgränsen, drar sig uppåt i det varmare klimatet.

Sevärdheter

Här är det utsikten som är belöningen för resan. Passa på att titta på Trängsletdammen och skjutfältet. Fin natur.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Snodskallen, Älvdalens skjutfält

Trängsletdammen

Snodskallen, Älvdalens skjutfält

Utsikt mot Norge.

Snodskallen, Älvdalens skjutfält

Städjan

Snodskallen, Älvdalens skjutfält

Mossibrändan, gammalt brandområde.

Snodskallen, Älvdalens skjutfält

Svan på tjärnen på skjutfältet.

Snodskallen, Älvdalens skjutfält

Fina vyer däruppe på skjutfältet.

Snodskallen, Älvdalens skjutfält

Utsiktsplatsen

Översiktskarta

Skriv ut

Fem toppar, MTB i Mora

Längd: 73 km

Total stigning: Cirka 1200 m

Område: Mora västra. Amberg, Fulåberg, Rostberg, Norra Garberg. Karta Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora.

Start-mål: Centrala Mora, eller "hoppa på" där det passar.

Märkning: Omärkt, följ karta.Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Terräng: Grusväg i böljande terräng, en hel del rejäla stigningar.

En MTB-tur som går på lätt underlag men som i gengäld har rejäla stigningar. Start i centrala Mora. Uppmätt från Morkarlby, Hästvägen. Följ kartan som är bra. Ut mot Vika/Stenis via cykelvägen och gamla Vikavägen. Upp till höger i Stenis där fotbollsplanen Svale passeras. Se bild. Upp och via Vikafäboden Amberg, bild, vidare, andra vägen höger, till Vikafäboden Fulåberg,bild, skyltat. Glöm inte Södra Garberg, bild, strax därefter, lite brant men kort upp till Utmelandsfäboden, med ett hus och en slogbod. Ner igen och till vänster ut på Studentvägen. Ner till höger på Studentvägen mot Mora, ta vänster efter ca 5 km in till Morkarlbyfäboden Rostberg, bild. Det går fort utför, så missa inte den skyltade avfarten. Ca 3 km in till Rostberg, bild, åk upp till stugorna på höjden i fäboden. Åter samma väg ca 500 m och ta vänster på en lite sämre grusväg ner till Hemulsjövägen. Till höger ca 500 m och ta stigen till vänster över Hemulån vid Sågdammsbron. Åk ner till Garbergsvägen och en tung bit upp till N Garberg,bild, väntar. Väl däruppe i Selja/Långletfäboden blir det nog dricka, sen är det “bara” att rulla ner till Mora via Vasaloppskontrollen och Vasaloppsarenan in till Mora C. Som ni ser på kartan och som många vet går det naturligtvis att korta av turen. Men hela rundan är en gedigen träningstur. I klass med Cykelvasan. Den här turen kan naturligtvis avnjutas på standardcykel, men MTB är att föredra på grusvägarna.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Fem toppar, MTB i Mora

Idrottsplatsen Svale passeras i Vika.

Fem toppar, MTB i Mora

Vikafäboden Amberg.

Fem toppar, MTB i Mora

Fulåberg, vidare mot S Garberg.

Fem toppar, MTB i Mora

Upp till S Garberg och vänd.

Fem toppar, MTB i Mora

Paus i Fulåberg.

Fem toppar, MTB i Mora

Äntligen Norra Garberg.

Översiktskarta

Skriv ut

Venjan, MTB-turer

Längd: Venjanssjön run 50 km, Vasaloppsleden 44,5 km, Krångdalsrundan 37 km och Åsenrundan 28,5 km

Område: Venjansområdet. Karta Sverigeserien - Topo50, blad 81 och 74.

Start-mål: Turerna utgår från affären i Venjan.

Märkning: Röda skyltar, Mountainbike Venjan. Se länken nedan.

Terräng: Blandat. Mer eller mindre kuperat. Upp till Åsen på Åsenrundan rejält motlut, liksom upp till Krångdalen på Krångdalsrundan.

Fyra turer av olika längd. Mestadels på grusväg. Parkera vid affären i Venjan. Eller anslut där det passar. Bilderna här kommer från en tur på Åsenrundan. Lagom cykeltur med fika i Åsen för den som har tid. Ett besök i Ogviken rekommenderas, bara 1 km extra. Efter ca 1 mil.  Se länken nedan med bra information om alla turerna och karta.

Sevärdheter

Stanna till vid de fäbodar ni passerar. Fin stillsam natur överlag. Se Venjans Webbplats för fler sevärdheter. Kolla även in Venjans Intresseförenings Facebooksida.

Vägbeskrivning

Starta som sagt vid affären i Venjan. Välj tur enligt beskrivningen. Välmärkt.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Venjan, MTB-turer

Efter några km. Ålderviken med slogbod

Venjan, MTB-turer

Neer mot Ogviken.

Venjan, MTB-turer

Åsen i sikte.

Venjan, MTB-turer

Sällskap på vägen, inne i Venjan.

Venjan, MTB-turer

Perfekt fikaplats i Åsen, mjölkpallen.

Venjan, MTB-turer

Sista km, mest utför.

Venjan, MTB-turer

Tillbaka i Venjan.

Venjan, MTB-turer

Vackra Vanån.

Översiktskarta

Skriv ut

Nybron-Kansbol-Björka, del av Siljansleden.

Längd: 13 km

Total stigning: 390 m

Område: Våmhus, Mora. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Start-mål: Nybron, bortom Heden i Våmhus. Siljansleden passerar Kanonvägen där. Ta in till vänster på grusvägen och parkera vid slogboden. Eller starta i Björka.

Märkning: Orange, Siljansleden

Terräng: Väldigt omväxlande. Gammal och ny skog, hyggen, berg, lite myr, sjö. Från fint underlag till stenigt. Mest fin stig.

En del av Siljansleden. Start vid Nybron i Våmhus eller i Björka fäbod i Mora (utmed Älvdalsvägen, RV 70). Från Nybron så kommer man rätt snart till den fina fäboden Indnäs. Därefter bär det av till Östnorsfäboden Kansbol. Då har du gått 9 km. Det kan räcka för många. Se till att ha en bil eller hämtning där i så fall. Fram till Björka är den jobbigaste delen med motlutet upp på Grönsberg som den största utmaningen. Röjningen direkt efter Kansbol är inte den bästa i dagsläget, juli 2018, men röjning är på gång. Se KARTA på länken nedan. Ni ser en liten avstickare i Indäs fäbod på kartan. Glöm den! En liten extratur vi gjorde för att se de äldsta delarna där fäboden legat.

Sevärdheter

Indnäs, kanske Moras finaste fäbod. Kansbol och Björka ytterligare två fina fäbodar på turen.

Vägbeskrivning

Se beskrivning ovan.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Nybron-Kansbol-Björka, del av Siljansleden.

Första delen på turen.

Nybron-Kansbol-Björka, del av Siljansleden.

Indnäs fäbod.

Nybron-Kansbol-Björka, del av Siljansleden.

Indnäs

Nybron-Kansbol-Björka, del av Siljansleden.

Äldre vägvisare.

Nybron-Kansbol-Björka, del av Siljansleden.

Tjärnen Egglingen passeras.

Nybron-Kansbol-Björka, del av Siljansleden.

Härlig brunn i Kansbols fäbod.

Nybron-Kansbol-Björka, del av Siljansleden.

Mot Kansbol.

Nybron-Kansbol-Björka, del av Siljansleden.

Lite godis på vägen.

Översiktskarta

Skriv ut

Selbäcksloppet

Längd: 15 km

Område: Selbäck/Eldris-området. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Start-mål: Mellersta Selbäck

Märkning: Ingen märkning. Från Selbäck Siljansleden, orange, ca 4 km. Följ kartan som är länkad nedan. Röd färg. Medsols. Sammanfaller ibland med andra leder.

Terräng: Omväxlande terräng. Stigar, skogsbilvägar och grusväg. Rejäl stigning mellan 3:e och fjärde km. Tallhedar Eldris - Selbäck.

En fin omväxlande led som utgår från Mellersta Selbäck, ca 6 km från Mora C. Banan utgjorde en gång ett populärt terränglopp med många startande, 70-80-talet. Leden “berör” en mängd andra leder/turer. Med eller mot rundan. Se relaterade turer. Ny karta kommer inom kort.

Sevärdheter

Passa på att titta på fäbodarna Södra, Mellersta och Norra Selbäck. Och den fina fäboden Eldris naturligtvis, tillika Vasaloppskontroll. Fina vyer över Siljan och Orsasjön på banans högsta punkt efter ca 4 km.

Vägbeskrivning

Åk till M Selbäck via Morkarlby och Selbäcksvägen. Ca 6 km från Mora C till Mellersta Selbäck.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Selbäcksloppet

I början, fina stigar.

Selbäcksloppet

Orkidé på vägen.

Selbäcksloppet

Några spänger i början av banan.

Selbäcksloppet

Friskt källvatten.

Selbäcksloppet

Orsa kyrka, högsta punkten på banan.

Selbäcksloppet

Antika skyltar, över Hemulån mot Eldris här.

Selbäcksloppet

Över Sågdammsbron.

Selbäcksloppet

Förbi Vasaloppskontrollen.

Selbäcksloppet

Fina stigar mot Selbäck.

Selbäcksloppet

Över Hemulån igen.

Selbäcksloppet

Sista km.

Selbäcksloppet

Framme i Mellersta Selbäcks fäbod.

Översiktskarta

Skriv ut

Kansbol

Område: Mora norr, mot Älvdalen, översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Östnorsfäbod. Se historik.

Historik

Östnorsfäboden Kansbol har sitt ursprung från gårdsnamnet Kans. Fäboden har troligen varit en fast gård. Läge på Grönsbergs nordsida 269 meter över havet. Vid 1663 års fäbodinventering hette fäboden Bole och hade en brukare. Enligt kreaturslängden 1845 fanns det 11 hästar, 89 kor, 100 får och 76 getter på fäboden. 1917 fanns där 14 stugor. Sommaren 1958 fem kor.
Enligt uppgift var varje delägarna i fäboden skyldiga att fälla skog, en dag för varje ko man hade. Man fällde skogen på våren. Nästa år brände man. Sedan, det tredje året, såddes råg i askan. Därefter blev det god gräsväxt och man fick hö i två år och därefter bete.

Sevärdheter

Det går bra att gå runt i fäboden och titta på riktigt gamla stugor och nyare. Vid en plats öppnar sig utsikt mot Älvdalen. Siljansleden passerar och Kansbol är en perfekt rastplats.

Vägbeskrivning

Åk RV 70 mot Älvdalen. Ta till höger vid Björka efter 14 km. Åk förbi fäboden och ta tredje vägen till vänster. Skyltat Kansbol 5 km

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Kansbol

Entren till Kansbol

Kansbol

Gammelstuga

Kansbol

Grönsberg i bakgrunden.

Kansbol

Sommaräng

Kansbol

Större hus.

Kansbol

Gammalt och äldre.

Kansbol

Vackert

Kansbol

Siljansleden

Översiktskarta

Skriv ut

Naturreservatet Filiberg

Längd: Vandringsleden 3,2 km

Område: Västra Mora/Gopshus. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Märkning: Orange markering

Terräng: Naturskog, myrkant på återvägen.

Filiberg, nytt naturreservat, är en stor naturskog väster om Gopshus i Mora kommun. Området består dels av en sluttning med skog uppkommen efter en brand för omkring 150 år sedan, dels av sjöar och våtmarker nedanför berget. Vill du upptäcka nästan orörd natur, en skog som minner om gamla tiders urskogar - då är det hit du ska åka!
Gamla träd på hög och låg nivå
​Filibergets topp når 543 meter över havet, och på denna nivå är skogen karg och präglad av höjdläget. I sluttningen mot söder är skogen mer växtlig. Tall är det trädslag som är vanligast här, men i svackor och längs bäckdråg finns stråk med högvuxen granskog. Träden är omkring 120-140 år men äldre individer finns spridda i skogen.
I det 572 ha stora reservatet finns en markerad vandringsled på 3,2 km.

Historik

Se länsstyrelsens länk.

Sevärdheter

Gammal naturskog. Uppväxt efter en brand för ca 150 år sedan. Återvägen intill en myr och sjö.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen till Gopshus. Ta vänster upp genom byn och rakt fram på grusvägen till Fagerås. Ca 2 km bortom Fagerås på samma väg kommer ni till ett bord vid en sjö. Markerat och väl synligt. Startplats för vandringen.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Naturreservatet Filiberg

Startplatsen vid vägen.

Naturreservatet Filiberg

Reservatsbeskrivning

Naturreservatet Filiberg

Start på turen, uppför åsen.

Naturreservatet Filiberg

Orörd skog.

Naturreservatet Filiberg

Brandminnen, 150 år gamla.

Naturreservatet Filiberg

Orkidé

Naturreservatet Filiberg

Grundsjön passeras.

Naturreservatet Filiberg

Vackra detaljer i skogen.

Översiktskarta

Skriv ut

Gesundaberget längdskidor

Längd: 1,4, 5 och 13,2 km

Område: Gesundaberget

Start-mål: Intill backen, väl skyltat. Eller åk upp Måstäppsvägen från byn. P-plats vid spårens start.

Märkning: Konstsnö röd 1,4 km, Borrbergsrundan 5 km blå, Hundtjärnsrundan 13,2 km grön

Terräng: Borrbergsrundan rätt flack med fin småkupering. Vägsnuttarna på Hundtjärnsspåret har några härliga slakmotor. Flås ut, lätt hem.

Härliga spår alldeles i aslutning till berget. Åk Hundtjärnsspåret och du ser Gesundaberget från olika väderstreck. Ovanliga vyer. Borrbergsrundan om du vill ta en kortare omväxlande flack tur. På Skidspår.se ser du när det spårades sist. Anläggningen är duktiga på att lägga ut information där. Antingen åker ni upp den vanliga vägen via Tomteland, bra skyltaat till längdskidor. Eller åk upp inne i byn,
Måstäppsvägen, så kommer ni direkt på spåren. Plats finns för ett 10-tal bilar.

Sevärdheter

Fin tur med nya vyer för de flesta. Man rundar nästan Gesundaberget.

Vägbeskrivning

Åk till Gesunda. Åk upp till backen förbi Tomteland. Skyltat längdåkning. Eller åk upp Måstäppsvägen från byn och parkera alldeles intill utgången av spåren.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Gesundaberget längdskidor

Berget

Gesundaberget längdskidor

Snörikt vid bäcken.

Gesundaberget längdskidor

På väg ut i spåren.

Gesundaberget längdskidor

Ta en slurk i den nyttiga Pers källa.

Gesundaberget längdskidor

Mot Hundtjärnen!

Gesundaberget längdskidor

Hundtjärnen, vänd här.

Gesundaberget längdskidor

Tillbaka till starten vid berget.

Gesundaberget längdskidor

Information vid starten.

Översiktskarta

Skriv ut

Hans-Ove rundan

Längd: 9 km, alternativt 7 km

Område: Bergkarlås,. Karta Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora.

Start-mål: Vid Bergkarlås Bygdegård

Märkning: Följ skoterspåret från bygdegården.

Terräng: Svepande fin terräng med vissa långa med - och motlut.

Ett fint spår för gammaldags diagonalåkning. Fina svepande uppförsbackar, slakmotor, och nedförsbackar för återhämtning. Öppet, ljust och fint. Vintern 2020/21 går spåret upp mot Risa, gamla platsen för utsiktstornet. Om man vill avstå denna bit, ca 2 km, går man inte över vägen mot Maggås/Orsa utan tar vänster ner över lindorna. Det är lite motlut upp och lite ev plogning ner från “tornplatsen” om du är osäker på din skidåkningskapacitet.

Länkar

Foto: Owe Hållmarker Berit Gummus Elisabeth SandBilder

Hans-Ove rundan

Härligt skidspår.

Hans-Ove rundan

Njutbart!

Hans-Ove rundan

Fina omgivningar på turen.

Hans-Ove rundan

Kvällsbild av Elisabeth Sand.

Översiktskarta

Skriv ut

Munkhäden, Moras näst högsta berg. 784 m.ö.h.

Längd: 13 km

Total stigning: ca 150 m.

Område: Norra Mora Vildmark. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 86, Särna.

Start-mål: Älvdalen, i närheten av Balzer och Amberris. Se karta.

Märkning: I gränsen mot Trängslats skjutfält. Även kommungräns större biten av vandringen. Upphuggen gata i skogen.

Terräng: Första kilometerna mot Amberris slätt. Sen börjar stigning i olika avsatser mot Munkhädens topp. Inga dramatiska stigningar.

För er som vill göra något annorlunda. Ett besök på Moras näst högsta berg, Munkhäden 784 m.ö.h. Det högsta berget, Knausås, som ligger i närheten är 3 meter högre. En fin vandring, lätt att hitta. Först stig från bilen till Amberris kojor, jaktstugor som är öppna för allmänheten. Sen till Gränsen för Trängslets skjutfält. Går inte att missa, skyltar och uthugget. De sista ca 4 km är även gränsen mellan Mora och Älvdalens kommuner.
Naturreservatet Norra Mora Vildmark ligger direkt på Morasidan av gränsen. Vandringen går vid gränsen mot Trängslets skjutfält, men utanför. Så det ska vara säkert. Den lilla Munktjärnen på vägen upp får ni runda. Vi gick i november månad med 1 dm snö. Det gick jättebra. Fin tur på sommaren med kängor eller stövlar. Ta med rejäl matsäck. Minst två fikapauser. Turen kan ta upp mot fem timmar med pauserna.

Sevärdheter

Riktig vildmark passeras. Fin gammelskog upp mot Munkhädens topp. Vargfljot passeras, bara det. Hög höjd och i det närmaste fjällnatur bitvis. Härliga vyer uppe från toppen. På stigen bort till kojorna i Amberris passeras Romboleden. En pilgrimsled som går till Trondheim.

Vägbeskrivning

Åk till Älvdalen och fortsätt mot Lillhärdal/Ulvsjö. Strax efter Jöllenbron är det skyltat Svarberg och Balser. Följ skyltarna mot Balser. Eftere att ha passerat en korsning skyltat mot Svartberg och Balser så åker ni mot Balser och tar första avtagsvägen till höger. Efter några km är ni framme vid några hus och bommar. Där parkerar ni. Ta med karta och ha koll på vägarna. Ca 7,5 mil blir det från Mora C. Startplatsen är utmärkt på kartan på den här sidan. Gå in på Kartan och sök på vandring.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Munkhäden, Moras näst högsta berg. 784 m.ö.h.

Framme vid kojorna i Amberris

Munkhäden, Moras näst högsta berg. 784 m.ö.h.

Utmed skjutfältsgränsen, på rätt sida.

Munkhäden, Moras näst högsta berg. 784 m.ö.h.

Mot toppen.

Munkhäden, Moras näst högsta berg. 784 m.ö.h.

Fin torrfura på vägen upp.

Munkhäden, Moras näst högsta berg. 784 m.ö.h.

Fina myrar och kommungränsen.

Munkhäden, Moras näst högsta berg. 784 m.ö.h.

Öppen stuga i Amberris.

Munkhäden, Moras näst högsta berg. 784 m.ö.h.

Nöjda på toppen efter 2,5 timmar.

Munkhäden, Moras näst högsta berg. 784 m.ö.h.

Mot solnedgång på hemvägen.

Översiktskarta

Skriv ut

Gruvan

Område: Mora Västra, utmed väg E 45. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Gruvan, även kallad Gruvorna är numera en fin fäbod med många fina fritidshus, blandad med en del äldre bebyggelse. Ligger i kuperad terräng med Lindån och Gruvån rinnande genom fäboden. Fäboden tillhör Vika och Utmeland i Mora. Numera finns 3-4 permanentbodende familjer i fäboden.

Historik

Namnets ursprung är dialektalt Grova = urgrävning, fördjupning. Strax ovanför fäbodstället finns en urgrävning i mjälmark som genomrinns av Grovån. Gruvan hade 1663 nio delägare, sex från Vika och tre från Utmeland. Fäboden användes i kombination med den närbelägna fäboden Stickosäl. 1845 fanns i Gruvan 146 kor, 444 får och 77 getter.  Under åren 1920 - 1940 bodde 7 familjer i Gruvan på somrarna. 1950 var sista året man buförde till fäboden (tog med kreatur från byn). Kl. 09.00 släpptes korna ut varje morgon och de var ute till kl. 16.00 - 17.00. Två gäskullor följde med korna hela dagen. Gärdsgårdarna var i dåligt skick och järnvägen gick alldeles bredvid, så det gällde att hålla uppsikt över korna. Det var bra jord i Gruvan och det odlades både råg, korn, havre och potatis. Säden blev tidigt klar så den skars innan man buförde tillbaka till byn. I fäboden fanns tidigare ett hus som kallades “Krojen”. Det var ett färdstall vid vägen som nu är borta. 1930-31 byggdes landsvägen på södra sidan om Sjön Jugan. Den första bussen började gå 1928. Den gick efter gamla landsvägen och kallades Långskorpan. Den hade dörrar vid varje sittplats.
Historiken sammanställd av Mora Hembygdslag 1993.

Sevärdheter

Gå runt och titta på gamla och nyare byggnader. I “Centrum” finns en gammal telefonkiosk som hade en ringklocka på utsidan. Den som svarade fick meddela den anropade. Kiosken finns kvar. Se bilder. Om du tar med mountainbikden med bilen kan du göra flera fina turer. Varför inte en runda runt sjön Jugan eller bort till fäboden Lindorna. Det finns även fina grusvägar österut mot Solleröskaogen.

Vägbeskrivning

Åk väg E45 från Mora. Passera Siljansfors och vid ändan av sjön Jugan, några km bortom Siljansfors, ta vänster. Ej skyltat. Däremot skyltat till höger Naturreservat. Åk några hundra meter vänster på grusvägen och du är strax i Gruvan.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Gruvan

Fina gamla byggnader.

Gruvan

Lite nyare modell på huset.

Gruvan

Gamla telefonkiosken.

Gruvan

Liten fin stuga med hästtillbehör.

Gruvan

Väl underhållna hus i fäboden.

Gruvan

Gammalt och nytt.

Gruvan

Fin stuga med Dalaflagga.

Gruvan

Historik, Mora Hembygdslag.

Översiktskarta

Skriv ut

Övre och Nedre Borrberg

Område: Sollerön/Gesunda. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 74.

Två små gamla Solleröfäbodar.

Historik

Två gamla fäbodar med ett fåtal hus kvar. På 1800-talet hade ställena två respektive 14 gårdar. Vid fäbodinventeringen 1673 fanns 7 brukare på fäbodarna. Borr i namnen syftar troligen på barrvegetation (bår).

Sevärdheter

Siljansleden går genom bägge fäbodarna. Stanna till och inspektera de gamla husen. I nedre Borrberg finns en riktigt gammal jordkällare. Se bild. Vidare finns en stig som går till en gravplats. Tidigare har här varit fina vyer mot Siljan, tyvärr igenväxta nu. Man kan skönja Siljan mellan träden. För dig som cyklar MTB går det bra att ta en runda från vägen upp mot Gesundaberget, rakt fram vid skjutbanan ut på grusvägen. Ta vänster till Rossberg efter några km. Fortsätt Siljansleden från Rossberg och du kommer till de bägge fäbodarna. Från Nedre Borrberg kan du ta grusvägen och du kommer ner till Gesunda by. Kolla karta. En liten fäbodrunda.

Vägbeskrivning

Åk till Gesunda och upp mot berget, vägen som är nerfart. Ta till vänster där vägen blir enkelriktad. Åk rakt fram och du kommer till Övre Borrberg.  När du åker tillbaka så ta första höger och du kommer till Nedre Borrberg.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Övre och Nedre Borrberg

Övre Borrberg, fritidshus.

Övre och Nedre Borrberg

Gamla redskap, Övre Borrberg

Övre och Nedre Borrberg

Gammal fastighet, Ö Borrberg.

Övre och Nedre Borrberg

Nedre Borrberg

Övre och Nedre Borrberg

Gamla källaren, N Borrberg.

Övre och Nedre Borrberg

1800-talshus, Nedre Borrberg.

Övre och Nedre Borrberg

Vägen till en gravplats i den gamla fäboden.

Övre och Nedre Borrberg

Vägen tillbaka ner till Gesunda by.

Översiktskarta

Skriv ut

Södra Hemulberg

Område: Mora västra. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

En fin liten fäbod belägen på sydsluttningen på Hemulberget. Inte så många hus, men väl värt ett besök. Finfin utsikt ner mot Siljan. Fäboden tillhör Östnor och Selja. Gammal och ny bebyggelse. 425 m.ö.h.

Historik

Fäboden har haft många namn genom åren, Hemule berg, 1545. Hemult bärgn 1608. Hemmelbergh 1663.Vid fäbodinventeringen 1663 hade Nora och Södra Hemulberg 4 delägare. ” Östnor och 2 Selja.

Sevärdheter

Gamla fäbodhus blandat med nyare fritidsbebyggelse. Fin milsvid utsikt. Cykla gärna upp från Eldris eller Mora. MTB rekommenderas. På vintern passerar skidspåret från Mora skidstadion till Norra Garberg. Ett tufft men fint spår. 17 km enkel resa. Nära till Norra Garbergs Sportcenter.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen från Mora mot Oxberg. I Långlet, sväng vänster mot N Garberg, skyltat. Efter ca 11 km skyltat höger Södra Hemulberg 1 km. En backe upp till fäboden.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Södra Hemulberg

Konst på vägen upp.

Södra Hemulberg

Vackra höstfärger.

Södra Hemulberg

Vyer

Södra Hemulberg

Vackert. Skidspår vintertid.

Södra Hemulberg

Egenkonstruerad badplats.

Södra Hemulberg

Vandringsled

Södra Hemulberg

Fäbodstugor

Södra Hemulberg

Källvatten ditåt!

Översiktskarta

Skriv ut

Fudal

Område: Nusnäs/Fu. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Fudal är en fäbod tillhörande Nusnäs. En utspridd fäbod, numera med många fritidshus och även fast boende. Läge vid Siljan och utmed Fuån. Titta in på Fu-Fudals Hemsida. Där finns mycket bra information och många fina bilder.  Se länken nedan.

Historik

Här en berättelse från Fu-Fudals hemsida. Sann eller inte. Spännande i alla fall: “Jag känner inte att jag har nog mycket på fötterna för att skriva om Fudalen, som kanske är den östra ovanSiljansbygdens vagga. Det känns futtigt att kalla Daln för en fäbod. Det har förmodligen alltid bott folk året om där.
På 1600-talet bodde en skattebonde i Fudal och på 1500-talet pendlade de mellan fyra och sex. Alla var ju inte skattebönder så en bra gissning är att det bodde runt 50 personer i Fudalen i mitten av 1500-talet jämfört med ca 150 i Nusnäs.

Längre bakåt har vi inga källor kvar. Men mäler sägnen rätt så ska för varje århundrade vi går bakåt Fudal öka och Nusnäs minska. Till slut blir Fudal huvudbyn och Nusnäs en fåbod till Fudal. Då är vi sannolikt nere på 1000-talet eller ännu tidigare. Garsås lär också ha varit en fäbod till Fudalen från början. Det framgår av alla gemensamma anläggningar Nusnäsare och Gasfolk hade: Kvarnarna i Fudalen och Ickån, Danmarks fäbodar etc. Om sägnen har rätt i att Fåsås varit en fäbud till Fudal så kan det t.o.m. vara så att Färnäsarna en gång vandrade ut från Fudal. I varje fall den del av Färnäs som bakåt i tiden har anknytning till Fåsås. Att i den historiens ljus försöka beskriva hemfäboden Fudal kräver mera kunskaper. Det skulle vara som att ge sig ut på en svag is utan dobbar. Den som vill få en bild av det gamla Fudals fäbodar får tills vidare nöja sig med att besöka Zorns gammelgård och titta på Bockas gamla fäbodgård som låg i den nedre delen av Fudal.”

Okänd författare

Andra namn för Fudal var tidigare Fugdahl och Fogeldall. 1539 hade Fudal 4 skattebönder. Vardaglig benämning på Fudal är Dalen. Uppgifter ur boken Bebyggelsenamn i Mora kommun av Bror Lindén. För mer information se Fu-Fudals hemsida.

 

Sevärdheter

Fudal är som sagt en spridd fäbod som lämpar sig att vandra runt i och se blandningen av gamla och nyare byggnader. Ett naturligt stopp är nere vid Fudalsviken och båthusen. Kanske ett dopp t.o.m. Fuån rinner fint genom platsen och ut i Siljan. En fin cykeltur är att åka från Mora via Nusnäs och besöka Fudal. Cykla runt den vidsträckta bebyggelsen. Missa inte Siljan bara. Fåsåsrundan är en cykeltur beskriven på Mora Outdoor som passerar Fudal.

Vägbeskrivning

Åk riksväg 70 från Mora till Fu. Åk mot Nusnäs och ta efter ca 1 km vänster mot Fudal. Det är skyltat. Det går naturligtvis att åka via Nusnäs och ta in höger vid skylten Fudal.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Fudal

Vägen mot sjön.

Fudal

Nere vid Siljan, Fudalsviken.

Fudal

Gamla hus från förr.

Fudal

Badmöjligheter i och bredvid Fuån.

Fudal

In mot "centrum".

Fudal

Fina timmerstugan.

Fudal

Centrum med anslagstavla.

Fudal

Fudalsviken, lågvatten.

Översiktskarta

Skriv ut

Gutdalen

Område: Lädeområdet, utmed Vasaloppsvägen. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

En fin liten fäbod ca 10 km från Mora utefter Vasaloppsvägen. Den ligger utmed Österdalälven och vid Lädeåns mynning i älven. Fäboden ligger lite vid sidan av allfarsvägen och är inte känd för så många, inte ens för Morabor.

Historik

Gutdalen tillhör Selja by. 1539 fanns där en brukare, “Britta på Dalen”. Namnet på fäboden kommer från gårdsnamnet Gut. Dal ingår i fler fäbodnamn, t.ex. Fudal, Nydalen och Öndalen. Betyder dal/sänka helt enkelt. Uppgifter tagna ur boken Bebyggelsenamn i Mora kommun av Bror Linde´n.

Sevärdheter

Här går man omkring och studerar de gamla husen, som numera blandats med modernare fritidshus. Fint och rofyllt nere vid älven. Gå nedströms tills stigen tar slut. Strax vid infarten till fäboden, på vänster sida, finns starten till en Trollstig för barnen, och vuxna. Den går utmed Lädeån och kommer ut vid älven. Det är skyltat. Alldeles intill, på andra sidan Vasaloppsvägen vid Läde finns Vasaloppsarenan och starten till den populära leden Bananna som går till Hökberg och vänder, ca 12,5 km. Det sägs att Anders Zorn en gång var väldigt intresserad av att få köpa en fastighet som ligger norrut i fäboden, med fin utsikt över älven, kvällssol m.m. Det blev inget av med det och han satsade i stället på platsen vid Gopsmor. Där finns hans hus att besöka än idag.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen från Mora mot Gopshus/Oxberg. Efter en knapp mil vid slutet av en raksträcka svänger man höger nerför en backe till fäboden. En liten skylt står på höger sida vid vägen.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe Hållmarker, Karl-Erik ForslundBilder

Gutdalen

Fäboden med sin majstång.

Gutdalen

Karl-Erik Forslunds gamla fina bild.

Gutdalen

Den fina Trollstigen.

Gutdalen

Gammelstuga

Gutdalen

Alle´utmed Österdalälven.

Gutdalen

Lite nyare stuga.

Gutdalen

Österdalälven nedströms.

Gutdalen

Vägen utmed älven.

Översiktskarta

Skriv ut

Hållan

Område: Oxberg. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

En Oxbergsfäbod på bergssluttningen ner mot Björnarvet. Mestadels gamla hus med inslag av nyare fritidshus. En rätt liten och anonym fäbod. Rätt utdragen, utmed den gamla vägen som går genom fäboden. Bilden från 50-talet är lånad från Oxbergs Hembydsförening. Fler bilder från Hållan finns på Bygdeband.se.

Historik

Fäboden har benämnts Ållan, Hollun, 1663 hade stället 3 delägare. Samtliga Oxbergsbor. Hållan består av ddialektordet Håll, Bergssluttning. Uppgifter u boken Bebyggelsenamn i Mora kommun av Bror Lindén.

Sevärdheter

Gå runt och titta på gamla byggnader och lyssna på tystnaden. Titta gärna på platsen där brunnen står inne i en rejäl grandunge. Vasaloppsarenan går några km därifrån genom björnarvet. En avstickare med MTB:n kan rekommenderas för bra träning om inte annat.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen förbi Oxberg några km. Ts vänster där det står Bosseldal. Åk en bit genom Björnarvet och sedan till vänster uppför långa grusbackar. Om några km är det skyltat Hållan till vänster. Strax där ligger Hållan. Ni kan åka gamla vägen genom fäboden tillbaka och komma ut på grusvägen igen.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Hållan

Gamla fäbodvägen.

Hållan

Gammal gård med uthus.

Hållan

Samma hus t.h. som tidigare bild. Här 50-talet.

Hållan

Lite igenväxt, men fint.

Hållan

Brunnen inne bland granarna.

Hållan

Gammelstugan

Hållan

Fäbodstugor

Hållan

Vägen ner till Björnarvet.

Översiktskarta

Skriv ut

Hinderbana Mora Camping

Område: Mora Camping

Ägare: Annan

Hinderbana med över 10 olika hinder.
Hinderbanan ligger en liten bit från Österdalälven inne på Mora Camping längst Parkvägen. Se mer exakt position nedan.
Området ägs av Moraparken AB.
Hinderbanan är av det lättare slaget.

Foto: Mora KommunBilder

Hinderbana Mora Camping

Hinderbana Mora Camping

Översiktskarta

Skriv ut

Hinderbana Hemus

Område: Hemus

Ägare: Kommunal

Hinderbana med 10 olika stationer, har övningar som armgång, däck vältning och klättring.
Banan ligger ca 375 meter ifrån parkeringarna och omklädningshusen i början av Hemus.
I närheten av hinderbanan finns ett utegym och en slogbod.

Foto: Mora KommunBilder

Hinderbana Hemus

Hinderbana Hemus

Översiktskarta

Skriv ut

Utegym Hemus

Område: Hemus

Ägare: Kommunal

Utegym i Hemus ligger ca 350 meter från ombyteshuset vid parkeringen i början av Hemus.
Gymmet ligger längst nere i pulkabacken, i närheten finns även en hinderbana, en slogbod och en hoppbacke. 

Foto: Mora KommunBilder

Utegym Hemus

Utegym Hemus

Översiktskarta

Skriv ut

Multiarena Mäxvägen

Område: Morkarlby

Ägare: Kommunal

En Multiarena/Näridrottsplats som ligger längst med Mäxvägen i korsningen mot Millvägen.
Arenan byggdes 2016 och man kan spela bland annat fotboll, innebandy och basket på arenan. 
Det finns bänkbord och även en liten grillplats vid arenan.

Foto: Mora KommunBilder

Multiarena Mäxvägen

Multiarena Mäxvägen

Översiktskarta

Skriv ut

Multiarena Utmeland

Område: Utmeland

Ägare: Kommunal

Näridrottsplatsen/Multiarenan hittas vid Utmelands Skola inne på fritidsområdet och fungerar perfekt för ett antal olika bollsporter som tex. fotboll, handboll och basket.
Multiarenan används dock av fritids på veckorna under skoltid, men på kvällar och helger kan vem som helst nyttja den.

Foto: Mora KommunBilder

Multiarena Utmeland

Multiarena Utmeland

Översiktskarta

Skriv ut

Utegym Tingsnäs

Område: Centrum

Ägare: Kommunal

Tingsnäs utegym ligger ca 300 meter från Tingsnäs badplats längst med cykel och gångvägen mellan badplatsen och centrum.
Siljan ligger alldeles intill och lika så gör en parkering.
Det finns även glassförsäljning i närheten.

Foto: Mora KommunBilder

Utegym Tingsnäs

Utegym Tingsnäs

Utegym Tingsnäs

Översiktskarta

Skriv ut

Gutsäl

Område: Oxberg. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

En liten “okänd” liten fäbod ca 4 km från Oxberg. 4-5 gårdar i en sluttning med fin öppen täkt. Vyer norrut och österut mot Blyberg och Älvdalsbergen.

Historik

1663 fanns 2 brukare i fäboden som tillhör Oxbergs och Gopshus byar. Namnet kommer från gårdsnamnet Gut. I dagligt tal säger man Sälen.

Sevärdheter

Här strosar man helt enkelt omkring och tittar på de gamla fina husen. Lugn och ro i överkant. En avstickare på mountainbiken från Vasaloppsarenan hit sitter fint. Bara några km.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen till Oxberg från Mora, ca 25 km. Ta vänster på grusvägen vid kyrkogården i början av Oxberg. Andra avtagsvägen till vänster efter dryga en km. Skyltat Gutsäl. Åk ca 3 km till. Fäboden ligger på höger hand.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Gutsäl

Fina fäbodtäkten.

Gutsäl

Gamla grinden.

Gutsäl

Gammelstugan

Gutsäl

Vy över till Blyberg i Älvdalen.

Gutsäl

Ännu en gammelstuga.

Gutsäl

Härbresdörr modell äldre.

Gutsäl

Vatten ur bäcken.

Gutsäl

Fäbodvy

Översiktskarta

Skriv ut

Krångåsen

Område: Mellan Eldris och Läde. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

En fäbod som ligger mellan Eldris och Läde fäbodar. Tillhör Selja och Öna byar. Krångåsen ligger på en liten höjd, där man tidigare hade utsikt ner mot Österdalälven. Fäboden består av tre bybildningar, Nirå Båckan, Upå Båckan och Selkallåsn. Fäboden kallades först Åsen. Krång kommer från gårdsnamnet Krång.

Historik

De första människorna som bodde i Krångåsen hade sina gårdar öster om Upå Båckan. Där finns gamla husgrunder. Folket Nirå Båckan kan ta vatten ur olika källor och bäckar. I fäboden intill bäcken togs stenen som användes som fundament till Vasastatyn. Anders Zorn var själv med vid hämtningen. Den fraktades ner till järnvägen och vidare ner till Mora med tåg. Önaborna fick dålig skörd hemmavid på grund av mager jordmån. Den var bättre i Åsen. 1571 hade Åsen en fast bebyggare. Fäboden tillhörde till att börja med Selja, Hemus, Kråkberg och Öna. Uppgifter ur boken Bebyggelsnamnen i Mora kommun av Bror Lindén. Fäboden var stor med vida täkter och ängar. Sammantaget fanns 4,5 km gärdesgård runt fäboden och myrar där intill. Kostnaden för gärdesgårdarna delades mellan bönderna i relation till ägandet. På 1840-talet fanns i Åsen en häst, 70 kor, 91 får och 76 getter. År 1917 fanns där 53 kor, 33 från Öna och 20 från Selja. Folk buförde dit ända in på 1940-talet.

Sevärdheter

Vandra runt i den vidsträckta fäboden med tre “byklasar”. Se de stora ängarna som nu växer/växt igen. Gamla och nyare hus i blandning. Föreställ er Zorn där med mannar som hämtar sockeln till hans omtalade staty av Gustav Vasa som invigdes 1904. Han nyttjade den nyanlagda järnvägen för transporten till Mora. Vasaloppsarenan passerar fäboden vid Selkallåsn. Lätt att ta en sväng upp till fäboden. Ta grusvägen till vänster före Läde. Från Morahållet.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen mot Gopshus. Knappa två km efter den branta Ulubergsbacken går en grusväg in till vänster. Följ den och Krångåsen dyker upp efter ca 500 m. Först når ni Nirå Båckan och sedan Upå Båckan.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Krångåsen

Nirå Båckan

Krångåsen

Upå Båckan

Krångåsen

Selkallåsn

Krångåsen

Block som sockeln till Vasastatyn.

Krångåsen

Gammal grindstolpe.

Krångåsen

Gammal betestmark.

Krångåsen

Gammelstugan

Krångåsen

Fina gårdar.

Översiktskarta

Skriv ut

Porfyrleden, del av i Älvdalen/Blyberg

Längd: 3,7 km till Ugglas-stenen, utsiktsplats vid stenbrottet.

Område: Älvdalen, Blyberg. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Start-mål: Vid P-plats vid riksväg 70 vid avfarten ner till Oxbergsbron

Märkning: Orange markering. Blå markering vid själva stenbrottet.

Terräng: Lättgånget och torrt, fina motlut upp. Brantast vid själva porfyrbrottet.

En lagom lång tur som belönas med en fin utsikt uppe vid stenbrottet. Vandra runt däruppe på de olika platserna. Gamla och nya brottet och Ugglasstenen. Härliga vyer söder och västerut. Slogbod finns vid nya brottet. Den här turen är en del av hela Porfyrleden som är 3,5 mil.

Sevärdheter

Studera den jättefina byn Blyberg på bergssluttningen. Titta sedan på de gamla stenbrotten där porfyr brutits. Brotten är registrerade fornfynd. För att inte tala om de härliga vyerna när man är uppe vid stenbrotten.

Vägbeskrivning

Åk riksväg 70 mot älvdalen. Vid nerfarten till Oxberg efter ca 25 km finns en parkering på höger sida. Starten är där med orange markering. Eller åk Vasaloppsvägen till Oxberg och ut på riksväg 70 för att hitta samma p-plats från det hållet.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Porfyrleden, del av i Älvdalen/Blyberg

Start vid P-plats, riksväg 70.

Porfyrleden, del av i Älvdalen/Blyberg

Gamla Blybergsvägen, fin.

Porfyrleden, del av i Älvdalen/Blyberg

Uppe i Blyberg.

Porfyrleden, del av i Älvdalen/Blyberg

Lugnt och fint i byn.

Porfyrleden, del av i Älvdalen/Blyberg

Härlig utsikt.

Porfyrleden, del av i Älvdalen/Blyberg

Gopshusberget med slalombacken.

Porfyrleden, del av i Älvdalen/Blyberg

Grönska på hemvägen.

Porfyrleden, del av i Älvdalen/Blyberg

Vi lämnar fina Blyberg.

Kartor

Porfyrleden, del av i Älvdalen/Blyberg

Karta över leden.

Översiktskarta

Skriv ut

Rossberg

Område: Solleröskogen. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 74.

En liten fäbod tillhörande Sollerön. Ligger utmed Siljansledens vandringsled.

Historik

Vid fäbodinventeringen 1663 fanns här 6 brukare. Hemfäbod åt Sollerön. På 1880-talet fanns här 17 gårdar nyttjade av 30 familjer. Namnet kommer från hross = häst. Fornsvenska.

Sevärdheter

Gå runt i fäboden och se de fina gamla husen och nyare fritidshus. En damm finns med bänkar för fikakorgen. En bäck rinner genom fäboden. Siljansleden går genom fäboden och nästa anhalt är Övre Borrberg, ca 3,5 km, sedan Mångberg.

Vägbeskrivning

Åk till Gesunda. Åk upp mot backen, håll höger ca 1 km före backen. En grusväg vid skjutbanan. Åk 4-5 km och ta sedan vänster vid en träskylt, Rossbergs fäbod. Några hundra meter och du är framme.

Aktiviteter i närheten

Foto: Owe Hållmarker Hans BackBilder

Rossberg

Fäbodgatan, moderniserad.

Rossberg

Bäcken genom fäboden.

Rossberg

Siljansleden går igenom fäboden.

Rossberg

Gamla stugor.

Rossberg

Gammalt och nytt.

Rossberg

Fina dammen.

Rossberg

Siljansleden

Rossberg

Gammal bild av Hans Back.

Översiktskarta

Skriv ut

Äbbsäl

Område: Mora väst, Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 74.

En fäbod dryga milen från Mora. Hemfäbod åt Utmeland och Sollerön.

Historik

Fäboden tillhör Utmeland och Sollerön, Gruddbo. Stället hade 1663 fyra brukare, tre vinäsbor och en från Utmeland. I dagligt tal benämnes fäboden Sälen. Namnet kommer från namnsnamnet Ebbe och det därpå bildade gårdsnamnet Äbb. Uppgifter ur Bror Lindéns bok Bebyggelsenamn i Mora kommun.

Sevärdheter

Vandra runt och se blandningen av gamla och nya hus. Husen är rätt utspridda i fäboden. En fin liten bäck rinner delvis genom fäboden och ansluter till Ryssån som sakta och fint rinner i anslutning till fäboden. När ni är så nära den lilla fina byn Ryssa, ta gärna en tur dit. Bara ett antal km.

Vägbeskrivning

Åk E45 från Mora mot Vansbro/Malung. Efter ca 11 km sväng vänster mot Budsäl. Åk genom Budsäl och bron över Ryssån. Direkt höger och du är strax i Äbbsäl.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Äbbsäl

"Centrum" i fäboden.

Äbbsäl

Fäbodgatan

Äbbsäl

Bäcken genom fäboden.

Äbbsäl

Fina gammelstugan.

Äbbsäl

Stuga vid Ryssån.

Äbbsäl

Fäbodsommar

Äbbsäl

Ryssån intill fäboden.

Äbbsäl

Gammelstugan.

Översiktskarta

Skriv ut

Kommentarer