Logotype

Längdskidor

Längdskidåkning

Längdåkning och Mora hör ihop. Sju av tio svenskar associerar Mora med Vasaloppet och skidåkning. Den historiska skidtävlingen är grunden till den väl utvecklade längdåkningen i Mora. I Moras omnejd finns ett av Sveriges bästa skidområden. Här finns ett väl utbyggt spårsystem och ett stort antal elljusspår i våra byar och i anslutning till centrum och Vasaloppsarenan, 26 km. Du kan ställa dig på skidor inne i centrum vid Zornmuséet och i princip åka hur långt som helst. Vid Mora skidstadion i Hemus, i Vasaloppsarenan och i Norra Garberg finns våra bäst preparerade spår.

Norra Garberg ett skid- och vandringsparadis beläget 520 möh. Det ligger 22 km från Mora och det är skyltat dit från Vasaloppsvägen vid Selja-Långlet och Läde. Spåren dras för klassisk och fri stil.
På sommaren finns här många alternativ för vandring, bl.a. Moranisserundan som passerar Klacken, 606 möh, och brandtornet där man har fin utsikt, bl. a. mot Sälenfjällen. Siljansleden passerar här.

Via länkarna nedan får du spårinformation. Direktlänkarna till skidspar.se ger uppdaterad information från vasaloppsspåret, Mora skidstadion och Norra Garberg Skidcenter.

Länken till Trac4outdoors ger färsk spårinformation för Vasaloppsarenan och Mora skidstadion. Spårmaskinerna är GPS-kopplade och ger direktinformation om spårdragningen.

Väder och webbkameran ger väder vid skidstadion och bild över densamma.

Länkar

Namn Område
Andljusvarden - skaråkning Norra Mora
Fulåbergsturen Vika, terrängkarta 647 Sollerön
Färnästolvan 12 km Färnäs, terrängkarta 655 Mora
Gesundaberget längdskidor Gesundaberget
Hans-Ove rundan Bergkarlås
Koppången Orsa Orsa kommun
Mora skidstadion, Hemus Hemus Mora, terrängkarta 655 Mora
Noret/Färnäs elljusspår, 9 km t.o.r. Noret - Färnäs, terrängkarta 655, Mora
Norra Garberg sportcenter Norra Garberg, terrängkarta 655 Mora
Rostbergsbanan 7 km Rostberg, terrängkarta 655, Mora
Selja eljusspår 2,5 km Selja, terrängkarta 655, Mora
Vasaloppsarenan Sälen - Mora
Venjans AIK klubbstuga Venjan
Vika elljusspår Vika, terrängkarta 647 Sollerön
Östnors skidstadion, elljusspår mm Östnor, terrängkarta 655, Mora