Logotype

Fudal

Område: Nusnäs/Fu. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

Fudal är en fäbod tillhörande Nusnäs. En utspridd fäbod, numera med många fritidshus och även fast boende. Läge vid Siljan och utmed Fuån. Titta in på Fu-Fudals Hemsida. Där finns mycket bra information och många fina bilder.  Se länken nedan.

Historik

Här en berättelse från Fu-Fudals hemsida. Sann eller inte. Spännande i alla fall: “Jag känner inte att jag har nog mycket på fötterna för att skriva om Fudalen, som kanske är den östra ovanSiljansbygdens vagga. Det känns futtigt att kalla Daln för en fäbod. Det har förmodligen alltid bott folk året om där.
På 1600-talet bodde en skattebonde i Fudal och på 1500-talet pendlade de mellan fyra och sex. Alla var ju inte skattebönder så en bra gissning är att det bodde runt 50 personer i Fudalen i mitten av 1500-talet jämfört med ca 150 i Nusnäs.

Längre bakåt har vi inga källor kvar. Men mäler sägnen rätt så ska för varje århundrade vi går bakåt Fudal öka och Nusnäs minska. Till slut blir Fudal huvudbyn och Nusnäs en fåbod till Fudal. Då är vi sannolikt nere på 1000-talet eller ännu tidigare. Garsås lär också ha varit en fäbod till Fudalen från början. Det framgår av alla gemensamma anläggningar Nusnäsare och Gasfolk hade: Kvarnarna i Fudalen och Ickån, Danmarks fäbodar etc. Om sägnen har rätt i att Fåsås varit en fäbud till Fudal så kan det t.o.m. vara så att Färnäsarna en gång vandrade ut från Fudal. I varje fall den del av Färnäs som bakåt i tiden har anknytning till Fåsås. Att i den historiens ljus försöka beskriva hemfäboden Fudal kräver mera kunskaper. Det skulle vara som att ge sig ut på en svag is utan dobbar. Den som vill få en bild av det gamla Fudals fäbodar får tills vidare nöja sig med att besöka Zorns gammelgård och titta på Bockas gamla fäbodgård som låg i den nedre delen av Fudal.”

Okänd författare

Andra namn för Fudal var tidigare Fugdahl och Fogeldall. 1539 hade Fudal 4 skattebönder. Vardaglig benämning på Fudal är Dalen. Uppgifter ur boken Bebyggelsenamn i Mora kommun av Bror Lindén. För mer information se Fu-Fudals hemsida.

 

Sevärdheter

Fudal är som sagt en spridd fäbod som lämpar sig att vandra runt i och se blandningen av gamla och nyare byggnader. Ett naturligt stopp är nere vid Fudalsviken och båthusen. Kanske ett dopp t.o.m. Fuån rinner fint genom platsen och ut i Siljan. En fin cykeltur är att åka från Mora via Nusnäs och besöka Fudal. Cykla runt den vidsträckta bebyggelsen. Missa inte Siljan bara. Fåsåsrundan är en cykeltur beskriven på Mora Outdoor som passerar Fudal.

Vägbeskrivning

Åk riksväg 70 från Mora till Fu. Åk mot Nusnäs och ta efter ca 1 km vänster mot Fudal. Det är skyltat. Det går naturligtvis att åka via Nusnäs och ta in höger vid skylten Fudal.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Fudal

Vägen mot sjön.

Fudal

Nere vid Siljan, Fudalsviken.

Fudal

Gamla hus från förr.

Fudal

Badmöjligheter i och bredvid Fuån.

Fudal

In mot "centrum".

Fudal

Fina timmerstugan.

Fudal

Centrum med anslagstavla.

Fudal

Fudalsviken, lågvatten.

Översiktskarta

Skriv ut

Kommentarer

Namn:

E-post (kommer inte att synas i din kommentar):

Kom ihåg mig?

Skriv in ordet du ser här nedanför: