Logotype

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Område: Ulvsjö. Karta: Sverigeserien - Topo 50, blad Mora 82.

Märkning: Följ gammal stig.

Terräng: Omväxlande

En liten fäbod som ligger mellan Skuråsen och Ulvsjö. En historisk plats väl värd ett besök och stanna till i och höra historiens vingslag. En promenad från vändplanen på 2 km enkel väg ingår i besöket.

Historik

Många har nog på kartor sett fäbodarna Gnåstra alternativt Gnostra som ligger mellan Ulvsjö och Skuråsen i de norra delarna av Mora. Klart färre har varit dit på besök. Vägbeskrivning dit, se ovan. Gnostra finns beskriven i Härdalsboken 1979 och i den artikel som det där hänvisas till i Mora Tidning 5/5 1939. Artikeln är skriven av O.P. Östlund född 1872. Han emigrerade från Skuråsen vid 19 års ålder till Amerika och hade mycket att berätta om Gnostra m.m. i sin artikel.
Bland annat berättar Östlund från Skuråsen att en Bonäsare vid namn Erik som i väldigt gamla tider byggt ett hem där i Skuråsen. Familjen från Bonäs bestod av far, mor, två söner och en dotter. Krigiska tider kom och sönerna måste gå ut i fält. Vart vet inte O.P. Östlund. De kom inte hem efter flera år och då flyttade resten av familjen till Gnostra mellan Skuråsen och Ulvsjö. Där bodde tidigare en familj från Älvdalen. Vilka byar som haft Gnostra som fäbod är oklart just nu. Torde varit Ulvsjö. Vi forskar vidare. Enligt Bror Lindén så kommer namnet troligen från ”gnissla, knarra eller gnälla”. Namnet torde primärt syfta på en myrjärnsblästa vid Kölån helt nära fäbodstället.

Sevärdheter

Den gamla fäboden med sin vall ner mot Kräggån är värd att besöka. En riktigt öde historisk plats. Om ni har appen “Fornsök” kan ni se platsen för två myrjärnsblästor vid Kräggån. Att vandra dit är bara det en upplevelse. Man passerar gamla små broar som syns nere i vattendragen mellan myrarna. Det är naturligtvis läge att besöka själva ödebyn Ulvsjö när man är i trakten. Där bodde en gång ca 70 personer och det fanns skola och t.o.m. en liten affär i skolbyggnaden. Skogskyrkogården är värd att besöka med sin fina klockstapel. Numera bor några enstaka personer där. Ulvsjö är med en plats för fritiden. Sommar som vinter, främst vårvintern med alla möjligheter till skidåkning på de vidsträckta myrarna.

Vägbeskrivning

Åk mot Lillhärdal/Ulvsjö via Älvdalen. Väl framme vid Ulvsjö så ta till höger ett par hundra meter före klockstapeln. Stordammsvägen. Följ den ca 500 m och ta till höger. Åk till vägs ände ca 2 km till vändplan. Därifrån stig ca 2 km fram till Gnostra. Använd vägbeskrivningen på webbplatsen. Där ser ni platsen, men ta inte den vägen fram på slutet. Följ i stället den beskrivning som ges här under Vägbeskrivning. Vid problem och frågor kontakta gärna Owe Hållmarker, 070 643 5181 eller på mail owe.hallmarker@gmail.com

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Här tar stigen vid från vändplan.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Riktigt gammal bro,

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Fäbodvallen med stuga. Numera jaktstuga.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Skönhet i skogen.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Kräggån intill Gnostra. Två myrjärnsblästor låg här.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Vackert däruppe i Gnostra.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Ladugården

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Vallen i Gnostra.

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Brorester

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Fler hus fanns här en gång.

Kartor

Gnostra/Gnåstra fäbodar.

Karta från Ulvsjö till Gnostra

Översiktskarta

Skriv ut

Kommentarer

Namn:

E-post (kommer inte att synas i din kommentar):

Kom ihåg mig?

Skriv in ordet du ser här nedanför: