Logotype

Hökberg

Område: Mora, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 82, Mora.

Hökberg är en fäbod ca 15 km från Mora som mest är känd som en Vasaloppskontroll. Fäboden är även känd för andra idrottsevenemang och för Vandringsleder som utgår därifrån.

Historik

1539 fanns två skattebönder i Hökberg enligt Bror Lindén som skrivit boken Bebyggelsenamn i Mora kommun. Vid mitten av 1840-talet användes Hökberg av byarna Selja, Hemus, Kråkberg, Öna och Långlet. Öna blev med tiden hemfäbod enbart till Öna by. Kerstin Rombin hade kor i fäbodarna till och med juli 1986. I gamla tider tog man pråmen över älven vid Riset med sina djur. Sen gick man en slingrig väg till Hökberg. Det har funnits många olika stavningar på Hökberg. Enligt Bror Lindén är “Namnets förled samnnolikt ursprungligen få forndalska “Houka” av ordet hök. Hök har funnits och finns på berget. Uppgifterna sammanställda i en bok framtagen av Karin Green, “Hökberg, en berättelse i ord och bild”.

Sevärdheter

Hökberg är utgångspunkt för flera vandringsleder och Siljansleden går genom fäboden, liksom Vasaloppsleden/arenan. Gå en bit upp i fäboden så får ni fin utsikt mot Gopshusberget, Spjutmodammen och bergen i Älvdalen. Cykla dit med MTB på Vasaloppsarenan eller standardcykel/racer på vägen. Se relaterade leder, många vandringstips.
Det finns flera gamla hus i fäboden men allt fler nya fritidshus har vuxit upp.

Vägbeskrivning

Åk den s.k. Vasaloppsvägen mot Oxberg. Efter ca 15 km är det skyltat Hökerg till vänster. Två uppfarter, en vid Banvaktsstugan och en ca 2 km längre fram på vägen.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe Hållmarker, bilder ur Karin Greens bok "Hökberg, en berättelse i ord och bild."Bilder

Hökberg

Hökberg år 1900 ungefär.

Hökberg

1922 i juli.

Hökberg

Pråmen över älven från Öna.

Hökberg

Mora-Nisse berättar 1957.

Hökberg

Mora-Nisse uppe på berget 1973.

Hökberg

1985, Nisses utsiktsrunda.

Hökberg

Fina utsikten åt Älvdalshållet.

Hökberg

Viloplats, Mora-Nisses utsiktsrunda.

Översiktskarta

Skriv ut

Kommentarer

Namn:

E-post (kommer inte att synas i din kommentar):

Kom ihåg mig?

Skriv in ordet du ser här nedanför: