Logotype

Stora Vasselnäs

Område: Våmhus, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 82, Mora.

Stora Vasselnäs är till ytan en av de större fäbodvallarna i Våmhus. Den är belägen i en lätt kuperad sluttning. Fäbodvallen består av två bebyggelseenheter. En i söder och en i norr med en bilväg emellan. Större delen av byggnaderna är ofärgade. Runt fäboden ligger stora ängsmarker och därutanför blandskog.

Historik

Fäboden hade 1637 7 delägare. Namnet Vasselnäs åsyftar ursprungligen det stora landområdet mellan Våmån och dess genom Stora Vasselsjön rinnande biflödet Vasseln, eller Vasselån. Vassel betyder mindre å eller bäck. Finns även i byn Björkvassla. Ungefär hälften av byggnadernas lokaliseringar stämmer överens med 1800-talets karta. De flesta av vägsträckningarna stämmer överens med förra seklets stigar och fägator. Fäboden är i boken Kulturmiljöer i Mora från 1991 värderad som Lokalt intresse A med därmed angivna rekommendationer när det gäller utbyggnad, förtätning/utglesning och struktur.

Sevärdheter

Många fina gamla ofärgade byggnader. Boningshus, härbren och lador. Stor öppen vall. Ålderdomlig karaktär. Ta med mountainbiken till området och gör en “fäbodtur”. Besök t.ex. även Lilla Vasselnäs, Nybolet och Ryfsäl. Fina grusvägar. Inga vandringsleder på nära håll.

Vägbeskrivning

Åk till Våmhus och genom byn mot Älvdalen. När du passerat Heden i Våmhus åker du ca 4-5 km och tar till vänster mot Bönsaberg. Passera avfarten till Bönsaberg och åk vidare tills du ser skylt Stora Vasselnäs, knappa milen från avfarten mot Bönsaberg. Det går även att åka över Älvdalen och Nybolet. Se karta.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Stora Vasselnäs

Fina gamla hus.

Stora Vasselnäs

Entré till fäboden.

Stora Vasselnäs

Bostadshus

Stora Vasselnäs

Ofärgade hus.

Stora Vasselnäs

Fina gamla rösen.

Stora Vasselnäs

Bild från 1910. Forslund.

Stora Vasselnäs

1910, foto K-E Forslund.

Stora Vasselnäs

1910, foto K-E Forslund.

Översiktskarta

Skriv ut

Kommentarer

Namn:

E-post (kommer inte att synas i din kommentar):

Kom ihåg mig?

Skriv in ordet du ser här nedanför: