Logotype

Södra Flenarna

Område: Solleröskogen, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 74.

Södra Flenarna är en Solleröfäbod klassad som riksintresse av Riksantikvarieämbetet.  Flenarna är en relativt liten vall med fyra gårdar och tillhörande uthus. Det är lika många gårdar idag som vid storskiftet 1842/43. De flesta byggnaderna är från början av 1800-talet. “Flen” betyder kalt bergsparti eller naken häll. Söder om vallen rinner en bäck, vilket var en förutsättning för att fäbodarna placerades här.

Historik

Södra Flenarna hade vid år 1665 fem delägare. Flenarna ä en enhetlig fäbodvall med väl vårdad bebyggelse. Gårdarna är av samma antal som vid storskiftet och ligger på samma lokaler som tidigare. Södra Flenarnas fäbodar är den bäst bevarade fäbodvallen i Mora kommun och är byggnadsminne sedan 18 maj 1982. Området i och kring vallen utgör riksintresse för Kulturmiljövården enligt beslut 5 november 1987 av Riksantikvarieämbetet.  Södra Flenarna fungerade som mellanfäbodar. Det innebar att Solleröborna först var vid hemfäbodarna i Mångberg som ligger vid fastlandet strax intill Siljan. Vid midsommartid begav man sig till mellanfäbodarna, i detta fall S Flenarna, där man stannade en månad innan man begav sig till långfäbodarna i Lindan. Information ur boken Kulturmiljöer i Mora kommun, 1991.

Sevärdheter

Den fina fäbodvallen och de fina grå husen. Inte en gnutta målarfärg finns och taken har spåntak. En fin fäbod att besöka. Ta gärna en tur med mountainbiken från Mångberg med möjlighet till små avstickare på grusvägarna.

Vägbeskrivning

Åk via Gesunda mot Siljansnäs. Sväng höger mot Mångberg, (skyltat), där finns vägskylt Flenarna 9 km.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Södra Flenarna

Fin liten stuga.

Södra Flenarna

Fäbodgrinden

Södra Flenarna

Fäbodstuga

Södra Flenarna

Spåntak och ingen målarfärg.

Södra Flenarna

Ängen upp mot berget.

Södra Flenarna

Lilla härbret.

Södra Flenarna

Grinden in till fina fäboden.

Södra Flenarna

Humleodling

Översiktskarta

Skriv ut

Kommentarer

Namn:

E-post (kommer inte att synas i din kommentar):

Kom ihåg mig?

Skriv in ordet du ser här nedanför: