Logotype

Gutdalen

Område: Lädeområdet, utmed Vasaloppsvägen. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.

En fin liten fäbod ca 10 km från Mora utefter Vasaloppsvägen. Den ligger utmed Österdalälven och vid Lädeåns mynning i älven. Fäboden ligger lite vid sidan av allfarsvägen och är inte känd för så många, inte ens för Morabor.

Historik

Gutdalen tillhör Selja by. 1539 fanns där en brukare, “Britta på Dalen”. Namnet på fäboden kommer från gårdsnamnet Gut. Dal ingår i fler fäbodnamn, t.ex. Fudal, Nydalen och Öndalen. Betyder dal/sänka helt enkelt. Uppgifter tagna ur boken Bebyggelsenamn i Mora kommun av Bror Linde´n.

Sevärdheter

Här går man omkring och studerar de gamla husen, som numera blandats med modernare fritidshus. Fint och rofyllt nere vid älven. Gå nedströms tills stigen tar slut. Strax vid infarten till fäboden, på vänster sida, finns starten till en Trollstig för barnen, och vuxna. Den går utmed Lädeån och kommer ut vid älven. Det är skyltat. Alldeles intill, på andra sidan Vasaloppsvägen vid Läde finns Vasaloppsarenan och starten till den populära leden Bananna som går till Hökberg och vänder, ca 12,5 km. Det sägs att Anders Zorn en gång var väldigt intresserad av att få köpa en fastighet som ligger norrut i fäboden, med fin utsikt över älven, kvällssol m.m. Det blev inget av med det och han satsade i stället på platsen vid Gopsmor. Där finns hans hus att besöka än idag.

Vägbeskrivning

Åk Vasaloppsvägen från Mora mot Gopshus/Oxberg. Efter en knapp mil vid slutet av en raksträcka svänger man höger nerför en backe till fäboden. En liten skylt står på höger sida vid vägen.

Aktiviteter i närheten

Länkar

Foto: Owe Hållmarker, Karl-Erik ForslundBilder

Gutdalen

Fäboden med sin majstång.

Gutdalen

Karl-Erik Forslunds gamla fina bild.

Gutdalen

Den fina Trollstigen.

Gutdalen

Gammelstuga

Gutdalen

Alle´utmed Österdalälven.

Gutdalen

Lite nyare stuga.

Gutdalen

Österdalälven nedströms.

Gutdalen

Vägen utmed älven.

Översiktskarta

Skriv ut

Kommentarer

Namn:

E-post (kommer inte att synas i din kommentar):

Kom ihåg mig?

Skriv in ordet du ser här nedanför: