Kalkugnsruin, Södra Selbäck Mora
Område: Södra Selbäcks fäbodar. Översiktskarta SverigeserienTopo50, blad 82 Mora
En kalkugnsruin från äldre tider. Väl “bevarad” och lättillgänglig. Registrerat fornminne hos Riksantikvarieämbetet med nr L2000:5229. Se mer information under historia.
Historik
Kalkugnar ute i fält är en gammal företeelse. Konsten att bränna kalk nådde Sverige under medeltiden. Hur gammal den här och andra ugnar i närheten är är svårt att säga. Kalk får man genom att upphetta kalksten till minst 800 grader. Det torde finnas kalksten lätt åtkomligt i området. Kalken användes i murbruk och även vid skinnberedning och som gödningsmedel. Det finns en ugn även i Mellersta Selbäck, dock inte upptagen som fornminne hos Riksantikvarieämbeten, än i alla fall.
Arkeolgen Ragnar Lannerbro har markerat ut dessa ugnar med skyltar år 1954. Vid denna ugn finn skylten inte kvar.
Sevärdheter
Ugnen i sig själv är en ovanlig sevärdhet. Föreställ er folks slit och släp för att få fram kalk till sitt murbruk m.m. Bossån rinner alldeles intill och har sitt utlopp i Siljan vid Vika. En liten stig går en bit utmed ån. Alldeles i närheten där bilen lämpligen parkeras, utgår den s.k. Fäbodstigen som går från S Selbäck till Södra Garberg. Den användes av folk från Yvraden, Utmeland. De buffrade sina kreatur upp till S Garberg för att komma åt betet där. Kulturvandringen är blåmarkerad och finns beskriven här på Mora Outdoor under vandring. Längd 11.6 km.
Vägbeskrivning
Se kartbilden ovan. Åk till Södra Selbäck. Ta in vid majstången och åk till en mindre vändplan, parkera där. Gå ner mot Bossån ca 200 m och ni ser ugnen. Se även vägbeskrivning under Översiktskartan.
Aktiviteter i närheten
Länkar
Foto: Owe HållmarkerBilder
Kartor
Översiktskarta



Just nu finns det inga kommentarer...
Var först med att kommentera!