Logotype

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Längd: 13 km

Område: Våmhuskölens och Norra Mora Vildmarks naturreservat.

Start-mål: Vid skylten 692 meter över havet utmed väg 1029 mellan Älvdalen och Ulvsjö.

Märkning: Orange markering på träd och stolpar, skyltar.

Terräng: Nästan fjällterräng. Småkuperat med några större stigningar. Mjuk terräng, leden röjd och bra markerad mestadels.

Leden går så länge under namnet Vildmarksturen. Leden är nymärkt till stor del och namn är inte bestämt. Leden ligger inom naturreservaten Våmhuskölen och Norra Mora Vildmark. Reservaten sköts av Länsstyrelsen Dalarna. De märker och underhåller lederna däruppe i norra Mora.
Vid startplatsen 692 m.ö.h. utgår även turer till Malmborgskojan - Grenkojan -  Skuråsen. Likaså till Oradtjärnbodarna som delvis samgår med denna led.
Denna nya led samgår med den till Skuråsen de första 4,5 km. Sedan viker den av till höger mot Kättingåsen. Därefter kommer Södra Oradtjärnberget och Oradjärnsbodarna. Turen avslutas med Norra Oradtjärnberget och de sista kilometrarna vilsamma till starten.
Leden är nymarkerad och det fattas någon skylt därute. Avtaget mot Kättingåsen ska skyltas och vid Oradtjärnbodarna ska markeringen förbättras genom fäbodarna. Man går rakt fram där man kommer in i fäbodarna. Därefter kommer bättre markering åter. Det kan ändå påpekas att stigen fram till vägen upp till masten på N Oradtjärnberget ska kompletteras med markeringar. Från “Mastvägen” till “mål” är allt helt perfekt.
Den här turen är rätt tuff såtillvida att den är ganska lång och går i rätt sugande terräng. Stigningarna är inte svåra, inte heller promenaden utför. Viss vandringsvana rekommenderas ändå.

Historik

Vildmarksleden är ny från i sommar och det har inte hunnit bli stig än. Men välmarkerad och spännande som den är står det inte på. Den äldsta stigen utmed leden är säkerligen den ni kommer på någon km före Oradjärnbodarna.
Stigen, buffringsvägen, kommer från Skråcka fäbodar, även de tillhörande Våmhus. En skaplig bit att ta sig upp och ner härifrån med boskap och alla tillbehör. Riktiga långfäbodar.

Sevärdheter

Naturen är sevärdheten. Omväxlande med riktig gammelskog bitvis. Ett par björniden, ett raserat och ett intakt lockar många. Övergivna iden.
Oradjärnbodarna ligger fint där på sluttningen mitt inne i reservatet. Husägarna har dispens att ta sig dit med skoter på vintern.

Vägbeskrivning

Åk väg 1029 via Älvdalen mot Ulvsjö. Startplats vid skylt “692 meter över havet” på höger sida. ca 4 km före Kräckelbäcken. Se vägbeskrivning på den stora kartan nedan.

Aktiviteter i närheten

Utrustning

Vandringskängor är nödvändiga. Varför inte stavar för er som är vana med dem. Mycket fika i ryggsäcken.

Länkar

Foto: Owe HållmarkerBilder

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Strax efter starten.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Gå mot Malmborgskojan här.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Kall morgon, lite is.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Ta höger här upp för Kättingåsen. Nymarkerat.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Gammeltall på Kättingåsen.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Tall med påhäng.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Uppe på Södra Oradtjärnsberget.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Björnide. Gammalt.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Passage Oradstjärnbäcken. Bro/sten till vänster vid bäcken.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Oradtjärnbodarna tillhörande Våmhus.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Installation, nära målet.

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Typiskt terrängavsnitt.

Kartor

Vildmarksturen (arbetsnamn)

Turkarta. Vandring medsols. Obs skylt fattas efter 4,5 km upp mot Kättingåsen.

Översiktskarta

Skriv ut

Kommentarer

Namn:

E-post (kommer inte att synas i din kommentar):

Kom ihåg mig?

Skriv in ordet du ser här nedanför: