Logotype

Alpint

Vi har en alpin i anläggning i Mora.  Gopshus - lite "familjekaraktär" över backen, men en väl så bra tränings- och tävlingsbacke. Bra alternativ till Sälen och Idre. I Siljansområdet finns ytterligare alpina anläggningar att växla mellan, Rättvik och Leksand. Gesunda alpin har säsongen 2021/22 inte öppet.

Länkar

Cykel

Vi presenterar i våra förslag allt från ”turistturer” i Moras närhet till mer avancerade turer på grusvägar i Moras ”vildmark”. Ett populärt cykelstråk är Orsasjön runt, ca 40 km. Den utgör en del av den markerade Siljansleden för cykling. Våra grusvägar bjuder in till ovanliga och omväxlande cykelturer.

Länkar

Fiske

Ta fram fiskeutrustningen och åk ut till något av våra fiskrika vatten.

Mora erbjuder ett antal bra fiskevatten, till exempel strömfiske i Österdalälven som har tillflöden från många mindre åar. Testa Put and Take i Venjanstjärnar eller ta med företaget på hyrfiske på Solleröskogen eller i Våmhus. 

Du kan också fiska i sjöar, tjärnar och bäckar. I de strömmande vattnen finns det främst öring, bäckröding och harr, i sjöarna mestadels abborre, gädda och öring.

I tjärnarna finns det röding, öring och harr, men också abborre och gädda. Fisket i sjöar och tjärnar brukar vara lika bra både sommar som vinter.

Du hittar förslag på fiskevatten här från hela kommunen, Mora, Venjan, Våmhus och Sollerön.

Via länken nedan till iFiske hittar du allt du behöver veta i fiskeväg inom Mora och Dalarna.

Länkar

Friluftsbad

Vi har i Mora många sjöar och vattendrag och är därmed även välförsedda med badplatser. Kommunen äger inte alla anläggningar och har inte skötseln på samtliga. I centrala Mora ligger Tingsnäsbadet och Skepphusvik (vid Moraparken). Vid Mora Camping finns även badmöjlighet i Österdalälven. Kråkbergsbadet, Åmåsängsbadet och Sanda badplats ligger några km från centrum.

Därutöver har nästan varje by en egen mindre fin badplats som oftast sköts lokalt. Kolla i listan, det finns säkert ett bad "nära dig".

Länkar

Fäbodar i Mora

Här presenteras ett urval av Moras många fina fäbodar. Fäbodväsendet nådde sin kulmen under 1870- och 80-talet. Fäbodarna är ett fint och värdefullt arv och vårdas oftast väldigt omsorgsfullt. Idag utgör fäbodarna ett avskilt och lugnt fritidsboende.

Vi presenterar främst fäbodar med många ursprungliga byggnader, de med högsta kulturvärdet. Ta bilen och gör ett besök, vandra runt och njut. Men glöm inte fikakorgen. Många av våra fäbodar når man genom vandringsleder och många lämpar sig väl att besöka med mountainbiken.

Alla kommundelar är representerade.

Golf

I Mora finns två golfbanor. Mora Golklubb med bana centralt på Sandängarna samt Sollerö Golfklubb på Sollerön, ca 15 km från Mora.

Länkar

Här presenteras grillplatser och slogbodar för allmänheten att besöka. Väldigt viktigt är att egen ved tas med och att ni håller rent efter er på platsen.

Klättring

Det finns tre klippvägar i närheten av Mora,

I Mora centralort håller Mora klätterklubb till i gamla vattentornet i Utmeland. Se länkar! 

Se närmare information och vägbeskrivningar under respektive plats.

Länkar

Lekplatser m.m.

Här presenteras lekplatser och utegym i Mora. Listor samt bilder.

Längdskidåkning

Längdåkning och Mora hör ihop. Sju av tio svenskar associerar Mora med Vasaloppet och skidåkning. Den historiska skidtävlingen är grunden till den väl utvecklade längdåkningen i Mora. I Moras omnejd finns ett av Sveriges bästa skidområden. Här finns ett väl utbyggt spårsystem och ett stort antal elljusspår i våra byar och i anslutning till centrum och Vasaloppsarenan, 26 km. Du kan ställa dig på skidor inne i centrum vid Zornmuséet och i princip åka hur långt som helst. Vid Mora skidstadion i Hemus, i Vasaloppsarenan och i Norra Garberg finns våra bäst preparerade spår.

Norra Garberg ett skid- och vandringsparadis beläget 520 möh. Det ligger 22 km från Mora och det är skyltat dit från Vasaloppsvägen vid Selja-Långlet och Läde. Spåren dras för klassisk och fri stil.
På sommaren finns här många alternativ för vandring, bl.a. Moranisserundan som passerar Klacken, 606 möh, och brandtornet där man har fin utsikt, bl. a. mot Sälenfjällen. Siljansleden passerar här.

Via länkarna nedan får du spårinformation. Direktlänkarna till skidspar.se ger uppdaterad information från vasaloppsspåret, Mora skidstadion och Norra Garberg sportcenter.

Länken till Trac4outdoors ger färsk spårinformation för Vasaloppsarenan och Mora skidstadion. Spårmaskinerna är GPS-kopplade och ger direktinformation om spårdragningen.

Väder och webbkameran ger väder vid skidstadion och bild över densamma.

Länkar

Lättillgängligt

Här presenteras ett utbud av aktiviteter från Mora Outdoor som är särskilt lättillgängliga, t.ex för rullstolsburna. Vi ska komplettera med fler leder/turer som bedöms som lättillgängliga.

När det gäller fiske så är Majtjärn i Venjan särskilt lättillgänglig, http://www.moraoutdoor.se/index.php/fiske/majtjaern-venjan/ .

Likaså finns möjlighet för rullstolsburna att fiska i Gopshus, Gopsängarna, http://www.moraoutdoor.se/index.php/fiske/gopsaengarna-gopshus/ .

Även vid Saxviken i Mora erbjuds fiske från brygga eller bra landfiske.

Länkar

Löpning

Löpstigarna i Mora är väl kända och omtyckta i löparkretsar. Terrängen i de centrala delarna karaktäriseras mestadels av tallbevuxna sanddyner, d v s svepande stigar på härligt mjukt underlag. Skidstadion i Hemus och i Östnor är utgångspunkt för ett stort antal märkta löprundor. Våra föreslagna varierande vandringsleder passar även utmärkt för den mer krävande och uthållige löparen.

Länkar

Mountainbike

Flaggskeppet för mountainbikecyklisterna är Vasaloppsarenan, 90 km, som används bl a för Cykelvasan. Lätt och omväxlande terräng. Vid start i Mora kan man variera sin tur med avstickare på andra stigar eller grusvägar.

Även vid skidstadion i Hemus och i Östnor finns lämpliga märkta cykelrundor för MTB. Vi har i Mora ett väl utbyggt system av grusvägar med stigningar som passar MTB. I Gesunda finns en högklassig downhillbana och en markerad tur runt berget.

Länkar

Naturreservat

I kommunen finns 34 naturreservat av helt olika karaktär och storlek. Allt från Sandholmen, 3 ha i Siljan, till Norra Mora Vildmark, 14 000 ha fem mil norr om Mora. Vi har på Mora Outdoor valt ut vissa, men studera gärna länsstyrelsen Dalarnas beskrivning av reservaten. Vi har en hel del smultronställen inom kommunen. Senaste tillskottet är reservatet Firiberg väster om Gopshus som bildades 2018.  På länsstyrelsens webbplats finns bra beskrivningar av alla Moras naturreservat. Sök på Mora Naturreservat och ni får se 29 st.

Länkar

Orientering

Orientering är självvald väg i okänd mark, tankens skärpa vid kroppslig möda, snabba beslut under spännande tävling, så lyder orienteringssportens devis sen lång tid tillbaka. I Mora finns de allra bästa förutsättningar att bedriva sporten, terrängen och tillgång till kartor är av högsta klass.  

Länkar

Paddling

Siljan, Orsasjön, Venjansjön, Österdalälven med flera större sjöar och vattendrag i kommunen ger de bästa förutsättningar för paddling i olika former. Vi föreslår några turer som ligger hyggligt nära Mora centrum och med lämplig svårighetsgrad. Naturligtvis finns många fler möjligheter. Kontakta friluftsfrämjandet eller entreprenörer inom området.
 

Länkar

Rullskidor och inlines

Vi rekommenderar några rullskide- och inlinesturer på lågt trafikerade vägar.
På Mora skidstadion finns en rullskidbana i terrängen på ca 2 km.

Länkar

Skridsko

Siljan, Orsasjön, Venjansjön och ett stort antal mindre sjöar i närområdet inbjuder på förvintern till fina skridskoturer på nyfrusen is.

Friluftsfrämjandet arrangerar turer med ledare. När snön lagt igen de fria ytorna finns plogad bana på Saxviken i centrala Mora, ca 3 km. På Orsasjön finns längre bana, upp till 30 km under goda förhållanden.

Länkar

Utegym m.m.

Här presenteras utegym, näridrottsplatser och hinderbanor i kommunen.

Vandring

I Mora finns utmärkta möjligheter till vandring. Berg, sjöar, vattendrag och fäbodar ger stor omväxling på vandringsturerna. Siljansleden och Vasaloppsleden är våra mest kända och besökta vandringsstråk. Utöver dessa finns här förslag på ett stort antal välmärkta och varierande turer med olika svårighetsgrad och längd.

Länkar

Namn Område
Alderängarna och Salunäbb Mora - Östnor, terrängkartra 655 Mora
Alderängarna, grillplats/slogbod Alderängarna
Alderängsrundan 7,5 eller 8,5 km Alderängarna, norr om Mora, karta Sverigeserien -- Topo50, Mora blad 82
Amberg Vika Karta: Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora.
Amperundan 9 eller 16,7 km Våmhus, karta Sverigeserien - Topo50, Mora blad 82
Andljusvarden - skaråkning Norra Mora. Karta: Sverigeserien Topo50, blad 82.
Anjosvarden 6 km t.o.r Norra Mora kommun, Norr Älvdalen, terrängkarta 662, Älvho
Axi Vika - Västerut, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 74.
Axi fäbod vid Ryssån, slogbod med grillplats Axi fäbod, vid Ryssån
Bananna 12,4 km Läde Hökberg, karta Sverigeserien - Topo50, Mora blad 82
Bjarnerundan 33 km Mora västra, karta Sverigeserien - Topo50, Mora blad 82
Bjäkenbackens Skola Östnor Kommunal
Björka
Björkaspåret 18,6 km t.o.r Östnor, Björka. Karta: Sverigeserien - Topo50, Mora blad 82
Björnrundan 4,2 km Mora/Morkarlby, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 82, Mora.
Bleckets fäbodar Våmhus, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 82, Mora.
Bonäs Förskola Bonäs Kommunal
Bonäsbadet Orsasjön Bonäs, 15 km från Mora
Broarna runt 14 km Mora, Terrängkarta 655, Mora
Brudvägens Lekplats Tuvan Kommunal
Bufferstigen till Lidens fäbod, Gävunda Gävunda
Buudrundan Gesundaberget, översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 74.
Bäckabadet Orsasjön Bäcka, 25 km från Mora
Bäckstabadet Siljan Sollerön
Bönsaberg Våmhus, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 82, Mora.
Canada Förskola Morkarlby Kommunal
Discgolf Sollerön Sollerön. Karta Sverigeserien - Topo50, blad 74.
Discgolf Våmhus Våmhus
Djustjärnsmyrarna Mellan Mora och Venjan. Karta Sverigeserien Topo50, blad 82 Mora.
Djustäppvägen Sollerön Kommunal
Eldris, slogbod/grillplats. Vid vasaloppskontrollen. Eldris fäbod vid vasaloppskontrollen.
Fasanvägen Utmeland Kommunal
Fem toppar, MTB i Mora Mora västra. Amberg, Fulåberg, Rostberg, Norra Garberg. Karta Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora.
Finnsnäs Förskola Finnsnäs Kommunal
Flengruvan, Solleröskogen 2,5 km t.o.r. Solleröskogen,översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 74.
Fudal Nusnäs/Fu. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.
Fulåberg Vikaområdet, västerut, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 74..
Fulåberg - Södra Garberg t.o.r. Fulåberg, Södra Garberg, Mora Västra. Karta Topo50, blad 82 Mora
Fulåbergsrundan, Mora - Vika - Fulåberg - S Garberg - S Selbäck - Mora, 30 eller 40 km Mora västra, terrängkartor 655 Mora och 647 Sollerön
Fulåbergsturen Vika, terrängkarta 647 Sollerön
Fåsåsrundan 30 eller 43 km Färnäs, Fåsås, Fu. Karta: Sverigeserien - Topo50, blad 82 och 75.
Fåsåsrundan långa, MTB ca 50 km Noret, Färnäs, Garsås, Fåsås, Bergkarlås.Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.
Fäbodtur Indnäs -  Bönsaberg i Våmhus Våmhus
Färdväg Grundsjön - Långsisdammen Venjan, Mora Västra
Färdväg Grundsjön - Venjan Venjan
Färdväg mellan Venjan och Axi fäbodar Venjan, västra Mora. Karta: Sverigeserien Topo50, blad 74 Vansbro.
Färnäs Skola Färnäs Kommunal
Färnästolvan 12 km Färnäs, karta Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora
Garsås badplats, Siljan Garsås, 20 km från Mora
Gesundaberget längdskidor Gesundaberget
Gnostra/Gnåstra fäbodar. Ulvsjö. Karta: Sverigeserien - Topo 50, blad Mora 82.
Godsvägen Morkarlby Kommunal
Gopshus -  6 markerade stigar/vandringsleder Gopshus
Gopshusbacken Gopshus 20 km från Mora
Gopshusbadet, Spjutmosjön Gopshus, 20 fr Mora km efter Vasaloppsvägen
Gruvan Mora Västra, utmed väg E 45. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.
Grönsbergsrundan, 10,8 alternativt 13,1 km Norr om Mora, Björka fäbod mm, Karta: Sverigeserien - Topo50, Mora blad 82
Gutdalen Lädeområdet, utmed Vasaloppsvägen. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.
Gutsäl Oxberg. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.
Gösta Larsson-rundan 11,2 km Bergkarlås, karta: Sverigeserien - Topo50, Mora blad 82
Hackjärnsvägen Hånåkni Kommunal
Haftahedarna Malung Malung/Vansbro Haftahedarna
Hans-Ove rundan Bergkarlås,. Karta Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora.
Hedvägens Lekplats Öna Kommunal
Hemulsjö - slogbod/grillplats Hemulsjö, karta Topo 50, Mora blad 82
Hemulån, Hemusområdet vid Spången/Storspårsbron. Grillplats/slogbod. Hemusområdet
Hemus naturreservat Mora, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 82, Mora.
Hinderbana Hemus Hemus Kommunal
Hinderbana Mora Camping Mora Camping Annan
Hindrikshedens Förskola Rödmyren Kommunal
Hittaut Hittaut finns i olika områden varje sommar. Det finns kartor för Mora; Orsa och Älvdalen.
Hundspåret Bonäs 8,4 km Bonäs, karta Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora
Husklitten vid Stora Vasselnäs Våmhus
Hykjeberg 2 km t.o.r. Nordost Älvdalen, karta: Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora
Hykjeberg söderifrån Älvdalen Hykjeberg
Hållan Oxberg. Översiktskarta: Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.
Hållindanstigen 9 km Mora Västra/Venjan Karta Sverigeserien Topo50, blad 74.
Hässjevägen Hånåkni Kommunal
Högåsens utsikts-/topptur Gopshus, västerut. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.
Högåsrundan 18,5 km Hökberg Gopshus, karta: Sverigeserien Topo50, blad 82 Mora
Hökberg Mora, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 82, Mora.
Hökbergs utsiktsrunda 3,5 km Hökberg, efter Vasaloppsvägen. Karta: Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora.
Indnäs Våmhus, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 82, Mora.
Indnästuren Våmhus, Indor
Kajen Centrum Kommunal
Kallbol ödefäbodar Våmhus - Rädbjörka och norrut.
Kansbol Mora norr, mot Älvdalen, översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 82, Mora.
Karlsberg topp-/utsiktstur Mora västra, mot Rostberg, översiktskarta Sverieserien Topo 50, blad 82, Mora.
Karlsbergs- Rostbergsturen, utsikts- topptur Mora Västra, Rostbergsområdet. Karta Sverigeserien - Topo50, Blad 82 Mora.
Karlsbergsrundan Västra Mora, Karlsberget
Karvikstolvan 12 km Säs/Björka, karta Sverigeserien -Topo50, blad 82 Mora
Klockarvägens Förskola Morkarlby Kommunal
Koppången Orsa Orsa kommun. karta: Sverigeserien - Topo50, blad 82 Mora.
Koppången, vandring Orsa/Koppången
Korskälla, vandring Älvdalen, gränsen till Mora och Härjedalen. Översiktskarta Sverigeserien Topo 50, blad 86, Särna.
Korta fäbodturen 19 km Mora/Selbäck/Berihol, översiktskarta Sverigeserien Topo50, blad 82, Mora.
Kråkberg 10,0. 5,6.  5,0. 3,5. 2,5 och 1,5 km Kråkberg, Karta: Sverigeserien - Topo 50, blad 82 Mora
Kråkbergsbadet, Orsasjön Kråkberg, ca 3 km från Mora centrum. Orsasjön
Krångdalsrundan Venjan Venjan, Krångdalen